Atac planuit pe ascuns
Despre ravagiile facute de termite s-a scris adeseori, aproape la fel de mult ca si despre unele calamitati naturale (cutremure, eruptii vulcanice, inundatii). Impresionant este faptul ca atacurile termitelor se petrec in lipsa omului. Ele sunt indelung pregatite, prin galerii complexe, iar cand se declanseaza se petrec cu foarte mare iuteala.
Se povesteste ca un fermier din Queensland (Australia) a venit acasa dupa mai multe zile de absenta. Inca de cand a intrat in casa a constatat ca orice obiect (scaun, masa, pat) de care se atingea, se prabusea la pamant. In cele din urma, chiar si intregul acoperis s-a facut praf si pulbere. Era opera termitelor!
La fata locului a fost chemat un entomolog (zoolog care se ocupa cu studiul insectelor), pentru a face cercetari. Dar, in timpul somnului, termitele i-au devorat si camasa de pe el. In doua zile, toate asternuturile si covoarele din casa au fost complet distruse.
Spre deosebire de termitele care traiesc in regiunile intertropicale, speciile adaptate la conditiile temperate, care se gasesc si in Europa, provoaca mai putine daune. Totusi, inca din sec. al XVIII-lea au fost semnalate unele efecte distructive ale activitatii lor.
Astfel, in Franta, documentele atesta ca in 1797 s-au inregistrat adevarate ravagii in cateva orase, printre care si La Rochelle. Acolo, arsenalul si prefectura, unele birouri si chiar apartamente au fost invadate de termite. Arhivele au fost distruse, ceea ce a facut ca de atunci toate documentele sa fie pastrate in cutii de zinc. Grinzile de lemn distruse au fost inlocuite cu grinzi de fier. In multe zone din Franta, in actele de vanzare-cumparare a caselor este obligatoriu sa se mentioneze si prezenta sau absenta termitelor, iar pretul casei este modificat considerabil in functie de acest lucru.
Atacurile neasteptate fac parte din strategia celor mai multi invadatori. Asa a fost dintotdeauna. Surprinderea celor invadati provoaca panica, dezordine si chiar sinucidere.
Cand te astepti mai putin, atunci poate sa intervina ceva. De aceea Dumnezeu doreste sa fim pregatiti in fiecare moment. Daca nu, s-ar putea sa fie prea tarziu.
Cand vor zice: „Pace si liniste!” atunci o prapadenie neasteptata va veni peste ei, ca durerile nasterii peste femeia insarcinata; si nu va fi chip de scapare. (1 Tesaloniceni 5:3)
Autor: Viorel Dascalu