Muntii apelor
La intrebarea: „Care sunt cei mai inalti munti?”, cei mai multi ar raspunde ca cei din Asia, deoarece inaltimile himalayene ating aproape 9000 m. Este adevarat, este fals?!? Pot spune ca si una si alta. Daca ne-am referi la muntii de pe suprafata uscata a Pamantului, este adevarat. Dar, daca ne-am referi la toata suprafata lui, inclusiv cea acoperita de apa, s-ar putea ca raspunsul sa fie altul.
Sub apele oceanelor exista lanturi importante de munti. De exemplu, inaltimea lantului de munti submarini din Oceanul Atlantic atinge, in partea lui centrala, 1500-3000 m. Acest lant muntos desparte Oceanul Atlantic in doua parti: apuseana si rasariteana. Doar doua defileuri inguste, numai doua falii in puternicul lant, unesc cele doua parti ale oceanului, in apropiere de Ecuator.
Varful cel mai inalt este reprezentat de o insulita din grupul Azore. Aceasta se inalta deasupra nivelului marii cu 2500 m. Daca mai adaugam la acestia si pe cei aflati in apa, ajungem la concluzia ca „muntele” intreg are peste 9000 m.
Se presupune ca lantul muntos din Atlantic iesea candva deasupra oceanului, dar apoi s-a scufundat impreuna cu fundul oceanului. Mai demult, el chiar fusese socotit de unii drept o ramasita a enigmaticei Atlantida scufundata pe neasteptate.
Alte lanturi muntoase se insira si pe fundul oceanelor Pacific si Indian (de mai mici dimensiuni decat cel din Atlantic). Puternicul lant al Oceanului Pacific are si el varfuri ce formeaza siruri de insule, cum ar fi de exemplu Hawaii si Aleutinele.
Deoarece fundul oceanelor este zguduit de cutremure dese, iar vulcanii submarini sunt foarte activi, muntii din apa isi modifica destul de mult relieful. Varfurile lor se ridica uneori pe neasteptate deasupra apei, sau dispar tot atat de uimitor.
In general asezarile umane sunt situate la baza muntelui. Prea putini sunt cei care isi construiesc case sau adaposturi in varful muntilor. Trebuie sa ai mult curaj (poate chiar nebunie) ca sa induri conditiile vitrege de pe varfuri de munti.
Credinta, darul lui Dumnezeu, este cea care poate sa ne ajute sa trecem peste existenta oricaror munti de greutati sau de necazuri.
Adevarat va spun ca, daca veti avea credinta si nu va veti indoi, veti face nu numai ce s-a facut smochinului acestuia; ci chiar daca ati zice muntelui acestuia: „Ridica-te de aici, si arunca-te in mare” se va face. (Matei 21:21)
Esti gata sa treci, cu ajutorul lui Dumnezeu, peste toti muntii?
Autor: Mirela Dascalu