"Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită in trei nu se rupe ușor". (Eclesiastul 4:12)
Thor Heyerdahl, omul de stiinta care pentru a-si dovedi teoria originii polinezienilor traverseaza Oceanul Pacific intr-o pluta, incearca sa dovedeasca prin faptele sale o noua teorie proprie. El crede ca mult inainte de Columb, vechii locuitori ai bazinului mediteranean, fenicienii sau egiptenii, au ajuns pe tarmurile Americii de Sud pe corabii de papirus, ducand cu ei o civilizatie infloritoare.
Astfel se naste o a doua expeditie, cea a traversarii Atlanticului pe o corabie de papirus. El reuseste acest lucru doar cu a doua corabie, prima scufundandu-se dupa 51 de zile de navigare, prinsa de o furtuna. Echipajul a fost pescuit de yahtul american “Shenandoah”.
La numai un an dupa acest eveniment, “Ra 2” reuseste traversarea. Insa as dori de data aceasta sa ma opresc asupra unui alt aspect al acestei calatorii: componenta echipajului.
Capitanul corabiei era Heyerdahl, pe care il cunoastem deja. Medicul sovietic Iuri Alexandrovici Cenkevici, admis pe bord in urma unui concurs, este un pasionat cercetator al reactiilor umane in diferite situatii si al limitelor fiziologice si psihologice. Inainte de a se imbarca pe “Ra”, el a petrecut un an pe o banchiza de gheata in deriva aproape de Polul Nord. Un altul era Djibrine Abdulaye, mester constructor de corabii, african, mahomedan convins.
Despre al treilea membru s-a spus ca este inginer si expert in papirus. Sigur este ca a fost campion al Africii la karate si judo, fiind in acelasi timp un excelent inotator subacvatic. Apoi, ziaristul si alpinistul italian Carlo Mauri, care face cunostinta cu aceasta ocazie cu navigatia pe mare. Al cincilea a fost Norman Baker, american, singurul dintre cei 7, care avea o bogata experienta in navigatie. In sfarsit, profesorul de antropologie Santiago Genoves, un mexican erudit, care detesta marea si nu stia sa inoate, completa echipajul.
Acesti oameni atat de diferiti ca natii, religii, pregatire, profesiune, aspiratii, s-au unit pe puntea unei corabii de papirus, tentati de mirajul unei aventuri inedite.
Fiecare dintre noi traim in colective diferite. Acasa, la scoala, la lucru, la biserica, ne miscam dintr-un colectiv in altul. Depinde de fiecare membru al colectivului daca acest timp petrecut impreuna este sau nu placut. Esti un om dorit in colectivele din care faci parte?
Viorel Dascalu
Sursa: www.vioreldascalu.ro