Notele muzicale – inventie inteleapta
De cand crezi ca au inceput sa fie folosite notele muzicale pentru scrierea unei partituri? In orice caz, de foarte mult timp; dar notele nu au fost de la inceput asa cum le stim noi.
Cu 2600 de ani i.Hr., Huang-Ti incerca sa codifice muzica chineza. El a atribuit nume poetice diferitelor note. Astfel, do era numit clopotul galben, re – marele varf de sageata, sol – clopotul de lemn, si – clopotul ecoului etc.
In Grecia antica, s-a nascut ideea succesiunii celor sapte note muzicale. Primul sistem medieval de notatie a fost preluat in sec. VI de la greci, acestuia inlocuindu-se insa literele grecesti cu cele latine. Aceasta notatie nu exprima si durata sunetelor.
In Evul Mediu timpuriu (sec. IX) se folosea notatia cu semne. Deasupra sau dedesubtul textului erau puse linii si puncte pentru a arata cantaretilor ce sa cante.
Mai tarziu, in sec. XI, Guido d’Arezzo pune aceste semne pe linii. Fiecare linie, precum si spatiul dintre linii, reprezentau o nota diferita, deci cantaretul stia exact ce note sa cante. Primul portativ avea numai patru linii.
Inventarea tiparului de note muzicale in anul 1501, datorita italianului Ottavio Petrucci, constituie un salt remarcabil in evolutia scrisului muzical.
In secolele XVII-XVIII, se trece la folosirea notatiei rombice, in care notele erau foarte asemanatoare cu cele de astazi, doar ca in loc sa fie rotunde, erau rombice.
Deci n-a fost prea usor sa se ajunga la partiturile muzicale de pe care se canta astazi. Totul s-a facut cu rabdare, treptat si cu intelepciune de sus. Ceea ce este bun are nevoie de timp, perseverenta si multa inteligenta. Raul, in contrast cu binele, se dezvolta rapid. Nu este nevoie nici de timp, nici de intelepciune, nici de rabdare. Gandeste-te cat de mult solicita pe un compozitor sau un artist o capodopera si cat de usor se poate strica acea opera.
Si in privinta muzicii crestine – in ultima vreme se constata ca este mult mai usor sa se „strice” (sa modernizeze) o cantare decat sa se compuna una noua, cel putin la fel de inteleapta. Dar sa nu uitam: Dumnezeu vrea sa-i cantam intr-un mod inteligent.
Cantati lui Dumnezeu, cantati! Cantati Imparatul nostru, cantati! Caci Dumnezeu este imparat peste tot pamantul: cantati o cantare inteleapta! (Psalmi 47: 6-7)
Autor: Viorel Dascalu