Autor Aron Moldovan
În ciuda părerii larg răspândite, religia autentică se împacă bine cu sănătatea. Ba mai mult preocuparea pentru sănătate nu poate lipsi din adevărata religie (1 Petru 2, 11). Isus Se interesa de omul întreg (Mat. 9, 35-37). Educația adevărată include toate aspectele ființei umane.
Filosofia sănătății
Aparținem în întregime lui Dumnezeu și suntem responsabili înaintea Lui de felul în care ne administrăm ființa (1 Cor. 3, 16.17; 1 Cor. 6, 19.20; 1 Cor. 10, 31). Omul trebuie privit în integritatea lui și fiecărei părți trebuie să i se dea atenția cuvenită (1 Tes. 5, 23). Defecțiunile înregistrate într-o parte a sistemului influențează și celelalte părți. Nesocotind legile naturii încălcăm indirect legile morale.
Principii ale sănătății
Promovarea sănătății necesită respectarea strictă a unor principii cum ar fi: 1)Nu întrebuința niciodată ceea ce este dăunător. 2) Folosește în mod rațional ceea ce este bun în sine. 3) Întrebuințează întotdeauna ceea ce este mai sănătos din ceea ce îți stă la dispoziție. 4) Având în vedere diversitatea oamenilor, nu te da pe tine însuți ca unitate de măsură în ce privește dieta. 5) Descoperă motivația pentru care faci sau nu ceva.
Lucruri interzise în Scripturi
1) Consumul cărnii animalelor „necurate” este dăunător: Lev. 11, 2.44.45; Exod 15, 26; Gen. 7, 2; 8, 20; Gen. 9, 3. Pasaje biblice greșit explicate: Fapte 10, 11-16; Mat. 15, 11. În Fapte 10 nu se discută problema alimentației, ci a evanghelizării lumii păgâne. Dacă din Evanghelii (Matei și Marcu) explicăm corect patru cuvinte (om, nimic, spurcă, bucate), nu vor fi probleme de interpretare. Profetul Isaia extinde aplicarea interdicției până în vremurile finale (Isaia 65, 16.17).
2) Alcoolul și alte produse nesănătoase n-ar trebui folosite: Osea 4, 11; Prov. 23, 31.32; Prov. 31, 4.5; Ecl. 10, 17. Tutunul este o otravă care ucide anual milioane de vieți. Respectul nostru față de Dumnezeu, față de oameni și dorința de a fi eficienți în activitatea noastră constituie motive suficiente pentru a refuza tot ce este toxic.
O sănătate deplină
Sănătatea minții include necesitatea cunoașterii adevărului esențial și dezvoltarea capacității de a descoperi eroarea. Pentru o educație bună a minții are importanță hrana pe care i-o dăm: lectura, muzica, prietenii, filmele, preocupările.
Și sănătatea afectivă își are rolul ei. Buna dispoziție, optimismul, curajul, bucuria, pacea, răbdarea, încrederea în Dumnezeu se cultivă cu program de educație.
Sursa: www.bazs-foisor.ro