Puterea educatiei timpurii
„Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si, cand va imbatrani, nu se va abate de la ea.” (Prov. 22,6)
Odata, cand ne aflam in vizita la parinti, am vrut sa luam repede micul dejun, fiindca aveam planuri mari pentru ziua aceea. Mama ne-a pregatit fulgi de ovaz, lapte, zahar si stafide. Ne-am asezat la masa impreuna cu fetitele noastre (in varsta de 2 si 4 ani), dar am observat dupa o vreme ca fetita cea mare se oprise. Am intrebat-o in graba: „Ruthie, de ce nu mananci? Vrem sa plecam repede.” Cu spontaneitatea caracteristica varstei, spuse raspicat: „Nu-mi place.” Sunt dificile aceste situatii neasteptate si stanjenitoare. Prima mea reactie a fost sa incerc sa o linistesc, asa ca am intrebat-o: „De ce nu-ti place laptele cu cereale?” Fara sa ezite, a raspuns: „Are zahar!” Eu mai mancasem lapte indulcit cu zahar de multe ori, asa ca nu mi se paruse ciudat. Dar copiii mei nu mai mancasera. De obicei le dadeam banane, stafide sau alte fructe si nu le placea gustul de zahar!
Ce lectie pentru mine! Copiii nostri adoptasera un obicei sanatos si le placea asa, pe cand altora li s-ar parea o restrictie. Nu scrie nicaieri sa nu pui zahar in lapte, dar legile sanatatii ne spun ca e bine sa reducem consumul de zahar. Se simteau copiii nostri privati de ceva? Desigur ca nu!
O persoana obisnuita din SUA consuma aproape 35 de lingurite de zahar pe zi sau cam 18 procente din totalul de calorii. Acest aport mare de zahar ar trebui sa ne preocupe, deoarece zaharul este asociat cu obezitatea, cariile dentare, diabetul si cu o rezistenta scazuta la infectii – afectiuni intalnite mai des in randul celor ce consuma sub forma de zahar mai mult de 10 procente din ratia de calorii.
E nevoie sa ii educam pe copiii nostri prin sfaturi si prin exemplul personal, pentru a se bucura de o viata cat mai buna. Educarea lor cu privire la obiceiurile sanatoase are rezultate benefice pentru toata viata. Daca-i invatam sa Il iubeasca pe Hristos, obtinem rezultate vesnice. Fie ca parintii sa aiba taria de a-si conduce copiii inca din pruncie spre dragostea de Dumnezeu si spre implinirea voii Sale cu toata inima! Fie ca Dumnezeu sa ne ajute sa le intiparim principiile sanatatii si ale moralitatii, astfel incat „sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau.” (3 Ioan 2)
Traiesti o viata ce poate fi un bun model pentru altii?
Albert Sanchez