Misiunea reflectata în slujirea Robului Domnului
Text :Isaia 42:1-8; 50:1-11
Subiect : Robul Domnului
Scop : Sa descoperim care a fost misiunea încredintata de Dumnezeu Tatal, Robului Sau
(Domnul Isus) si sa întelegem în ce aspecte aceasta slujire ne angajeaza si pe noi în
misiune.
Verset de memorat : Isaia 52:13-15
Contextul lectiei
Dumnezeu nu l-a creat pe om ca sa fie doar un ornament sau o piesa de decor în mijlocul universului, ci i-a încredintat acestuia o misiune importanta dovedita de responsabilitatile încredintate chiar prin actul creatiei. Desi omul a cazut, Dumnezeu n-a renutat la planurile Sale. El a aratat ca ceea ce-a început poate sa duca la bun sfîrsit prin chemarea lui Avraam si slujirea profetica. Modul în care Dumnezeu va împlini planul mîntuirii este exemplificat însa mult mai concret prin slujirea Robului Domnului.
Desi în cartea sa, profetul Isaia identifica ca rob al Domnului, chiar pe poporul Israel sau pe patriarhi (Isaia 44:1-5), atunci cînd anunta slujirea „Robul Domnului” el se refera la slujirea si misiunea pe care avea s-o împlineasca Domnul Isus. În cartea Isaia sunt 5 pasaje care pot fi numite : „Cîntarea Robulu” sau „Cîntarea slujitorului Domnului” ( Isaia 42:1-8; 49:1-6; 50:4-9; 53:12) Pasajul din Isaia 42:1-8 este prima cîntare a robului prin care putem descoperi :
1. Prezentarea Robului Domnului
Robul nu este cineva prin el însusi ci capata identitate datorita stapînului pe care îl slujeste. Prima cîntare a Robului ne arata ca însusi Dumnezeu Tatal îl prezinta pe Domnul Isus: „Iata Robul Meu, pe care-l sprijinesc, Alesul Meu, în care îsi gaseste placerea sufletul meu. Am pus Duhul Meu peste El; El va vesti neamurilor judecata” (Isaia 42:1).
Potrivit acestei declaratii putem spune ca Robul Domnului este cinstit si onorat deoarece este prezentat si introdus chiar de Marele Stapîn. De obicei robul este cel ce-si prezinta stapînul. În cazul Domnului Isus observam însa ca Stapînul este ce-L ce-si prezinta slujitorul. N-a fost singura data cînd Dumnezeu L-a prezentat pe Fiul Sau si slujirea care Acesta a venit s-o împlineasca. Dumnezeu Tatal a mai facut acelasi lucru dupa botezul Domnului si dupa schimbarea la fata ( Mat.3:17 ; 17:5). Vorbind despre Robul Sau, Dumnezeu arata ca El este Cel Ales, Cel sprijinit, Cel în care îsi gaseste placerea, Cel peste care a fost turnat Duhul Sau si Cel care este gata sa slujeasca.(Isaia 42:1)
Cîta cinse si onoare pentru un rob. Omul a ajuns sa fie rob al pacatului al placerilor si a lucrurilor de care este stapînit. Aceasta robie aduce însa dezonoare si moarte ( Rom.6:20-22) Pentru a dobîndi onoare si cinste omul trebuie sa paraseasca robia pacatului si sa se faca Robul Domnului.
2. Identitatea Robului Domnului
Prin pasajele prin care vorbeste despre Robul Domnului, profetul Isaia descopera caracterul Slujitorului Lui Dumnezeu. Astfel Robul Domnului este gata sa slujeasca. Traim într-o lume în care oamenii asteapta sa fie slujiti . De cele mai multe ori cei chemati în lucrare se asteapta sa conduca. Domnul Isus însa este pregatit sa alujeasca si chiar sa faca din slujire scopul misiunii Sale ( Mat 20:28). El îsi va împlini slujirea depunînd o buna marturie : „El nu va striga , nu-si va ridica glasul, si nu–l va face sa se auda pe uliti (Isaia 42:2). Îsi va împlini slujirea nu ca sa fie vazut si apreciat de oameni ci de Dumnezeu.Va fi hotarît în lucrarile Sale: ”nu va slabi, nici nu se va lasa” (Isaia 42:4 ; 50:4-5) si va fi gata sa plateasca orice pret al suferintelor. ”Mi-am dat spatele înaintea celor ca Ma loveau, si obrajii înaintea celor ce-Mi smulgeau barba; nu Mi-am ascuns fata de ocari si scuipari” (Isaia 50:6)
3. Slujirea Robului Domnului
Prin mesajul profetic descoperim si slujirea pe care urmeaza s-o împlineasca Robul Domnului. Astfel Domnul Isus va împlini o lucrare de restaurare: „Trestia frînta n-o va zdrobi, si mucul care mai arde înca, nu-l va stinge (Isaia 42:3). Va deschide ochii orbilor, va elibera pe cei legati în temnita si din prinsoare pe cei ce locuieasc în întuneric (Isaia 42:7)
În acelasi timp Robul Domnului va vesti neamurilor judecata (Isaia 42:1si 3), va instaura dreptatea (Isaia 42:4), va fi lumina neamurilor (Isaia 42:6 ) va restaura pe Israel (Isaia 49:5-7) si va aduce mîntuirea pentru toate popoarele (Isaia 42:6) Robului i S-a încredintat o slujire mareata pe care a împlinit-o cu credinciosie pentru ca a fost înzestrat si sprijinit în slujire chiar de Dumnezeu Tatal (Isaia 50:4-9).
Asa cum Domnul Isus si-a împlinit misiunea lui ca Rob al Domnului si noi toti cei rascumparati care am devenit robii lui Hristos, trebuie sa ne împlinim misiunea care ne-a fost încredintata. În acest fel ne vom asemana cu Fiul lui Dumnezeu si prin slujirea noastra vom face ca mîntuirea lui Dumnezeu sa fie cunoscuta de toti oamenii si pîna la marginile pamîntului.
Întrebari pentru discutie
– În care dintre domeniile slujirii Domnului Isus ca Rob al Domnului, suntem chemati sa slujim si noi ca robi ai lui Hristos ?
– De ce credeti ca atîti de putini oameni sunt gata sa devina slujitori ai lui Dumnezeu si robi ai lui Hristos ?
– Care sunt lucrurile care ne sunt un ajutor astazi pentru a ne împlini slujba care ne-a fost încredintata ?
Dan Boingeanu