„Si ma rog ca dragostea voastra sa creasca tot mai mult in cunostinta si orice pricepere.” (Fil. 1, 9)
Prof. dr. Steven J. Stein si dr. Howard E. Book au confirmat, prin tehnici sofisticate de scanare, ca multe procese de gandire trec prin centrii emotionali ai creierului.
Sub denumirea „intelepciune care vine de sus” din Iacov 3,17 si „agape” sau „dragostea ca atitudine” din 1 Corinteni 13,1-8 este descrisa in toate cele cincisprezece puncte ale sale inteligenta emotionala, descoperita recent in psihologie. De retinut ca in epistola lui Pavel nu este vorba de dragostea ca instinct (eros), ca emotie (storge), ca sentiment (filia), nici ca dispozitie (filostorgia), ci de „agape“, adica dragostea ca atitudine care anunta implicarea constiintei morale si a vointei alaturi de sensibilitate.
In psihologie, inteligenta emotionala este descrisa ca fiind flexibila, iar Biblia spune ca este „usor de induplecat” si „crede totul”; este manifestata prin toleranta la stres, Biblia spune ca este „blanda” si „indelung rabdatoare”; detine controlul impulsurilor, Biblia spune ca este „pasnica” si „nu se manie”. Aceeasi inteligenta emotionala din psihologie da dovada de optimism, iar Biblia spune ca „nadajduieste totul”; se precizeaza ca pastreaza relatii interpersonale, in Biblie „agape” (inteligenta emotionala) „nu se poarta necuviincios” si tot asa am putea continua pana la toate cele cincisprezece insusiri, care corespund intru totul.
Asa se explica de ce apostolul crede ca dragostea creste in cunostinta si pricepere (ce tin de intelect).
Apostolul spune ca se roaga. Dragostea ca atitudine, sau inteligenta emotionala (agape), este primul rod al Duhului Sfant in viata celui credincios. Deci, fii credincios!
Sunt caracteristici ale dragostei adevarate la care simti ca esti deficitar? Roaga-te azi ca dragostea ta sa creasca tot mai mult in cunostinta si pricepere!
Petru Blaj