partea I
De ce homosexualitatea este un subiect controversat pentru adventisti? Exista raspunsuri clare pentru noile interpretari ale Scripturii, pe care le auzim?
Orice fel de pacat poate sa fie iertat, cu conditia sa ne recunoastem greseala, sa ne pocaim si sa incetam sa o savarsim. Totusi, cand cei pacatosi isi neaga pacatul – cand insista asupra faptului ca dorintele si practicile lor desfranate nu sunt pacatoase, cand reinterpreteaza Scriptura spre a-si indreptati pacatele si cand sustin sfidator ca nu se vor intoarce de la caile lor pacatoase, nu poate sa aiba loc nici o iertare.
Aceasta este situatia din zilele noastre cu un pacat numit homosexualitate.
Dupa subiectul hirotonirii femeilor ca prezbiteri si pastori, homosexualitatea este subiectul cel mai controversat din dezbaterile teologice contemporane. El este asa de controversat, incat oricine incearca sa il trateze risca sa se fie criticat. in climatul actual al unei intelegeri etice „iluminate”, faptul de a combate moralitatea homosexualitatii este considerat a fi ceva rau, motivat de un „spirit gresit”. Adesea, aceia care indraznesc sa faca lucrul acesta sunt perceputi ca fiind „ignoranti”, „nemilosi” si „condusi de un spirit de a judeca pe nedrept” (asa cum a fost cazul ucenicilor lui Hristos, care l-au condamnat ca fiind pacatos pe omul era orb din nastere [Ioan 9]).
in anumite cercuri din biserica noastra, aceia care isi exprima deschis parerile cu privire la subiectele teologice ale hirotonirii femeilor si homosexualitatii sunt deja considerati a fi „dezbinatori”, „iubitori de controverse” si „fundamentalisti extremisti”. Aceste etichete lipsite de amabilitate au exercitat o presiune psihologica puternica asupra unor teologi si conducatori ai bisericii, indemnandu-i fie sa apere practicile nebiblice, fie, cel putin, sa pastreze tacerea. Totusi, oare adventistii credinciosi Bibliei ar trebui sa fie intimidati de aceste etichete? Oare ar trebui sa pastreze ei tacerea, sau sa ramana neutri, cand sunt subminate doctrinele biblice intemeiate? Curajul convingerilor biblice ne cere sa „cercetam toate lucrurile si sa pastram ce este bun” (1 Tesaloniceni 5,21; conform cu 2 Timotei 4,1-5).
Homosexualitatea bate la portile bisericii
Cu aproape doua decenii in urma, un fost decan al Seminarului Teologic de la Universitatea Andrews a facut urmatoarea observatie plina de o intelegere patrunzatoare: „Criza homosexualitatii bate la portile bisericii. Unii homosexuali vin la biserica nu doar pentru iertare si har, ci pentru a-i spune bisericii aceleasi lucruri pe care le-au spus lumii: ‘Homosexualitatea nu este un pacat. Ea face parte din natura mea. Dumnezeu m-a facut asa. El ma primeste, iar homosexualitatea mea este ceva bun. Prin urmare, a sosit timpul ca biserica sa ma primeasca asa cum sunt si sa mi se alature in afirmatia ca homosexualitatea este ceva bun”[i]
Declaratia precedenta surprinde bine esenta evangheliei – „homosexual din nastere” – si a diverselor ei „asociatii de slujire pastorala”, sau „grupuri de sustinere”.[ii] Desi aparatorii acestei evanghelii folosesc termenul „slujire pastorala” pentru a descrie „lucrarea lor” pentru homosexuali, majoritatea acestor „asociatii de slujire pastorala” nu ii invata pe homosexuali sa se pocaiasca de pacatul lor specific. Dimpotriva, ele sugereaza ca biserica insasi trebuie sa fie „educata” spre a-si marturisi deschis trecutul „imoral”, din vremea cand nu a reusit sa „inteleaga” si sa recunoasca homosexualitatea ca fiind un stil de viata moral legitim. Este regretabil ca un numar tot mai mare de crestini adopta fara discernamant aceasta „evanghelie” noua.
Chiar si in Biserica Adventista de Ziua a Saptea, atitudinea unora cu privire la subiectul homosexualitatii este in schimbare. Putem sa gasim dovezi ale acestei schimbari in dezbaterile adventiste de pe Internet, in declaratiile scrise ale unor teologi, in discutiile de la intrunirile profesionale anuale ale profesorilor de religie din cadrul bisericii, in unele articole scrise atent, si totusi tulburator, in publicatiile bisericii noastre si in murmurarile, daca nu mai degraba in tacerea deplina, de la amvoanele noastre. De asemenea, aceasta schimbare de stare de spirit este reflectata si in dezbaterile de la ultimele doua sesiuni ale Conferintei Generale cu privire la formularea neofensatoare a unor parti din Manualul bisericii.[iii]
intrebarea care ni se pune este: Ar trebui sa adoptam evanghelia – „homosexual din nastere” – ca fiind o parte morala legitima a stilului de viata crestin? Acest articol nu este legat de modalitatea in care ar trebui sa ne raportam la homosexualii care, asemenea celorlalti pacatosi, vin la biserica pentru a primi ajutorul lui Dumnezeu, ca sa-si biruiasca pacatul. Mai degraba, aici suntem preocupati de temeinicia biblica a argumentelor care sustin evanghelia – „homosexual din nastere”.
Schimbarea atitudinii fata de homosexualitate
Homosexualitatea nu este un comportament sexual nou, care a izbucnit deodata in cultura noastra moderna. Practica aceasta a fost prezenta in aproape orice societate omeneasca. Nu este de neasteptat faptul ca si Biblia trateaza subiectul acesta in texte cum ar fi cele din Geneza 19 (conform cu Iuda 7; 2 Petru 2,6-10), Levitic 18,22 si 20,13, Romani 1,24-27, 1 Corinteni 6,9-11 si 1 Timotei 1,8-11. Daca exista ceva nou cu privire la practicarea homosexualitatii, acesta este faptul ca, spre deosebire de raspunsul din trecut al bisericii, multe biserici din zilele noastre accepta homosexualitatea drept un stil de viata legitim din punct de vedere moral.
De ce sunt bisericile crestine din zilele noastre favorabile fata de practica aceasta? Probabil ca factorul principal consta in campaniile serioase intreprinse de diferite grupuri de sustinere a homosexualitatii si de organizatiile pentru drepturile civile care vor sa puna capat nu numai discriminarii homosexualilor, in general, ci si sa dezvinovateasca practicile homosexuale intre adultii care consimt sa participe. Mai mult decat atat, ele cauta sa elibereze de prejudecati opinia publica, atitudinile, legile si strategiile cu privire la homosexualitate.
De exemplu, in anul 1973, American Bar Association a cerut retragerea legilor care asezasera in trecut homosexualitatea in categoria infractiunilor. in acelasi an, American Psychiatric Association a indepartat homosexualitatea de pe lista ei oficiala de boli mintale, iar American Psychological Association a hotarat, de asemenea, ca homosexualitatea inceteaza a fi considerata un comportament anormal. Avand in vedere asemenea actiuni influente de a inlatura homosexualitatea din categoriile infractiunilor, bolii si comportamentului anormal, nu a durat mult pana cand bisericile crestine au inceput sa auda cereri din partea sustinatorilor homosexualitatii, care le indemnau sa inlature homosexualitatea din categoria pacatelor.
In efortul lor de a inlatura homosexualitatea din categoria pacatelor, aparatorii teologiei homosexualitatii au folosit doua metode principale de a aduce la tacere, sau de a combate evaluarea biblica negativa a homosexualitatii. in primul rand, au sustinut ca textele biblice din care s-a inteles, de-a lungul istoriei, ca homosexualitatea este combatuta, fie sunt confuze, fie se refera la abuzurile homosexuale, in practici cum ar fi violul in grup, idolatria, imoralitatea si prostitutia, dar nu se refera la orientarea homosexuala in sine, asa cum o cunoastem in zilele noastre.
in al doilea rand, au scos in evidenta cateva personaje biblice, pe care le-au dat ca exemple de presupuse relatii homosexuale sanatoase si insotite de dragoste. De exemplu, ei interpreteaza dragostea prieteneasca (pe care grecii au numit-o philia) dintre personaje biblice precum Rut si Naomi (Rut 1-4) si David si Ionatan (1 Samuel 18-20), ca semnificand o dragoste sexuala (eros). Ca urmare, ei prezinta aceste personaje din Biblie ca fiind niste modele crestine de relatii homosexuale. Adesea, aparatorii sustin ca Rut si Naomi au facut un legamant de casatorie homosexuala, cand Rut i-a spus lui Naomi: „incotro vei merge tu voi merge si eu, unde vei locui tu, voi locui si eu, poporul tau va fi poporul meu, si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu…. Pana cand moartea ne va desparti” (Rut 1,16.17 – adaptarea autorului).
Aparatorii teologiei homosexualitatii prezinta la unison urmatorul argument interesant, pentru a sugera ca David si Ionatan au fost doi „iubiti”: Biblia insasi spune ca Ionatan „l-a iubit” pe David (1 Samuel 18,3). David a declarat public faptul ca dragostea lui Ionatan a fost „minunata”, intrecand chiar si „dragostea femeilor” (2 Samuel 1,23). Ionatan chipurile „s-a dezbracat” in prezenta lui David (1 Samuel 18,4), cei doi s-au „imbratisat” (1 Samuel 20,41), „au plans impreuna”, iar (David) „se prapadea plangand” (1 Samuel 20,41) – termeni pe care aparatorii ii considera a sugera un contact sexual! (Cititorii pot sa citeasca raportul Scripturii cu privire la relatia dintre David si Ionatan, spre a stabili singuri ce spune, de fapt, Biblia). De asemenea, alti promovatori ai teologiei homosexualitatii considera ca Iosif si Potifar (Geneza 39), Nebucadnetar si Daniel (Daniel 2,4), precum si Isus si Ioan („ucenicul pe care-l iubea Isus”, Ioan 13,23; 19,26; 20,2) sunt niste modele reale de relatie homosexuala bazata pe dragoste si angajament. Unii considera chiar ca fecioara Maria a fost lesbiana, descriind-o ca fiind „o femeie curajoasa care nu a avut nevoie de un barbat spre a face un copil”.
Chiar daca am putea sa respingem cu usurinta, ca fiind puerile, exemplele anterioare de existenta a unor presupuse relatii homosexuale sanatoase in Biblie, nu toate argumentele teologiei homosexualitatii pot sa fie respinse asa de usor. Unele dintre argumente sunt destul de sofisticate, invocand deseori dovezi stiintifice, filozofice sau logice pentru a arata ca 1) oamenii se nasc homosexuali (adica homosexualitatea este o mostenire genetica); 2) orientarea sexuala a persoanelor „nascute homosexuale” trebuie sa fie privita ca o trasatura naturala, sau normala a identitatii lor, asa cum este culoarea pielii, a ochilor sau a parului, sau ca un dar al lui Dumnezeu; 3) orientarea homosexuala „data de Dumnezeu” este neutra din punct de vedere moral si de neschimbat si 4) Biblia tace, sau nu condamna homosexualitatea in sine, ci numai abuzurile ei.
Adesea, crestinii sinceri, credinciosi Bibliei, sunt prinsi nepregatiti de argumentele subtile si aparent acceptabile in favoarea homosexualitatii din zilele noastre. intr-un efort de a alunga norii de fum care intuneca deseori subiectul acesta, voi enumera cateva dintre argumentele care circula, adaugand la fiecare cate un raspuns care sper ca va clarifica elementul fundamental aflat in centrul atentiei crestinilor. Cred ca aceia care vor citi Scripturile vor gasi o indrumare clara si consecventa spre intelegerea vointei lui Dumnezeu cu privire la acest subiect foarte controversat.
Din cauza limitelor spatiului, pot numai sa rezum si sa raspund la cateva dintre argumentele principale prezentate de aceia care incearca sa impace ideologia „nascut homosexual” cu teologia biblica „nascut din nou”. Aceia care cauta o dezbatere si o documentare mai ampla cu privire la subiectul acesta sa consulte cartea mea viitoare Must We Be Silent? (vezi nota 3).
Note:
[i] Raoul Dederen, “Homosexuality: A Biblical Perspective”, Ministry, septembrie 1981, p.14.
[ii] in articolul acesta, termenul “homosexual” va fi aplicat oricarei persoane (barbat, sau femeie) care, din motive oarecare (genetice, hormonale, de mediu, circumstantiale, etc.), are o atractie erotica, sau o preferinta ori dorinta sexuala fata de membri aceluiasi sex; termenul „lesbiana” referindu-se numai la femeile homosexuale. in acelasi timp, termenul „bisexual” se refera la cineva care are o atractie erotica fata de membrii ambelor sexe, iar o persoana care are o atractie erotica fata de membrii sexului opus este „heterosexuala”. Teologia homosexualitatii, sau evanghelia – „homosexual din nastere” – se refera la incercarea de a face homosexualitatea sa fie compatibila cu crestinismul biblic.
[iii] Limitele spatiului nu imi vor ingadui sa prezint aici textele care arata schimbarea de atitudine al adventismului fata de homosexualitate. Cu toate acestea, am facut acest lucru in cartea mea, Must We Be Silent? Printre alte lucruri, aceasta lucrare menita sa ne deschida ochii explica factorii care duc la o atitudine favorabila in randurile noastre fata de homosexualitate, hirotonirea femeii si metodologia liberala. De asemenea, cartea ofera o prezentare critica a argumentelor principale propuse adesea in sustinerea acestor ideologii lumesti. Articolul acesta este un rezumat si o adaptare a lucrarii mele precedente, intitulata „Born A Gay and Born Again: Adventism’s Changing Attitude on Homosexuality” (1999), care va fi publicata in numarul urmator din Journal of the Adventist Theological Society.
de Samuel Konranteng-Pipim
Adventists Affirm – cu permisiune
Traducere de Valentin Rusu