1. Titlul. Ca si profetiile altor Profeti Mici, cartea lui Tefania este numita simplu cu numele autorului. Ebr. Sephanyah, inseamna „Iehova a ascuns”, sau „Iehova a tezaurizat”. Numele acesta a fost purtat si de altii in Vechiul Testament (vezi 1Cronici 6,36; Ieremia 21,1; Zaharia 6,10.14).
2. Autorul. Nu cunoastem nimic cu privire la acest profet in afara de ceea ce spune el insusi despre sine in propria carte. Pare sigur din cap. 1,1 ca el se tragea dintr-o familie aleasa. Faptul ca el isi traseaza genealogia in trecut pana la „Ezechia”, poate fi considerat drept o indicatie ca se refera la regele lui Iuda care a purtat numele acesta, iar astfel lasa sa se inteleaga descendenta regala (vezi comentariul la cap. 1,1).
3. Cadrul istoric. Profetul fixeaza ca timp al lucrarii lui profetice (cap. 1,1) domnia lui Iosia, regele lui Iuda (639-608 i.Hr.). Intrucat Tefania a prezis caderea Ninivei (cap. 2,13), un eveniment care a avut loc in anul 612 i.Hr., este extrem de probabil ca el si-a desfasurat activitatea la inceputul domniei lui Iosia. Poate ca a fost contemporan cu Habacuc. Vezi mai departe la pag. 23.
4. Tema. Cartea lui Tefania, ca si aceea a lui Ioel, se concentreaza asupra „zilei Domnului”. Cu privire la sensul acestei expresii, vezi comentariul la Isaia 2,12. Nu doar ca profetul descopera venirea judecatii asupra lui Israel, dar el da totodata avertizari cu privire la pedeapsa care va veni asupra altor natiuni. Totusi, daca Tefania alarmeaza prin severele lui judecati, aceasta o face numai ca oamenii sa se pocaiasca, sa caute „dreptatea” si „smerirea” (cap. 2,3) si astfel sa scape de pedeapsa.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania