Legamantul cu Hristos prin botez
De: Ioan Dinu
În aceste câteva gânduri scrise cu privire la rolul si valoarea botezului, fiecare cititor este invitat sa se opreasca pentru o clipa sa mediteze, si sa analizeze în mod matur importanta cuvintelor adresate de Domnul Hristos ucenicilor: “Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfânt”( Mat. 28: 18-20)
Chemarea de a deveni ucenic este precedata de invitatia la un nou început. Botezul este o întâlnire cu Hristos acolo unde s-a jertfit; reprezinta “funerariile” vietii pacatoase, a vinovatiei trecute; o îngropare a omului vechi împreuna cu Hristos, dar si o inviere cu El. Prin aceasta înmanunchere de valori, se creaza perspectiva unei vieti noi, a unui cer deschis; perspectiva mântuirii si a slavei dumnezeiesti. Este de fapt începutul studiului stiintei mântuirii, începutul vesniciei. Botezul deci, nu este o pretentie absurda pe care o dogma sa o pretinda, ci este o cale, o necesitate de prima urgenta de a accepta ca în Hristos sa fie înmormântat trecutul vinovat cu necunoasterea de Dumnezeu, cu întunericul pacatului, cu faradelegile comise, regretele si faptele reprobabile; si tot prin Hristos readus la viata, înviat curat, cu ochii deschisi, cu fata si gândurile spre Dumnezeu, cu mintea preocupata de gânduri cu adevarat de valoare.
De ce botez?
1. Petru 3:20-21 ofera raspunsul: “Botezul care nu este o curatire de întinaciunile trupesti, ci marturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu prin învierea lui Isus Hristos.”
Când omul prin puterea lui Dumnezeu da aceasta marturie, mântuirea prin Hristos intra în vigoare – se declanseaza pentru cel în cauza. Aceasta nu înseamna ca botezul asigura în mod automat mântuirea, ci constituie începutul – prima veriga.
Ce urmeaza, descoperim în Cuvântul Scripturii :
1. Corinteni 5: 17-19 – daca este cineva in Hristos, este o faptura noua
– ne-a încredintat o slujba a împacarii
– suntem trimisii împuterniciti ai lui Hristos
Iata în esenta câta valoare este în legamântul cu Hristos prin botez.
Un singur botez (Efeseni 4:5)
Ideea face referire la administrarea botezului:
• prin stropire
• prin turnarea sau varsarea apei deasupra capului
• prin scufundare
Biblia recunoaste drept autentica practicarea unui singur tip de botez – cel prin scufundare.
Motive pentru care unele persoane pot accepta botezul:
• Pastorul a insistat
• Perspectiva gasirii unui partener de viata
• Fara scop – o fac multi – o fac si eu
• Spionaj – sa poata afla tot ce se petrece în biserica
• Sa ocupe functii de conducere in biserica
Din perspectiva biblica, prin acest simbol credinciosul este unit cu Hristos si se alatura trupului lui Hristos, care este biserica Sa. Astfel devine un membru al familiei lui Dumnezeu. În acest mod botezul are rol de legamânt prin care, candidatul la Împaratia spirituala a lui Hristos începe o viata noua, si când tendinta sau ispitele vor sa devieze aceasta hotarâre, legamântul sa apara întotdeauna ca un memorial demn de respectat.
Pentru unii botezul este apanajul unui ritual si atât; pentru alti însa este un legamânt realizat în urma unui discernamânt matur. Cel care face aceasta alegere poate fi asemenea unei tinere fecioare asaltata de multi pretendenti, pe care va trebui sa-i respinga ,în afara de unul care va ramâne domn peste inima ei si caruia ea îi va oferi toata viata sa fara drumn de întoarcere.
Din pleiada de pretendenti exista Cineva destul de puternic sa-i poata birui pe toti, destul de suveran sa nu întrebe pe nimeni, suficient de întelept ( este chiar întruchiparea întelepciuni) în arta cuceririi; este El- Isus Hristos. Pentru ca te (ne) iubeste, a parasit cerul, s-a întrupat, a trait, s-a jertfit, a înviat, s-a înaltat si va reveni sa-Si ia mireasa – pe tine si pe mine.
Are tot dreptul si meritul cum nimeni altul. Sa încheiem si sa pastram legamântul cu El. Este alegerea de aur, este sansa oricaruia de a avea odihna si pace în Hristos Isus Domnul nostru.