Satul caracatitelor
Priceperea vietuitoarelor de a-si construi locuri in care sa se adaposteasca ne demonstreaza ca ele nu sunt asa de „inapoiate” cum credem de multe ori. Cuiburile sau adaposturile pe care unele specii de animale si le fac ne lasa uneori muti de uimire. Bine, poate esti de acord cu aceasta in dreptul unor specii cum ar fi albinele, termitele sau furnicile. Dar, care este parerea ta daca este vorba despre caracatitele ce-si construiesc sate?
Se stie ca cele mai multe dintre caracatite traiesc, in general, in scobiturile stancilor. Unele prefera insa si alte tipuri de locuinte: burlane de metal, borcane sau sticle.
Cunoscutii oceanografi francezi J. Y. Cousteau si Fr. Dumas au demonstrat ca si caracatitele au capacitati extraordinare in ce priveste construirea adaposturilor. In cartea lor „Lumea tacerii”, Cousteau si Dumas descriu cateva dintre peripetiile prin care au trecut in primii 14 ani de explorari subacvatice. Printre altele, este prezentat si un „sat” de caracatite, pe care l-au intalnit in Marea Mediterana.
Intr-una dintre scufundari, au dat peste niste salasuri ciudate, construite de caracatite. Iata cum prezinta ei una dintre „vilele” cele mai somptuoase:
„Avea un acoperis alcatuit dintr-o dala mare de piatra plata, care putea sa cantareasca vreo 10 kg. Una dintre laturile dalei era ridicata cu vreo 20 cm si mentinuta in aceasta pozitie de doua praguri: o piatra si o caramida rosie. In interior, noroiul fusese scobit pana la o adancime de 11-15 cm. In fata intrarii era un parapet facut din maruntisuri: pietre, cioburi de sticla si de ceramica, cochilii, carapace de crabi si chiar o anemona inflorita, intruchipand o gradina.”
Este lesne de inteles motivul pentru care multe dintre animale isi construiesc adaposturile laolalta. Metoda aceasta le ofera mai multa protectie. Grupul poate vana mai usor si se poate apara mai bine decat individul. Este un fel de ajutor reciproc.
Si din punct de vedere spiritual grupul este la fel de important. Ne putem incuraja in momentele cele mai grele. Ne putem ruga unii pentru altii, ne putem sprijini si ajuta unii pe altii.
Biblia spune ca adunarea laolalta este de dorit:
…Sau mai degraba, ca sa ne imbarbatam laolalta in mijlocul vostru, prin credinta pe care o avem impreuna, si voi si eu. (Romani 1:12)
Autor: Mirela Dascalu