Tema predicii
Adevarul lui Dumnezeu, atestat prin lucrarea minunata asupra inimii, sporeste operativitatea crestinismului si are un impact hotarat asupra lumii. – EGW, 1888 Materials, pag. 1722, par.2.
Gandul zilei
Pentru a exercita o influenta acurata si mantuitoare, atunci trebuie sa traiasca ceea ce propovaduiesc, sa-si arate credinta prin fapte neprihanite si sa evidentieze diferenta dintre crestin si lume. Am vazut ca limbajul, imbracamintea si faptele trebuie sa dea marturie pentru Dumnezeu. Atunci o influenta sfanta va fi revarsata asupra tuturor, si toti vor cunoaste ca ei au fost cu Isus, iar necredinciosii vor vedea ca adevarul pe care noi il propovaduim are putere, iar credinta in revenirea lui Isus marcheaza caracterul oamenilor. Daca doreste cineva sa aiba o influenta favorabila adevarului, atunci sa traiasca acest adevar, imitand Umilul Exemplu.” – EGW, Second Advent Review and Sabbath Herald, 01. 06. 1863, „Testimonies for the Church”, par. 11
Textul de baza:
Matei 5:16
I. INTRODUCERE
Omenirea poate fi impartita in doua categorii de oameni.
A. Mai intai sunt credinciosii, care in predica de pe munte sunt numiti fericiti (makarioi), cei in care locuieste Dumnezeu datorita lui Hristos (Matei 5: 3-12). Ei sunt acei oameni care si-au inteles neputinta spirituala, care sunt intristati de pacat, si sunt blanzi (sau in echilibru fata de extreme), flamanzi dupa neprihanirea lui Dumnezeu, milosi, cu inima curata, facatori de pace, batjocoriti, persecutati sau ucisi din pricina lui Hristos. Isus ii aseamana cu sarea si cu lumina.
B. Celalalt grup este format din necredinciosii acestei lumi. Acestia sunt mandri, multumiti de ei insisi si nu-si vad pacatosenia inaintea lui Dumnezeu.
II. CREDINCIOSUL IL INFLUENTEAZA PE CEL NECREDINCIOS PRIN CEEA CE ESTE, NU PRIN CEEA CE ARE
A. Hristos nu spune: „Voi aveti sarea si lumina pe care sa le raspanditi”, ci „Voi sunteti sarea… Voi sunteti lumina lumii.” (Matei 5:13, 14). Insasi prezenta credinciosului in aceasta lume actioneaza ca sare si lumina, prevenind nedreptatea si evidentiind greseala.
B. A fi fericit inseamna a fi partas de natura divina (2Petru 1:4). Datorita lui Hristos credinciosii nu mai sunt „nici curvari, nici inchinatori la idoli, nici preacurvari, nici malahi, nici sodomiti, nici hoti, nici lacomi, nici betivi, nici defaimatori, nici hrapareti” (1Corinteni 6:9, 10). Ci sunt „spalati … sfintiti … socotiti neprihaniti, in Numele Domului Isus Hristos si prin Duhul Sfant:” (1Cor 6:11). Intr-adevar ei sunt „un norod care sa fie al Lui” (Tit 2:14), observati de cei necredinciosi. Ceea ce-i deosebeste este caracterul lor aparte.
C. Adjectivul makarios (fericit) indica nu numai faptul ca cel credincios se bucura de locuirea inauntru a lui Dumnezeu, dar si ca aceasta il implineste mai mult decat intreaga lume cu toate bogatiile ei (Matei 16:26; Marcu 8:36; Luca 9:25). Observand multumirea credinciosului in ciuda saraciei si suferintei fizice, cei necredinciosi raman in uimire (2Cor. 6:10). Si s-ar putea chiar sa ajunga sa-si constientizeze nesiguranta sufletului lor in ciuda bunurilor materiale (Apocalipsa 3: 17).
III. CREDINCIOSUL TREBUIE SA PASTREZE LEGATURA CU LUMEA ACEASTA PLINA DE NEDREPTATE SI INTUNERIC PENTRU A PUTEA ACTIONA CA SARE SI LUMINA.
A. Dupa cum sarea este extrasa din pamant, tot asa si credinciosul trebuie sa-si aduca aminte ca este pamantean, epigeios (2Cor. 5:1). Dar in Hristos, el este „izbavit de legea pacatului si mortii” (Rom. 8:2). Astfel el actioneaza ca un conservant in lumea care decade in jurul lui. Dar daca isi pierde asemanarea cu Hristos, adica „gustul” (Matei 5:13), nu va mai fi de nici un folos.
B. La fel, credinciosul este lumina pentru ca Hristos este „Lumina lumii” (Ioan 8:12). Iar el trebuie sa reflecte lumina lui Hristos. De aceea, Hristos indeamna: „lumina voastra sa lumineze inaintea oamenilor ca ei sa vada faptele voastre bune si sa slaveasca pe Tatal vostru care este in ceruri.” (Matei 5: 16). Intr-o zi, intregul univers, kosmos (Ioan 8:12), va fi complet restaurat de Hristos. Iar in viata credinciosului trebuie sa se manifeste inceputul acestei restaurari.
IV. ILUSTRATIE
O influenta pozitiva
Michael Hart a scris o carte intitulata Cei o suta. Aici sunt listati dupa rang, cei mai influenti oameni din istorie. Si acesta a asezat pe Isus pe locul trei. Numarul 1 era Mahomed, iar numarul 2, Isaac Newton. Autorul motiva alegerea lui Mahomed pentru locul 1 prin faptul ca datorita lui, exista Coranul. Pe de alta parte, Isus nu a scris nici o carte! Dar el omitea faptul ca Mahomed s-a inspirat atat din Scripturile evreiesti, cat si de la Isus Hristos! (Robert C. Shannon, 1000 Windows, Cincinnati, Ohio: Standard Publishing Company, 1997).
Raul trece peste locuri despre care izvorul lui nu stie nimic, iar Isus spune ca daca am primit plinatatea Lui, oricat de scurta ne-ar fi viata, din noi curge un rau care va binecuvanta cele mai indepartate locuri de pe pamant. Noi nu avem nici un merit in ceea ce priveste aceasta revarsare. (Oswald Chambers, 1874-1917).