SI ODIHNA ESTE IMPORTANTA
„Isus le-a zis: ’Veniti singuri la o parte, intr-un loc pustiu si odihni-ti-va putin. Caci erau multi care veneau si se duceau si ei n-aveau vreme nici sa manance’.” (Marcu 6,31)
Era una dintre perioadele aglomerate ale activitatii noastre. La aceasta, se adauga si faptul ca locuiam in apartamentul din incinta bisericii, iar usa nu se deschidea deloc rar. Intr-una din zile, fiica noastra (care se afla la varsta intrebarilor nostime) a observat din mersul masinii un doliu deasupra unei usi. A intrebat ce este si apoi de ce se pune doliu cand moare cineva. O explicatie secundara a fost si aceea ca oamenii care vad semnul nu te mai deranjeaza pentru lucruri obisnuite. Dupa cateva momente, a mai urmat o intrebare:
– Mama, noi n-am putea sa ne punem un doliu la usa?
Odihna este o nevoie legitima a fiintei noastre.
Pentru Dumnezeu sau pentru semeni, pentru noi sau pentru familiile noastre, am dori sa facem, sa realizam mai mult. Acesta este motivul pentru care, uneori, ajungem prea obositi. si care sunt urmarile? Oboseala excesiva are efecte distrugatoare asupra organismului, asemanatoare cu cele ale consumului de alcool. Celulele tale hepatice sau cele nervoase nu merita sa fie distruse nici cu alcool, dar nici prin lipsa de odihna. Ce sa mai zicem de nervozitatea sau de conflictele care apar tot din cauza oboselii?
Este foarte important si motivul pentru care ajungem neodihniti. Studii de specialitate evidentiaza faptul ca un program echilibrat de activitate, in care odihna activa si pasiva isi au locul pe care il merita, are ca rezultat mai multa productivitate, mai multa eficienta, mai multe realizari.
Astazi „tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta!” Bucu-ra-te insa si de odihna pe care ti-o ofera Mantuitorul: odihna fizica si odihna spirituala. si nu uita: decat sa cauti odihna pentru ca esti epuizat, mai bine odihneste-te, ca sa nu ajungi epuizat.
Constantin Iosub