“Voi toti cei însetați, veniți la ape, chiar și cel ce n-are bani! Veniți și cumpărați bucate, veniți și cumparați vin și lapte, fără bani și fără plată! (Isaia 55:1)
Probabil că unii s-ar bucura dacă, mergând la piață, ar vedea pe mese mai multe articole de genul: roșii – 2,00 lei, sârguință – 25,00 lei, ardei – 2,50 lei, statornicie – 30,00 lei, castraveți – 1,00 leu, principialitate – 40,00 lei, ceapă – 1,50 lei, inteligență – 50,00 lei etc.
Tu ce ai cumpara dintre cele amintinte mai sus? Sau ti-ai face provizii ca sa ai cate ceva si pentru iarna? Sunt doua extreme in ceea ce priveste persoanele care merg la piata. Unii care cumpara ceea ce incanta ochiul, pentru ca nu stiu ce au si ce nu au acasa. Ceilalti cumpara tot feluri de lucruri pentru ca niciodata nu li se pare de ajuns ceea ce au acasa.
Alfred Binet a ajuns la concluzia ca ar fi bine sa-i ajutam cumva pe oameni ca sa stie cat au in camara si cat ar trebui sa aiba ca sa le ajunga pana in vara urmatoare.
Cine este Alfred Binet? Alfred (1857-1911) s-a consacrat psihologiei dupa ce s-a afirmat ca autor dramatic, a obtinut licenta in drept si a intreprins studii de stinte naturale, devenind mai tarziu doctor in stiintele naturii. In anul 1891, a intrat ca preparator la laboratorul de psihologie de la Sorbona, iar dupa patru ani a devenit directorul acestuia. Era interesat de procesele gandirii, dar a cercetat si inteligenta, mai ales inteligenta copiilor. In 1904, a facut parte dintr-o comisie a Ministerului Invatamantului pentru a organiza activitatile scolare pentru copii mai putin dotati, cei cu probleme intelectuale. El a conceput primul test de inteligenta care intr-adevar a fost folosit si in practica.
Ce este inteligenta? Multa vreme s-a crezut ca numai activitatea verbala a omului este inteligenta, insa in secolul al XX-lea s-a stabilit in mod cert ca exista inteligenta verbala – simbolica, inteligenta practica si inteligenta sociala. Pentru a trai in aceasta lume avem nevoie de intelegerea relatiilor care exista intre diverse elemente, la fel cum avem nevoie sa ne adaptam in asa fel incat sa ne realizam propriile scopuri. Ce ar putea sa ne ajute in realizarea acestui tel?
Studiind lectiile din natura in care exista multa simplitate si legi foarte clare avem posibilitatea sa invatam foarte multe lucruri. Lumea creata de Dumnezeu ne invata sa observam viata fiecarei vietuitoare, sa aflam rolul ei pe acest pamant si legatura ei cu alte elemente din natura.
Astfel, cunoscand lumea naturii, vom cunoaste mai bine Creatorul, la al carui cuvant s-a nascut lumea si tot ce este in ea. Vom intelege legatura stransa care exista intre lumea naturii si lumea spirituala, iar inteligenta noastra va tinde astfel spre cel mai inalt grad de eficienta.
Din tot ce ofera piata lumii, haidem sa alegem acum, plin de inteligenta, doar ceea ce e folositor din abundenta, nu doar pentru viata aceasta ci si pentru vesnicie.
Sursa: www.vioreldascalu.ro