Cartoful I – intre rascoala si admiratie
Ci cresteti in harul si in cunostinta Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. (2 Petru 3:18 p. p.)
Cartoful a devenit cunoscut de catre europeni din anul 1537, ca urmare a expeditiei intreprinse de Gonzalo Jimenes de Caza pe platourile Anzilor tropicali. Insa, a fost adus mai intai in Spania, de-abia in 1565, ca o curiozitate botanica.
In cultura alimentatiei europene a fost introdus, la scara mare, abia peste vreo 200 de ani. De ce i-au trebuit atat de multi ani? Deoarece, la inceputul calatoriei sale pe „continentul vechi”, cartoful a fost… blestemat de unii preoti ce credeau cu convingere ca este otravitor.
Taranilor, cartoful nu le inspira incredere. In unele regiuni circulau printre ei zvonuri ca ar produce diaree, ba chiar si lepra! Cum sa consumi o astfel de leguma, care nici macar nu era aspectuoasa?
Mai mult decat atat, s-a ajuns chiar la rascoale, pornite impotriva celor care-l consumau, in Prusia si intr-un tinut din Rusia.
Abia dupa ce s-a demonstrat ca nu este otravitor, ba, mai mult, ca este hranitor, oamenii au inceput sa invete sa-l cultive si sa-l gateasca.
Mai tarziu, manifestandu-si admiratia fata de marile calitati ale cartofului, oamenii i-au ridicat o statuie in Germania, iar la Bruxelles i-au dedicat un muzeu. In acest muzeu sunt pastrate, intre alte exponate, diferite lucrari muzicale inspirate de aceasta planta. Dintre acestea din urma, cea mai celebra este „Cantata cartofului”, compusa se Johann Sebastian Bach.
Lipsa de cunoastere duce la neincredere si naste prejudecati. Astfel, de multe ori ne trezim ca avem idei preconcepute despre un lucru, o mancare sau, mai grav, despre o anumita persoana. Si putem trai cu conceptii gresite mult timp. De ce se intampla toate acestea? Pentru ca inca din start am ales sa credem ca sunt rele.
Neincrederea, odata formata, este mai greu de doborat. De aceea, cel mai bine este sa incerci sa cunosti acea persoana sau acel lucru inainte de a-ti forma o parere. Sau, macar lasa loc de schimbare.
Autor: Mirela Dascalu