Ziceam: ”Voi veghea asupra cailor mele, ca sa nu pacatuiesc cu limba; imi voi pune frau gurii, cat va sta cel rau inaintea mea." (Psalmul39:1)
Norvegianul Thor Heyerdahl este o personalitate stiintifica contemporana. La varsta de 23 de ani conduce o expeditie in insulele Marchize din Pacificul de Sud.
Expeditia avea scopul de a strange material pentru muzeul zoologic norvegian si de a face studii asupra faunei locale si originii ei. El ramane acolo catva timp, traind ca un bastinas si incercand sa cunoasca sufletul primitiv al locuitorilor Polineziei. In acel an petrecut acolo, incepe sa banuiasca un lucru care cu timpul va deveni o obsesie si o idee centrala a intregii lui vieti. De atunci s-a nascut in el samburele viitoarei sale convingeri: ca polinezienii sunt urmasii unor popoare care, cu mult timp inainte, au venit de dincolo de Ocean, din America de Sud.
Intors acasa, incearca sa publice o carte in care isi expune teoria in legatura cu originea polinezienilor, dar peste tot este intampinat cu neintelegere. Unul din savanti, intr-o discutie in care Heyerdahl isi afirma convingerea ca drumul peste Oceanul Pacific a putut fi parcurs odinioara pe plute, ii riposteaza acestuia, fara indoiala, in gluma: „Bine, atunci incearca dumneata sa treci din Peru in insulele Pacificului cu o pluta din lemn de balsa.”.
In acel moment, Heyerdahl a inteles ca de fapt numai acest lucru va putea constitui o dovada convingatoare pentru scepticii oameni de stiinta. Odata hotararea luata, incepe sa actioneze. Si astfel s-a nascut expeditia Kon-Tiki, o splendida nebunie.
In ziua de 28 aprilie 1947, un echipaj format din 6 oameni, condus de insusi Heyerdahl, porneste in indrazneata-i plutire peste Oceanul Pacific cu pluta Kon -Tiki. Cu multe peripetii, dupa 100 de zile de plutire neintrerupta, pe 7 august curajosul echipaj a pus piciorul pe pamant. Expeditia Kon-Tiki s-a soldat cu un desavarsit succes.
Te-ai trezit vreodata ca faci lucruri iesite din comun doar pentru ca altii te-au somat sa le faci? Acest fenomen l-as numi inclinatie spre influenta. Fiecare dintre noi suntem influentabili intr-o masura oarecare si poate ca ne-am intrebat daca este sau nu bine sa te lasi influentat.
Aici se mai ridica o intrebare: influentat de cine si cu ce urmari?! Daca raspunsul la aceasta intrebare este negativ, ne putem permite sa cugetam mai mult la influenta respectiva. Daca insa este si pozitiva si in concordanta cu principiile divine, ai unda verde.
Viorel Dascalu
Sursa: www.vioreldascalu.ro