Schimbarea inimii transforma mintea
„Atunci, Petru s-a apropiat de El si I-a zis: ’Doamne, de cate ori sa iert pe fratele meu, cand va pacatui impotriva mea? Pana la sapte ori?’ Isus i-a zis: ’Eu nu-ti zic pana la sapte ori, ci pana la saptezeci de ori cate sapte’.” (Matei 18,21.22)
Rebeca fusese casatorita cu un barbat care se balacea in pornografie si, in calatoriile sale in alte orase, acosta prostituate. Cu timpul, si-a parasit sotia. Rebeca se simtea injosita si era furioasa. Simplul fapt ca il vedea pe fostul ei sot venind la copii facea ca adrenalina sa navaleasca prin corp si sa-i creasca ritmul cardiac si respirator. Orice lucru care ii aducea aminte de el – masina sau parintii lui – ii producea aceeasi reactie.
De ce? Neuronii care il memorizasera pe fostul ei sot stabileau permanent legaturi cu neuronii sensibili la adrenalina, asa ca orice lucru care ii amintea de el facea ca, inconstient, sa se elibereze adrenalina. Atat timp cat exista aceasta asociere, iertarea este imposibila. In rugaciunile ei, Rebeca cerea razbunare: „Doamne, pedepseste-l Tu asa cum merita”.
Apoi si-a dat seama ca acest spirit neiertator o face sa se simta mai rau. Nu putea sa rupa legatura dintre neuronii care il memorizasera pe sotul ei si neuronii sensibili la adrenalina. Asa cum le scria apostolul Pavel credinciosilor din Roma si galatenilor, neprihanirea prin fapte nu este buna la nimic (Gal. 2,21). Iar in Isaia 64,6, ni se aminteste ca „toate faptele noastre bune sunt ca o haina manjita”.
Asa ca Rebeca si-a schimbat rugaciunea si a cerut ca Dumnezeu sa-i dea o inima iertatoare. Imediat i s-a facut un „transplant cardiac”. Neuronii care il memorizasera pe fostul ei sot au inceput acum sa stabileasca legaturi cu neuronii sensibili la endorfina, care ii dadea pace mintii si sufletului. Schimbarea inimii i-a transformat mintea! Ea nu a uitat ce ii facuse sotul ei, dar sentimentele amare au disparut. Iar cu aceasta, procesul iertarii a fost incheiat.
C. S. Lewis scria astfel: „A fi crestin inseamna sa le ierti altora ce este de neiertat, pentru ca Dumnezeu a iertat ceea ce este de neiertat in tine”.
Daca Dumnezeul nostru iubitor este dispus sa ne ierte pacatele, ca sa aduca vindecare, nu ar trebui ca si noi sa facem la fel fata de cei care ne-au facut rau?
Kathleen Liwidjaja-Kuntaraf