INFLUENTA TELEVIZORULUI
„Cel ce umbla in neprihanire…, cel ce isi astupa urechea sa n-auda cuvinte setoase de sange si isi leaga ochii sa nu vada raul, acela va locui in locurile inalte…” (Isaia 33,15 u.p., 16 p.p.)
Efectele negative ale televizorului asupra sanatatii devin o preocupare majora in tarile industrializate. Potrivit opiniei specialistilor, micul ecran ar functiona asemenea unui drog, fapt ce ar explica fenomenul de dependenta pe care il provoaca. Obisnuinta de a ne aseza dupa-amiaza pe o canapea confortabila si a butona telecomanda pe diferite canale, fara sa ne dam seama de ceea ce vedem, este comoda, dar si riscanta.
Pentru medici, abuzul de televizor si lipsa activitatii fizice, care e consecinta, sunt sinonime cu degradarea starii de sanatate. De la universalizarea tuburilor catodice, au fost realizate numeroase studii in acest sens. Concluziile specialistilor sunt, printre altele, alarmante: „Copiii care se uita cel mai mult la televizor prezinta, cu timpul, cea mai mare crestere in greutate” si „Vizionarea emisiunilor TV sunt un indicator al unui mod de viata sedentar, ce este un factor de risc al aparitiei obezitatii si a bolilor cardiovasculare”, fara a mai vorbi de riscurile accentuate de aparitie a diabetului de tip II. De multe ori, televizorul este un adevarat miraj pentru privitori, ii captiveaza si ii tine lipiti de canapea, prada programelor sale, ore intregi. De cele mai multe ori, le acordam programelor televizate o importanta mai mare decat ar trebui si decat ar merita, in detrimentul altor activitati mult mai relaxante si mai sanatoase.
Prin urmare, pentru a reveni la un stil de viata mai sanatos si pentru a diminua riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, ar fi de-ajuns sa intrerupem sedintele TV, mai ales in conditiile in care se stie ca, in tarile industrializate, o persoana ajunsa la varsta de 75 de ani si-a petrecut, in medie, cam sapte ani din viata in fata micului ecran. Renuntarea la televizor sau restrictionarea vizionarii programelor de televiziune se pot dovedi un lucru la fel de dificil ca abandonul obiceiului fumatului.
Astfel, vizionarea fara discernamant a programelor de televiziune este un posibil rival de temut, ce afecteaza comunicarea in familie, odihna de calitate, sanatatea, educatia copiilor si moralitatea. Dar ce este cel mai important, poate fi afectata viata spirituala a familiei si timpul alocat studiului biblic si rugaciunii.
Astazi, cu ce iti vei umple timpul?
Cristina Anca Dascalescu