Puterea religiei personale
„Domnul sa te binecuvanteze si sa te pazeasca! Domnul sa faca sa lumineze Fata Lui peste tine si sa Se indure de tine! Domnul sa-si inalte Fata peste tine si sa-ti dea pacea!” (Num. 6,24-26)
Cercetatorii au dovezi surprinzatoare ca oamenii care cred in Dumnezeu, ca Parinte ceresc, care ii iubeste si Se ingrijeste de ei, si care cultiva aceasta credinta, au la dispozitie una dintre cele mai eficiente resurse pentru a tine sub control stresul intr-o criza si pentru a dobandi o sanatate de lunga durata. Iata ce au de spus cinci persoane celebre despre puterea religiei personale de a elibera stresul de efectele sale toxice:
Cardiologul George Sheehan, promotorul ideii ca alergarea contribuie la o conditie fizica buna, ii atribuie religiei o putere aproape inegalabila de a usura stresul prin faptul ca ea asigura un sentiment de pace si de liniste, de siguranta durabila, si simtamantul ca nicio infrangere nu este definitiva.
Fost prizonier de razboi la Auschwitz, psihiatrul evreu Victor Frankl scria: „Indraznesc sa spun ca nu exista in lume nimic care sa ajute atat de eficient pe cineva sa supravietuiasca, chiar in cele mai proaste conditii, ca asigurarea ca exista un sens in propria viata… Intr-un fel oarecare, suferinta inceteaza sa fie suferinta in momentul in care ea descopera un sens”.
In cartea sa Cu stres si fara stres: Cum poti controla stresul acasa si la serviciu, dr. K. Sehnert sustine ca un timp linistit rezervat zilnic pentru rugaciune si citirea Bibliei sau a unei alte literaturi devotionale constituie o componenta vitala a unui program complet de control al stresului.
Skip MacCarty, in seminarul sau „Stresul: Mai mult decat sa-i faci fata”, spune cum, trecand printr-o perioada de mare stres, intr-o noapte, a trecut in revista toate problemele, in mod amanuntit, impreuna cu Dumnezeu, apoi I le-a predat Lui una cate una. Atunci a fost in stare sa doarma linistit pentru prima data dupa saptamani de zile.
Paul Tournier spunea ca avea o viata agitata, intotdeauna fiind in criza de timp. Dar, odata ce a inceput sa consacre o ora pe zi pentru reflectie in tacere, meditatie devotionala si rugaciune, a fost mai fericit, mai sanatos, mai capabil sa faca distinctie intre prioritati si, efectiv, a realizat mai mult.
Rezerva-ti catva timp in plus astazi sa stai alaturi de Prietenul tau cel vesnic si sa descoperi cata putere are aceasta relatie de a te elibera de efectele toxice ale stresului.
Dwight Nelson