Cum sa ne simtim bine
„Acum dar raman aceste trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.” (1 Cor. 13,13)
E bine sa ne simtim bine. Vrem sa ne simtim bine din punct de vedere fizic si vrem sa avem relatii bune cu membrii familiei si cu prietenii. In vederea binelui fizic, exista principii de sanatate. In vederea relatiilor bune cu noi insine, putem sa-L slujim cu credinciosie pe Dumnezeu si pe semenii nostri, facand tot ce putem mai bine si la timpul potrivit. In mare masura, depinde de noi binele fizic si relatia buna cu sinele. Mai greu insa e sa-i determinam pe altii sa aiba sentimente bune fata de noi. Dar si pentru aceasta exista un principiu pe care il putem aplica.
Cu multi ani in urma, am primit un post pe care altcineva sperase sa-l primeasca. Fiindca nu l-a primit, respectiva persoana a demisionat, dar a ramas foarte apropiata de noua mea secretara – care era, de asemenea, dezamagita ca eu eram noua ei sefa. Aceasta secretara putea sa contribuie la succesul meu sau putea sa il micsoreze. Ea a preferat ultima varianta. Eu, pe de alta parte, puteam sa o tin pe acel post sau puteam sa cer sa fie inlocuita. Eu am preferat prima varianta. Puteam eu sa o determin sa aprecieze nobletea mea sufleteasca si pregatirea mea temeinica? Putin probabil. In schimb, am cautat metode prin care sa o ajut sa se aprecieze pe ea insasi. I-am apreciat contributiile, i-am spus ca am incredere in ea si ca, in viziunea mea, avea un viitor stralucit. I-am aratat care sunt motivele pentru care o consideram deosebita si mi-am exprimat aprecierea fata de competenta fostului ei mentor.
Raspunsul a fost uimitor. A devenit un angajat loial si o buna prietena, dovedind faptul ca, daca vrem ca altii sa aiba sentimente bune fata noi, trebuie sa ii facem sa aiba sentimente bune fata de ei insisi. „Omului i se cere sa-L iubeasca pe Dumnezeu cu toata puterea si cu toata inima lui, iar pe aproapele sau ca pe sine insusi. El nu poate face lucrul acesta cu niciun chip, daca nu se leapada de sine. Aceasta inseamna sa fie stapan pe sine atunci cand patima se lupta pentru suprematie; sa se impotriveasca ispitei de a condamna si a critica… Inseamna a lucra cu rabdare si voiosie pentru binele altora.” (Ellen White, In Heavenly Places, p. 223)
Doamne, ajuta-ma sa-i iubesc pe altii cum ma iubesti Tu! Ajuta-ma sa traiesc dupa principiul iubirii Tale si sa vad schimbarile produse in viata altora!
Clarence Hodges