AERUL PROASPĂ‚T
1. Cât de important este aerul pentru viață?
Aerul este vital. În doar câteva minute fără aer, putem muri. Aerul e compus din mai multe gaze. 79% ayot, 20% oxigen, 0,04% bioxid de carbon și în cantități infime alte gaze și vapori de apă. Oxigenul este cheia vieții omului. Orice celulă vie din corp are nevoie de oxigen, fără de care mușchii ar înceta să se contracte, celulele creierului ar muri, inima ar înceta să mai bată.
Hidrogenul este cheia vieții.
2. Ce proces are loc în timpul respirației ?
Adevărat ( ) Fals ( )
Oamenii și animalele inspiră oxigen și expiră bioxid de carbon, în timp ce plantele preiau din aer bioxidul de carbon și elimină oxigenul. În procesul respirației, oxigenul este preluat de circulația sanguină prin intermediul plămânilor, iar plămânii primesc în schimb bioxidul de carbon rezultat din arderile chimice și îl elimină prin expirație. Acest schimb de bioxid de carbon și oxigen între sânge și minusculii saci de aer ai plămânilor reprezintă o necesitate. Sângele îmbogățit cu oxigen este pompat apoi către inimă în toate părțile corpului.
Oamenii inspiră ……………….. și expiră ………………..
3. Ce factori ajută ca respirația să fie profundă ?
Majoritatea oamenilor respiră superficial și, datorită faptului că schimbul de oxigen și bioxid de carbon se produce la baza plămânilor, este esențial să respirăm adânc. O poziție corectă ne ajută să respirăm profund. Fie că stăm în picioare, ședem sau mergem, trebuie să ne controlăm să păstrăm o poziție dreaptă, cu capul sus, spatele drept, umerii înapoi, pieptul înainte, abdomenul retras.
Mișcarea fizică crește frecvența și profunzimea respirației și intensifică aportul de oxigen care, preluat de celule, produce buna dispoziție după mișcarea fizică. Este necesar ca efortul fizic să fie făcut afară, în aer curat. Aerul proaspăt este gratuit. Să respirăm adânc în mod regulat.
O poziție corectă și ……………….. favorizează respirația adâncă.
RUGĂ‚CIUNEA
4. În viața fizică, respirația este necesară, pentru că altfel am muri. De asemenea, în viața spirituală este necesară rugăciunea, pentru că altfel ne pierdem puterile. Ce recomandă Isus?
Luca 18.1 : „Trebuie să ……………….. și să nu vă ………………..”
Rugăciunea este respirația sufletului. Ea înseamnă a respira aerul proaspăt, spiritual, al lui Dumnezeu – harul Său mântuitor.
5. Cum trebuie să ne rugăm?
Psalm 62.8: „……………….. inimile înaintea lui Dumnezeu”
„Rugăciunea este deschiderea inimii înaintea lui Dumnezeu ca înaintea unui prieten”.
Rugăciunea înseamnă a vorbi cu Dumnezeu, Tatăl și Prietenul tău, în propriile tale cuvinte, spunându-I tot ce te frământă. Rugăciunea are două părți: îi mulțumești lui Dumnezeu pentru ce ai primit și îl rogi pentru ce ai nevoie.
6. Te poți ruga împreună cu ceilalți la biserică, sau împreună cu familia acasă; dar care este cel mai important mod de a te ruga?
Matei 6.6: „Intră în cămăruța ta și roagă-te Tatălui tău în ………………..”
Rugăciunea tainică – singur cu Dumnezeu -, când poți să-ți descarci inima înaintea lui Dumnezeu, este cea mai eficientă formă de rugăciune.
7. Care sunt cele două reguli, în ce privește rugăciunea, care trebuie amintite?
Iacov 1.6: „Dar să ceară cu ……………….. fără să se îndoiască”.
Roagă-te cu credința că Dumnezeu te aude și-ți va răspunde.
Matei 26.39: „Nu cum voiesc Eu, ci cum ……………….. Dumnezeu”. Dumnezeu poate spune „da”, „nu”, sau „așteaptă”. Întotdeauna fii dispus să accepți voința lui Dumnezeu pentru tine.
8. În viața fizică trebuie să respiri continuu; în viața spirituală, cât de des să te rogi?
1Tesaloniceni 5.17: „Rugați-vă ………………..”
În timp ce vă îndepliniți datoriile pe pământ, mintea poate fi în mod constant în legătură cu Dumnezeul cerurilor.
9. Există totuși anumite momente când este nevoie de o respirație profundă. Care este timpul cel mai potrivit pentru rugăciunea specială?
Marcu 1.35: „Isus S-a sculat ……………….. și S-a dus într-un loc ……………….. și se ruga acolo”.
Dimineața devreme este timpul cel mai potrivit pentru a vorbi cu Dumnezeu, momentul cel mai potrivit al zilei pentru o respirație spirituală profundă.
10. Nu trebuie doar să-I vorbești lui Dumnezeu, ci trebuie să-L și auzi atunci când îți vorbește. Dacă tu Îi vorbești prin rugăciune, El cum îți vorbește?
Matei 4.4: „… prin orice ……………….. care iese din gura lui Dumnezeu”.
11. Cine L-a ajutat pe Dumnezeu în scrierea Cuvântului Său?
2Petru 1.21: „… au vorbit de la Dumnezeu, mânați de ……………….. Sfânt”.
2Timotei 3.16: „Toată Scriptura este ……………….. de Dumnezeu”.
Cele 66 de cărți ale Bibliei au fost scrise de-a lungul unei perioade de 1500 de ani de către 40 de persoane diferite. Însă nu s-au contrazis între ei în cele ce au scris, și asta pentru că erau călăuziți de o singură Persoană, Duhul lui Dumnezeu.
12. De când ne recomandă Biblia să începem să o studiem?
2Timotei 3.15: „Din ……………….. Sfintele Scripturi care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire”.
2Timotei 2.15: „Caută să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ………………..”
Sunt două moduri de a studia Biblia: pe fragmente, studiind unul sau mai multe capitole într-o anumită perioadă de timp, și tematic, studiind un anumit subiect, așa cum facem în acest curs.
13. Cât de des trebuie să-I ascultăm vocea lui Dumnezeu?
Fapte 17.11: „Cercetați Scripturile ………………..”
Așa cum în fiecare zi vorbim cu Dumnezeu, trebuie să-L și ascultăm zilnic. Trebuie să petrecem un timp zilnic în rugăciune și studiul Bibliei.
14. Pe cine trebuie să-L vedem și să-L auzim când cercetăm Scripturile?
Ioan 5.39: „Isus a spus: Scripturile mărturisesc despre ………………..”
1Samuel 3.9: „Vorbește ……………….., căci robul Tău ascultă”.
Când citești Biblia, Isus e alături de tine și-ți vorbește direct.
15. Ce hotărâre ar trebui să luăm atunci când citim din Cuvântul lui Dumnezeu?
Exod 24.7: „Vom ……………….. și vom ……………….. tot ce a spus Domnul”.
Care deci este decizia ta?
SECRETUL SUPRAVIEÅ¢UIRII
16. Suntem zilnic confruntați cu problemele vieții. Care este secretul supraviețuirii?
Întâmpinăm în viață o mulțime de probleme: financiare, probleme de sănătate sau în familie. Însă mai mari decât ele sunt cele spirituale: lupta cu ispitele lui Satan. Uneori simțim că ne sufocăm, iar alteori că nu mai avem nici o putere. Dar Dumnezeu, în îndurarea Sa, ne-a pus la dispoziție acest sistem de comunicare în două direcții, prin care putem RESPIRA PROFUND. Vorbind zilnic cu el în rugăciune și ascultându-L prin Cuvântul Său, primim putere pentru a face față nevoilor vieții, tărie pentru a birui, și respirăm astfel pentru a supraviețui. Acesta este secretul supraviețuirii.
17. Ce afirmă Biblia cu privire la nevoile noastre?
Filipeni 4.19: „Dumnezeu se va îngriji de toate ……………….. voastre”.
Sculați-vă de dimineață, așa cum făcea Isus. RESPIRAÅ¢I ADÂNC, la propriu și din punct de vedere spiritual, prin rugăciune și studiul Bibliei. Apoi, clipă de clipă, mențineți această legătură, prin respirație, prin harul îndurător al lui Dumnezeu, și atunci sănătatea și viața vor fi ale voastre.
( ) În fiecare dimineață îmi voi lua un timp să respir adânc.
( ) În fiecare dimineață voi vorbi cu Dumnezeu, prin rugăciune.
( ) Voi asculta ce-mi spune Dumnezeu prin studiul zilnic al Bibliei.
( ) Mă voi ruga Lui, începând chiar de acum.
Textul de memorizat: Marcu 1.35.