Ce poti afla din scrisul de mana
„Si Isus crestea in intelepciune, in statura si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor.” (Luca 2,52)
Caminul Adventist din Calhoun, statul Tennessee, este o scoala-camin pentru baietii cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani, care au deficiente de invatare, numite si sindrom de hiperactivitate cu lipsa de concentrare. In general, acesti baieti au o inteligenta peste medie, dar, din diferite motive, raman cu 1-4 ani in urma in insusirea deprinderilor fundamentale, cum ar fi socotitul, scrisul, vorbitul si cititul.
Steve avea 12 ani cand a sosit la Caminul Adventist. Era un gurmand, nu se preocupa de igiena lui, era violent si nu se descurca la scoala. Dupa ce a participat trei luni la programul scolii noastre, parintii lui au observat ca scrisorile primite de la el erau scrise mai frumos. Mama lui mi-a multumit ca il invatam pe fiul ei sa scrie frumos si corect. I-am spus ca scrisul lui Steve reflecta starea lui afectiva, si nu neaparat instruirea.
Daca un copil este nelinistit, stresat, timorat sau deprimat, se poate vedea dupa felul cum scrie (ca si din tendinta spre accidente, dezordine, lipsa de punctualitate sau obiceiurile nepotrivite de hranire). Cu cat o persoana este mai anxioasa, cu atat va scrie mai urat. Copiii abuzati sau supusi unei discipline severe au tendinta de a se descuraja usor, orice initiativa le este inabusita. Muzica in exces, ascultata cu volumul la maximum, obiceiul de a se culca tarziu, orele indelungi petrecute cu jocurile pe computer si lenevirea sunt simptome ale unor probleme afective.
La Caminul Adventist, o metoda prin care ii ajutam pe elevi sa-si dezvolte sanatatea mintala este asigurarea unui mediu care sa le distraga atentia cat mai putin. Atmosfera din casa noastra ar trebui sa fie linistita, fericita, sa ofere protectie si posibilitatea comunicarii. Ar trebui sa lipseasca zgomotul excesiv de la radio sau televizor, obiceiurile inadecvate de alimentatie, jocurile pe computer sau pe Internet. Scrisul lui Steve se imbunatatea din cauza faptului ca gasise un loc unde putea sa stea de vorba, sa-si exprime sentimentele, sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri. Avea anumite sarcini de indeplinit in gospodarie. Statea in preajma unor adulti care erau un bun exemplu pentru el.
Cat de propice dezvoltarii copiilor este atmosfera din caminul tau? Ar putea Isus sa creasca in casa ta?
Blondel E. Senior