1. Titlu. Cartea poarta numele omului ale carui profetii le contine. Ioel, ebr. Yo’el, probabil inseamna „Iehova este Dumnezeu”.
2. Autorul. Despre Ioel nu se cunoaste mai mult decat este descoperit in cartea lui. Tatal lui era Petuel, la care LXX zice Bathouel (cap. 1,1), dar cine a fost acest Petuel, sau Bathouel, nu se stie. Ioel pare sa fi facut parte din Iuda prin nastere. Lucrarea lui profetica a avut in vedere Iuda si Ierusalimul (2,1.15; 3,1.6.18.20.21). De-a lungul intregii lui profetii nu exista nici o referire la Israel.
3. Cadrul istoric. Ioel personal nu ne spune nimic cu privire la timpul scrierii sale. El, ca si multi alti profeti (vezi Isaia 1,1; Osea 1,1; Amos 1,1; etc.) nu spune in timpul carui rege sau caror regi a profetizat. Prin urmare, este necesar sa ne folosim de dovezile interne ale cartii pentru a stabili data. Nimic sigur nu se poate deduce din pozitia cartii in canon, deoarece nu putem fi siguri ca scrierile sunt aranjate intr-o ordine cronologica exacta. In ebraica, scrierea se gaseste ca si in romana, intre Osea si Amos. In LXX, ea este a patra pe lista asa-numitilor Profeti Mici, fiind asezata dupa Mica, care acolo ocupa locul al treilea. Unii considera ca Ioel ar fi fost cel mai timpuriu dintre profetii mari si mici; altii il considera postexilic. O a treia conceptie il plaseaza pe Ioel in secolul al VII-lea, in primii ani ai lui Iosia. Pentru o trecere in revista a argumentelor pentru aceste date diferite, vezi p. 20 si 21. Cu toate ca nici o data nu poate fi dovedita definitiv, comentariul acesta a adoptat data secolului al VII-lea pentru motivele insirate la p. 20 si 21.
Ioel ocupa un loc de frunte intre profetii evrei si a fost asezat in rand cu Isaia si Habacuc in ceea ce priveste sublimitatea si distinctia stilului. El se remarca prin descrierile sale pline de viata si pitorescul sau lexical. Stilul sau este curat si clar.
4. Tema. Cartea este impartita in doua parti: 1) de la cap. 1,1 la 2,17 unde avem de-a face cu o descriere a teribilei invazii a „lacustelor” (vezi comentariul la cap. 1,4) aparent insotita de o seceta; si 2) de la cap. 2,18 la 3,21, unde avem fagaduinta restaurarii harului divin. Au fost date doua interpretari descrierii plagii „lacustelor”: 1) cea literala, care priveste roiurile reale ale lacustelor invadatoare ca o baza pentru apelul profetului si 2) cea alegorica, care priveste „lacustele” ca o reprezentare metaforica a invaziei ostirilor vrajmase. In general, interpretarea literala pare sa aiba mai multe argumente in favoarea sa (vezi comentariul la cap. 1,4).
Oricare opinie am adopta-o, invataturile cartii raman neschimbate in ce priveste continutul. Dezastrul national, real sau descris la figurat, devine temeiul unui apel serios la pocainta (cap. 1,13.14; 2,1.12-17) si al unei dizertatii asupra „zilei Domnului” (1,15; 2,1.2.11.31; 3,14). Viziunea slavei viitoarei ii vede pe iudei stabiliti in tara lor, care este din nou imbelsugata, bucurandu-se de favoarea Cerului, atat din punct de vedere temporal, cat si spiritual. Ea vede mai departe opozitia care va fi provocata si incercarea natiunilor vrajmase de a nimici natiunea infloritoare si, in cele din urma, judecata lui Dumnezeu asupra acestor vrajmasi, iar apoi prosperitatea in continuare a natiunii iudaice.
La aplicarea invataturilor escatologice ale cartii, trebuie sa se tina cont de principiile schitate la p. 25-38 (vezi comentariul la cap. 2,18; 3,1.18).
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania