Nevoia de apa
Orezul, mare iubitor de apa, prefera vaile raurilor mari, clima calda si umeda. Cu foarte mult timp in urma, locuitorii Asiei au invatat sa amenajeze, pe pantele muntilor, terase asemanatoare unor trepte uriase. Dupa ce musonul aducea apa din belsug, era semanat orezul. Apa era mentinuta pe terase, iar semanaturile dadeau rod bogat. Astfel, orezul crestea si populatia era multumita ca supravietuia.
Insa, munca de amenajare a teraselor nu era una usoara. Din zori si pana in noapte, agricultorul trebuia sa lucreze cu sapa ca sa niveleze terenul, pentru ca treptele sa fie numai bune pentru a tine apa. De la copil si pana la batran, toata suflarea satului iesea la munca.
In India, alimentatia este de asemenea bazata pe orez. Orezariile sunt ingramadite in luncile raurilor, in jurul unei fantani sau al unui ochi de apa. Chiar si acum mai poate fi vazuta in sate cate o roata de apa invartita zi si noapte de o vaca sau un bivol, pentru a satura „nesatiosul” orez, dornic sa bea cu lacomie lichidul datator de viata.
In delta Nigerului, apa necesara orezariilor rezulta din inundatiile fluviilor. Acolo, timp de patru luni de zile, unele terenuri sunt acoperite cu un strat de apa de 2 m. In alte zone, orezul se seamana in pamant uscat si se asteapta ca apele fluviului sa inunde si sa acopere dupa aceea terenul.
Cele mai multe orezarii de pe glob practica irigatia. Aceasta solicita insa amenajarea terenului (nivelare, indiguiri, canale).
In alte zone nu este folosita irigatia. Acolo orezul este alimentat cu apa din ploi, care cad in cantitati mari. Asemenea orezarii sunt situate in zonele musonice mai inalte, ca de exemplu in Madagascar, Indonezia, Japonia, Senegal, Filipine sau Brazilia.
Insa, indiferent de modul prin care este procurata apa, orezul nu trebuie sa duca lipsa de ea.
Nici tie nu trebuie sa-ti lipseasca. Apa este vitala. Nu poti trai fara ea. Chiar si viata ta vesnica depinde de apa, de „apa vie”. Cine bea din ea, nu mai inseteaza niciodata. Vestea cea buna este ca nu trebuie sa muncesti din greu pentru a o obtine. Nu trebuie sa sapi terase sau sa nivelezi pamantul, caci apa vie o poti primi in dar, fara plata.
Si celui ce ii este sete, sa vina; cine vrea, sa ia apa vietii fara plata! (Apocalipsa 22:17 u. p.)
Autor: Mirela Dascalu