Bisericile care cresc împlinesc nevoile noilor veniți. Faptele Apostolilor 28:2
Un factor critic în a-i păstra pe noii veniți este atmosfera. Este ceva care străbate întreaga biserică, ceva impalpabil, care le spune celor care vin pentru prima dată: „Vă așteptam și suntem bucuroși că ați venit.“ Predicarea și celelalte aspecte ale lucrării bisericii trebuie să se concentreze asupra calității experienței spirituale și sociale ale noilor veniți, oferind mesajul subtil: „Musafirii sunt bine veniți.“
Oamenii care nu au nici o poziție oficială exprimă cel mai eficient atmosfera de căldură și acceptare. Cel mai încântător bun venit pe care îl poate primi un vizitator este de la cineva de care nu s-ar aștepta să fie salutat, într-un loc în care nu s-ar aștepta să se întâmple asta. Bun venit nu este ceva care se spune doar la ușă, ci ceva pe care îl zice oricine, în toată clădirea.
O astfel de atmosferă nu poate fi organizată, dar poate fi încurajată. Implicați-i pe toți în procesul de a zice bun venit
Așezați în parcare oameni care să dirijeze traficul, pe măsură ce lumea vine la servicul de închinare. Lucrul acesta nu doar că previne foarte multă confuzie, ci le și arată noilor veniți că vreți să îi ajutați să găsească drumul. Desemnați câțiva oameni care să stea în foyerul bisericii. Diaconii de ușă ar trebui să dea mâna cu cât mai mulți. Alții ar trebui să aibă grijă în special de vizitatori, fiind gată să le răspundă la întrebări și să le dea indicații. De asemenea, ar trebui să îi roage pe cei care vin pentru prima dată să semneze în cartea oaspeților sau într-o fișă pentru vizitatori. Ar fi bine să aveți un ghișeu de informații. Instruiți-i pe plasatori cum să fie prietenoși și atenți la cei din afară. Desemnați cel puțin o persoană din conducere, care să se afle în foyer – înainte, după și în timpul serviciului divin – o metodă eficientă de a-i identifica pe vizitatori și de a le spune bun venit.
Spuneți bun venit de la amvon
Pastorul trebuie să vorbească des despre vizitatori. Vorbiți despre ei în ilustrațiile din predici. Aduceți-le aminte membrilor cât de incomfortabil se pot simți musafirii. În cadrul serivicului divin, în momentele destinate salutării, cereți-le oamenilor să spună bun venit la cel puțin opt persoane.
Oferiți ocazii de a lega prietenii
Ce se întâmplă dacă oamenilor le place atmosfera unei biserici, însă mai târziu nu găsesc nici un grup de persoane cu care să se asocieze? Aceasta nu va fi o problemă dacă există o rânduială care să îi identifice pe noii veniți și să îi așeze în grupuri mai mici, unde ei să se implice în lucrareși de care să simtă că aparțin. Aceste grupuri pot fi mari (o subgrupare de 40 până la 100 de persoane) sau mici, intime (grupuri de prieteni sau de persoane care îndeplinesc aceeași sarcină; ori grupuri mici, structurate). Grupurile mari sunt destul de mari încât să nu-i intimidează pe noii veniți și destul de mici pentru ca ei să-i cunoască și pe alții. Ele pot fi întemeiate pe criterii de părtășie, vârstă, interese comune sau lucrare. De exemplu, corul poate fi un grup mare
.
Bisericile care îi asimilează pe vizitatori construiesc structuri care au grijă ca noii veniți să fie identificați, ajutați și integrați în țesătura biserici. Iată câteva căi de a realiza acest lucru:
Identificați-i pe noii veniți.
În timpul serviciului divin, rugați-l pe fiecare vizitator să completeze o fișă cu informații. Diaconii de la intrare pot să obține nume și adrese, dacă este posibil lucrul acesta. Pastorii care stau în foyer pot să le aducă vizitatorilor fișe, ca aceștia să le completeze pe loc. Uneori noilor veniți nu le place să fie în centrul atenției, așa că încercați să nu îi forțați. Dar dacă nu faceți rost de un nume și o adresă, șansele de a-i păstra și ajuta pe vizitatori sunt mult diminuate. De asemenea, consilierii ar trebuie să completeze fișe, ca răspuns la cei care ies în față, la un apel. Noile nume și adrese sunt informații de contact extraordinare pentru lucrarea din cursul săptămânii. Fără ele lucrarea cu noii veniți are de suferit.
Luați contact cu ei în cursul săptămânii.Lucrarea cu oaspeții începe de luni dimineața. Trimiteți-i o scrisoare de bun venit fiecărui vizitator, chiar și celor din afara orașului. Luni sau marți cineva din conducere ar trebui să pregătească aceste nume. Această persoană poate da un prim telefon, spunându-le vizitatorilor bun venit la biserica voastră, întrebându-l dacă se poate ca cineva de la biserică să sune acasă.
Încercați să obțineți mai multe informații, cum ar fi câți ani au, aproximativ, adulții și copii din familia respectivă. În timpul convorbirii, completați un formular cu informații despre acea familie. După apelul telefonic, faceți-le o vizită acasă. Găsiți pentru acea familie cea mai potrivită persoană din conducerea bisericii, ținând cont de vârstă, nevoia spirituală și interese speciale. La următoarea întâlnire a comitetului ar trebui adus formularul cu informații despre respectiva familie. Aveți grijă ca leaderii potriviți din departamentul de tineret, al lucrării de evanghelizare, al Școlii de Sabat și din grupele de părtășie să fie înștiințați despre noua familie.
Å¢ineți un registru al noilor veniți.
Timp de șase luni păstrați numele noilor veniți într-un registru separat. Revizuiți lista lor la întâlnirile cu cei de la conducerea bisericii. După șase luni, hotărâți dacă să scrieți numele în registrul bisericii, ca o familie care a intrat în rândul membrilor, sau ștergeți numele, deoarece este puțin probabil ca ei să se întoarcă, sau lăsați numele pe lista neoilor veniți pentru încă alte șase luni.
Å¢ineți un curs „Bine ați venit în familie.“
Acesta este un curs de șase până la opt săptămâni, pentru toți noii veniți, nu doar noii convertiți. Este o ocazie neoficială și relaxantă pentru ca ei să fie cunoscuți și să se simtă comfortabil în biserică. Petreceți timp suficient pentru a prezenta cum funcționează biserica și cum pot lega prietenii. Fiți atenți la nevoile speciale, problemele spirituale și la întrebările pe care s-ar putea să le aibă noii veniți. Cu ajutorul membrilor laici, încercați să îndepliniți aceste nevoi. Încurajați-i pe oamenii să se implice în activitățile bisericii, punând accentul pe faptul că prietenia este construită ca o consecință a lucrurilor care sunt făcute împreună cu alții. După încheierea cursului, leaderii laici ar trebui să-i facă persoanei cunoștință cu leaderii grupului de părtășie care i se potrivește și cu pastorul care se ocupă de acesta. Astfel, responsabilitatea integrării noului venit este preluată de acest grup.
Integrați-i în lucrare.
Este foarte important pentru noii veniți să se implice, cât se poate de repede, în lucrarea bisericii. Până când fac lucrul acesta, vor gândi despre biserică mai degrabă în termeni de „ei“ decât „noi.“ Vorbiți în mod regulat despre posibilitățile de a face lucrare. Scoateți în evidență ceea ce se face și vorbiți despre viziunea pe care o aveți. Încurajați comunitatea să completeze un formular cu privire la ocaziile de a face lucrare. Acestea le oferă noilor veniți ocazia de a-și exprima interesele.
Sursa: adventistchicago.org