Cum afecteaza boala Alzheimer creierul
„Celui cu inima tare, Tu-i chezasuiesti pacea; da, pacea, caci se increde in Tine.” (Is. 26,3)
Cand te gandesti la boala Alzheimer, poate iti vine in minte fata lui Ronald Reagan sau a lui Charles Heston. Patti Davis, fiica lui Ronald si Nancy Reagan, scria: „In primele stadii ale bolii, privirea este ingrijorata si invaluita de teama. Este ca si cum persoana ar sta langa un nor de ceata, stiind ca, daca intra in el, nu va mai putea niciodata sa scape de acolo. Observam in privirea tatalui meu si implorarea, si fermitatea in acelasi timp. I se intampla cand se impotmolea in mijlocul unei propozitii, pentru ca nu-si amintea cum sa o continue. Sau cand spunea: ’Mi se intampla des – uit mereu…’ Treptat – uneori in decurs de cateva luni, alteori ani – ochii inceteaza sa mai implore. Se instaleaza resemnarea, acceptarea distantei, instrainarea, ca intr-o viata departe de casa. Recunosti privirea cand o vezi, doar ca teama pare sa se fi domolit.”
Boala Alzheimer este caracterizata de raspandirea lenta a placilor amiloide si a unor aglomerari de fibre care afecteaza organizarea fragila a celulelor creierului. Pe masura ce inceteaza sa mai comunice intre ele, celulele creierului se atrofiaza si se ajunge la pierderea memoriei si a judecatii. Creierul scade in volum si greutate. Se cunosc foarte putine despre aceasta boala teribila ce ar putea afecta aproximativ 14 milioane de americani pana in anul 2050. Dar specialistii incep sa ii descopere tainele. Un studiu condus de dr. Davis Snowdon (care a participat la Studiul asupra sanatatii adventistilor) a demonstrat ca accidentul vascular cerebral si traumatismele craniene pot mari riscul imbolnavirii de Alzheimer. Pe de alta parte, studiile universitare si o viata intelectuala activa pot asigura protectie. Dupa cercetarea autobiografiilor a aproape 200 de calugarite, dr. Snowden a descoperit ca cele care folosisera o structura complexa a frazei si concepte mai elaborate si cale care, din copilarie, isi exprimasera sentimentele pozitive au trait mai mult.
Deoarece Duhul Sfant ne vorbeste prin intermediul mintii, cat de important este sa o protejam, sa o mentinem activa si sa gandim pozitiv!
Cred ca nu exista o metoda mai buna de mentinere a unei atitudini pozitive decat indreptarea gandurilor spre Hristos. Deci, ce vei face?
Kay Kuzma