1. Titlul. In cele mai vechi manuscrise grecesti, titlul acestei carti este simplu: Pros Timotheon B („Catre Timotei II”). Titlul din KJV (ca si cel din traducerea Cornilescu) este rezultatul unei elaborari ulterioare.
2. Paternitatea. Asa cum arata primele randuri ale epistolei, ea vine de la apostolul Pavel, inchis in Roma pentru a doua oara. In ce priveste problemele legate de paternitatea epistolei, vezi Vol. V, pp. 183–185. Iar cu privire la data si imprejurarile in care a fost scrisa vezi Vol. V, pp. 183–185
3. Cadrul istoric. Aceasta este ultima epistola a lui Pavel, scrisa din inchisoare pe vremea cand se astepta sa moara in curand (cap. 4:6). Deductiile din aceasta scrisoare si din celelalte epistole pastorale, comparate cu naratiunea din Faptele Apostolilor, sugereaza ca dupa o perioada de activitate care a urmat primei sale detentii romane, Pavel a fost din nou arestat si adus la Roma (vezi Vol. V, p. 184). Este stiut faptul ca dupa marele incendiu din Roma, in anul 64 d.Hr., Nero i-a persecutat aspru pe crestini pentru a inlatura banuielile poporului ca el insusi incendiase cetatea (vezi Vol. VI, pp. 83, 84). Este logic sa credem ca arestarea lui Pavel, cam la vreo doi ani mai tarziu, a fost rezultatul acestei persecutii. Petru a fost de asemenea arestat in aceasta perioada si s-ar putea sa fi fost in Roma cel putin in decursul unei parti din timpul detentiei lui Pavel (vezi DA 537). Pentru o fotografie a inchisorii Mamertine, in care se crede ca Pavel a fost intemnitat cea de-a doua oara, vezi ilustratia din fata p. 352.
La data cand a scris 2 Timotei, Pavel fusese deja judecat (cap. 4:17), dar pare ca inca nu fusese condamnat la moarte, desi el presupunea ca acesta urma sa se intample. Acum nu mai era nimeni cu el, in afara de Luca, „doctorul prea iubit” (Coloseni 4:14; 2 Timotei 4:11). Scriindu-i lui Timotei, Pavel il cheama sa vina la el „inainte de iarna” (cap. 4:21), si sa-i aduca mantaua si cartile (cap. 4:13). Nu se stie daca, drept raspuns la cererea staruitoare a lui Pavel, Timotei a reusit sa ajunga la Roma inainte de moartea apostolului.
Cat despre Timotei, nu se stie nimic despre viata lui, in afara de tovarasia sa cu Pavel. Conform versetului din Evrei 13:23, lui Timotei „i s-a dat drumul” din inchisoare, dar cand si unde fusese intemnitat, nu se stie. Conform traditiei, Timotei suferise martirajul fie sub Domitian (81–96 d.Hr.), fie sub Traian (98–117).
4. Tema. Epistola aceasta a fost numita ultima dorinta si testamentul marelui apostol al neamurilor. Pavel personal a scris scrisoarea aceasta fiului sau spiritual, Timotei, si bisericii in general. Stiind ca sfarsitul sau e aproape, el a simtit nevoia de a-i intari credinta conlucratorului sau mai tanar, cu ajutorul propriului sau exemplu. El l-a avertizat pe Timotei, si o data cu el pe toti ceilalti credinciosi crestini, impotriva ereziilor care aveau sa intre in biserica dupa moartea lui, si i-a indemnat pe toti sa se tina strans de Cuvantul Inspirat si sa ramana credinciosi Domnului lor pana la a doua Sa venire.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania