Aligatorul pierdut
„Daca un om are o suta de oi si se rataceste una…, nu lasa el pe cele nouazeci si noua… si se duce sa caute pe cea ratacita?… Tot asa, nu este voia Tatalui vostru din ceruri sa piara unul macar din acesti micuti.” (Matei 18,12-14)
In 30 septembrie 1997, un politist din Florida a impuscat cel mai mare aligator din toate timpurile, lung de peste 4,27 de metri si cantarind 363 de kilograme. Era un animal urat, dar nu facuse rau nimanui, ci doar se invartise pe langa docul din apropiere, facand ceea ce fac toti crocodilii: uneori inota, doar cu ochii iesind din apa, alteori iesea pe uscat, ingrozindu-i pe pescari si pe locuitori. Prezenta lui in mod sigur le dadea emotii tuturor celor din zona! Imagineaza-ti frica celor care faceau schi nautic sau a pescarilor care puteau fi oricand deposedati de bibanul pe care tocmai il prinsesera. Nimeni nu iubeste un aligator flamand si nici nu are incredere in el.
Oile, pe de alta parte, sunt ghemotoace calme de lana moale, pe care ai vrea parca sa le adopti, sa fie ale tale. Sunt asa de dragalase, cuceritoare si vulnerabile incat ne putem obisnui chiar si cu mirosul lor. Iar darul lanii lor ne asigura camasi, bluze, sosete, cuverturi si paturi. Ne este usor sa iubim oile. Pe aligatori, ne este usor sa ii uram.
Poate ca din acest motiv Isus a spus pilda despre oaia pierduta si pastor, si nu despre un aligator si un pescar. Avem o senzatie placuta gandindu-ne la pastori care cauta si salveaza oi pierdute. Dar imagineaza-ti o povestire despre Isus in cautarea unui aligator! Prin pilda cu oaia pierduta, El vrea sa demonstreze cat de mult ii iubeste pe cei pierduti si vrea sa ne determine sa Ii urmam exemplul. E o datorie care nu ne deranjeaza cand e vorba de oameni gen oaie – ca femeia simpatica de la magazin sau domnul zambitor imbracat in Mos Craciun. Dar ce se intampla cu oamenii gen aligator? Mai suntem dispusi sa facem parte din echipa lui Isus de salvare? Sa-i luam, de exemplu, pe insul suparat care a facut un gest obscen cand ai intrat brusc in fata lui si pe colega de la serviciu care te barfeste incontinuu. Sau chiar pe escroci, pe pedofili, pe drogati, pe teroristi, pe violatori, pe tinerii cu cercei in ureche si pe toti ceilalti pe care ne e greu sa-i agream.
Semeni uneori mai mult cu un aligator decat cu o oaie? Nu-i asa ca e uimitor faptul ca Dumnezeu Se afla in „misiunea” de a te cauta si salva?
Dick Duerksen