Precizia cronologica a Evangheliei lui Ioan procura cadrul de baza pentru constituirea unei armonii. Printre sinoptice – primele trei Evanghelii – Marcu prezinta ordinea cronologica cea mai apropiata a evenimentelor si pentru incidente care nu sunt relatate de Ioan este urmata de obicei ordinea din Marcu. Acolo unde Matei difera de Marcu, se poate da preferinta ordinei confirmate de Luca. Acolo unde cronologia Evangheliilor insele nu este cu totul clara, e urmata succesiunea asa cum este afirmata sau implicata in Hristos Lumina lumii. Numeroasele incidente minore al caror cadru cronologic nu este sigur li s-a atribuit ipotetic o pozitie pe baza dovezilor circumstantiale. Este important de sa se retina ca in timp ce tiparul fundamental al evenimentelor, asa cum este prezentat de aceasta armonie, este destul de bine stabilit, atribuirea unui loc multora din incidentele acestea minore este numai ipotetica. In ce priveste datarea erei crestine urmata in Armonia aceasta, vezi, p.240-254.
Avand in vedere importanta Evangheliei lui Ioan in construirea unei armonii a Evangheliilor, sunt de notat in deosebi urmatoarele date procurate de Evanghelia a patra:
Ioan identifica trei sarbatori ale Pastelor (cap.2,13;6,4;13,1) si o "sarbatoare a iudeilor" nenumita (cap.5,1). Desi aceasta din urma a fost identificata cu diferite sarbatori iudaice, pare preferabil a o considera un Paste, al doilea din lucrarea lui Isus (vezi p.247; diagrama de la p.229). Astfel, Ioan relateaza incidente de la patru sarbatori succesive de Paste. Isus a fost botezat cu cateva luni inainte de prima din aceste sarbatori de Paste si lungimea lucrarii Sale a fost deci aproximativ de trei ani si jumatate. Potrivit cu cronologia ipotetica adoptata de comentariul acesta, cele patru sarbatori de Paste ale lucrarii Domnului au fost cele din anii 28,29,30,31 d.Hr.
Pastele din anul 28 d.Hr., pare sa fi fost ocazia primei vizite a lui Isus la Ierusalim dupa botezul Sau (vezi Ioan 2,11-13; cf. DA 154,161), deoarece la sarbatoarea aceasta a anuntat el misiunea Sa ca Mesia si Si-a inceput lucrarea (DA 161). Incidentele din Ioan 5 se spune ca au avut loc la "a doua vizita la Ierusalim" a Sa (MB2). Mai departe, evenimente din cap.6, pe care Ioan le identifica cu sezonul Pastelui (vers 4), au avut loc la un an dupa ce acelea din cap.5 (vezi DA 393,213; cf.231,232). De la Pastele din 29 d.Hr., pana la Sarbatoarea Corturilor din toamna anului 30 Isus nu a luat parte la nici una din sarbatorile nationale (Ioan 6,4; cf. 7,1.2; DA 450,451), si a fost deci absent de la Pastele din anul 30 d.Hr. (vezi DA 395). au trecut cam trei ani intre botez si Sarbatoarea Corturilor din anul 30 d.Hr. (DA 467), si 31/2 ani intre botez si Pastele final (DA 233; cf.506,541,664). De asemenea, trei ani s-au scurs intre intaiul si ultimul Paste, cei din anii 28 si 31 (DA 591,593; cf.161).
Pentru a corela lucrarea din Iudea relatata de Ioan, cu lucrarea din Galileea relatata de scriitorii sinoptici, este nevoie sa se precizeze timpul cand a inceput lucrarea din Galileea. Unii pun aceasta in toamna anului 28 d.Hr., si altii in primavara anului 29 d.Hr., dupa Paste. Pe temeiul dovezilor prezentate in Nota aditionala la Luca 4 comentariul acesta pune in mod ipotetic deschiderea formala a lucrarii din Galileea a Domnului nostru, tarziu, in primavara anului 29 d.Hr.
Perioada dintre Pastele anilor 28 si 29 a fost devotata mai mult Iudeei, aceea dintre Pastele anilor 29 si 30 d.Hr., aproape exclusiv Galileei, si aceea dintre Pastele anilor 30 si 31 d.Hr., regiunilor invecinate cu Galileea, Samaria si Pereea. Pentru mai multe informatii asupra acestei probleme vezi diagramele de la p.229-231.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania