1. Titlu. In cele mai timpurii manuscrise grecesti titlul acestei carti este simplu, Pros Timotheos A(„Catre Timotei I”). Prelucrari ulterioare l-au extins la forma pe care o are azi.
2. Paternitatea. Epistola aceasta il identifica pe Pavel drept autor al ei (cap. 1:1). In ce priveste o tratare a acestei probleme, vezi Vol. V, p. 183–185. Cu privire la data scrierii vezi Vol. V, p. 184.
3. Cadrul istoric. Imprejurarile scrierii acestei epistole pot fi determinate numai prin deductii din remarcile intamplatoare din epistola. In ce priveste informatiile pe care le ofera acestea cu privire la data si imprejurarile scrierii acestei epistole, vezi Vol. V, p. 184.
4. Tema. Epistola i-a fost scrisa lui Timotei pe cand acesta era pastor al bisericii din Efes si cuprinde in primul rand instructiuni adresate lui in calitate de conducator al bisericii. Din acest motiv ea face parte din randul epistolelor pastorale. Pavel il indeamna pe Timotei sa se poarte intr-un fel placut lui Dumnezeu si sa fie de folos turmei peste care El il asezase, si-i da o insarcinare solemna: sa predice Cuvantul si sa apere invataturile acestuia. Epistola reflecta un plan destul de dezvoltat pentru organizarea si administrarea bisericii. Accentul pus asupra doctrinei in 1 Timotei si in alte epistole pastorale (vezi 1 Timotei 4:6, 13, 16; 2 Timotei 3:14–17; 4:1–4; Tit 1:9; 2:1, 7) este ilustrat de faptul ca dintre cele 21 de cazuri in care apare in Noul Testament cuvantul grecesc pentru doctrina (didaskalia), 15 sunt in 1 si 2 Timotei si Tit.
Desi Pavel pare sa fi fost mai apropiat de Timotei decat de ceilalti tovarasi ai sai (vezi Filipeni 2:19, 20), din aceasta epistola se poate deduce ca Timotei era un om cu un temperament mai bland si nu atat de agresiv cum si-ar fi dorit Pavel. De aceea apostolul il incurajeaza pe asociatul sau mai tanar la o conducere mai viguroasa. Legatura stransa dintre Pavel si Timotei este responsabila de felul liber si deschis in care apostolul ii transmite dorintele, indemnurile si scopurile sale si explica lipsa unei ordini sistematice. Epistola a fost scrisa punct cu punct, asa cum i-au venit in minte apostolului aspectele lucrarii de slujire a Evangheliei.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania