Si… daca adorm?
„Cand te vei culca, vei fi fara teama si, cand vei dormi, somnul iti va fi dulce.” (Proverbe 3,24)
Daca abia te-ai trezit, aceste randuri te vor duce cu gandul la beneficiile somnului, „lantul de aur care ne tine sanatatea si trupul impreuna”. Daca insa pleoapele tale s-au intalnit destul de des in ultimul timp, vei pune curand in practica ce urmeaza…
Dupa o perioada scurta de toropeala, apoi de plutire – de multe ori foarte placuta –, ne cuprinde somnul si… nu mai stim ce se intampla. Oamenii de stiinta au aflat totusi cateva detalii:
Perioada de odihna este o alternanta de doua tipuri distincte de somn: somnul lent si somnul paradoxal. Somnul lent reprezinta odihna propriu-zisa a mintii, in timp ce somnul paradoxal are ca indicator visul, o scurta trezire a scoartei cerebrale. Sunt reamintite astfel informatiile cu incarcatura emotionala cea mai mare din ziua respectiva si se formeaza noi conexiuni, mintea noastra pregatindu-se pentru o noua zi. Informaticienii ar numi acest proces „defragmentare”.
Visele sunt insotite de miscari oculare rapide (REM), in special dreapta-stanga. Trupul nostru e nemiscat, insa respiratia devine foarte neregulata. Somnul este profund in aceasta perioada, trezirea fiind dificila si uneori neplacuta (caci inima bate puternic, suntem transpirati si foarte dezorientati).
Primul episod de somn paradoxal apare dupa aproximativ o ora si jumatate de somn lent si dureaza cam 20 de minute, aceasta succesiune repetan-du-se de 4-5 ori in cursul unei nopti.
Complicat lucru, nu? Din fericire, corpul nostru stie sa faca toate aceste lucruri, pentru ca asa ne-a creat Dumnezeu. Dar se intampla de multe ori sa ignoram aceste legi prin orele de somn pe care le pierdem. Astfel, somnul nostru devine obositor, iar minunata fagaduinta: „Cand te vei culca, vei fi fara teama si, cand vei dormi, somnul iti va fi dulce” este pierduta din vina noastra! Televizorul si calculatorul sunt principalii vinovatii. Ai de facut o schimbare in domeniul acesta?
Doamne, ajuta-ma sa pot administra intelept orele din zi si din noapte!
Cezar Grosar