Dirijabilul
Jules Verne scria in 1886 despre o „gigantica pasare de otel” care putea ajunge in cateva ore din America in Europa, zburand pe deasupra Oceanului Atlantic. Aceasta „vis” avea sa devina realitate in 1924.
Primul dirijabil a fost construit de Gifford in 1854. Treizeci de ani mai tarziu apar cele dintai dirijabile cu sectiune ovala sau circulara, dotate cu mijloace proprii de propulsie si posibilitati de orientare in orice directie. Ele erau dotate cu un motor electric usor ce rotea o elice de lemn si, pentru a fi pus in miscare, trebuia ca o persoana sa pedaleze pe tot parcursul zborului.
La 2 iulie 1900, pe apele lacului Konstanz, dintr-un urias hangar plutitor aparea primul dirijabil cu carcasa din aluminiu si cu motor mecanic, construit de Ferdinand von Zeppelin.
In luna octombrie a anului 1924, inginerul Eckener Hugo este primul care traverseaza Oceanul Atlantic la bordul unui dirijabil Zeppelin, transportand 20 de pasageri. Zborul a durat 81 de ore. Ca urmare, se stabileste prima linie aeriana intre Europa si America, deservita de dirijabile. Acestea aveau cabine pentru 60 de persoane si cateva saloane. Entuziasmul fata de dirijabilul cu hidrogen era nemarginit!
Insa, a venit ziua de 6 martie 1937. In timpul unei manevre aproape de sol, in S.U.A., dirijabilul german L 129 ia foc, facand 35 de victime. Acest accident, datorat exploziei hidrogenului, a scos din uz dirijabilul pana cand hidrogenul a fost inlocuit cu heliu.
Foarte multa vreme zborul a fost ceva de neinteles. Oamenii nu puteau pricepe cum ceva greu ar putea sa pluteasca in aer. Incet, incet, stiinta a descoperit „secretele zborului”. Nu ne-am putea imagina intr-o lume fara avioane, elicoptere, planoare si rachete. Dar Dumnezeu a „inventat” zborul perfect.
Iov, ia aminte la aceste lucruri! Priveste linistit minunile lui Dumnezeu! Stii cum carmuieste Dumnezeu norii, si cum face sa straluceasca din ei fulgerul Sau? Intelegi tu plutirea norilor, minunile Aceluia a carui stiinta este desavarsita? Stii pentru ce ti se incalzesc vesmintele, cand se odihneste pamantul de vantul de miazazi? Poti tu sa intinzi cerurile ca El, tari ca o oglinda turnata? (Iov 37:14-18)
Priviti la nori! Priviti la pasari! Cum de nu se prabusesc? Dumnezeu le sustine.
Cere-i sprijin Creatorului ca sa te ajute sa plutesti printre vanturile dezlantuite ale acestei lumi!
Autor: Viorel Dascalu