Autor Aron Moldovan
Ce este biserica? În general, biserica este o societate de credincioși care au aceeași doctrină, fac parte din aceeași organizație și se supun aceleiași autorități, având aceleași ritualuri. Biserica are două aspecte: unul vizibil și unul invizibil. Primul cuprinde pe toți credincioșii care aparțin unei organizații. Al doilea include pe adevărații credincioși care întrețin o relație mântuitoare cu Isus Hristos. În orice biserică vizibilă sunt și oameni nesinceri. Chiar și în prima biserică creștină sau între cei doisprezece ucenici au fost persoane care nu erau cu toată inima de partea lui Isus.
Funcții ale Bisericii lui Isus Hristos
Organizarea serviciilor de închinare este una din funcțiile Bisericii (Apoc. 4, 7; Evrei 12, 28.29; Apoc. 4, 11; Fapte 2, 47).
O altă funcție este ajutorarea celor nevoiași (Mat. 25, 34-36; Iacov 1, 27; 1Tim. 6, 17.18). Prin sistemul de asistență socială nu trebuie încurajate lenevia, risipa sau dezordinea (1Tes. 3, 10-12).
Zidirea spirituală a Bisericii realizată prin daruri ale Duhului Sfânt pentru slujire acordate membrilor face ca Biserica adevărată și vie să funcționeze asemenea unui organism prin conlucrare, supunere reciprocă, părtășie și rugăciune (Fapte 2, 46.47; Efes. 4, 11-15; Evrei 10, 24.25).
Evanghelizarea lumii este sarcina supremă a bisericii (Mat. 28, 19.20; 24, 14; Apoc. 14, 6). Ea presupune comunicarea adevărului mântuitor la orice om de pe pământ.
La temelia adevăratei biserici se află Isus Hristos.
Nimeni nu poate pune altă temelie (1 Cor. 3, 11). Petru, ca și ceilalți apostoli, face parte din pietrele de temelie (Efes. 2, 20-22), dar nu este temelia însăși. Apostolii, după convertirea reală, nu s-au certat pentru funcții. Papa Leon I (cca. 445 d.Hr.) pretindea că Dumnezeu i-a transmis autoritatea de episcop de la Petru care ar fi primit-o de la Mântuitorul (Mat. 16, 16-18). Însă Piatra la care s-a referit Isus în pasajul menționat este El Însuși sau doctrina exprimată aici de Petru prin inspirație. „Cheile împărăției” sunt cuvintele lui Hristos și le poate poseda orice credincios autentic (Mat. 23, 13; Luca 11, 52).
Biserica ar trebui să fie „una sfântă, sobornicească și apostolească” și ar fi dacă ar recunoaște și ar urma pe Întemeietorul ei.
Practici și idei nebiblice în biserici
Pe parcursul istoriei biserica, la început curată, a acumulat multe erori care trebuie combătute: închinarea prin intermediul imaginilor (icoane sau statui) – Mat. 4, 10; Ioan 4, 24; pretenția iertării păcatelor de către preoți și rolul lor de mijlocitor (Fapte 4, 12; 1 Tim. 2, 5); mântuirea prin fapte, daruri, canoane; separarea netă între clerici și laici; pretenția de a lega și a dezlega; transformarea autorității eclesiastice prin succesiune apostolică; schimbări de doctrine etc. Toate sunt atacuri la adresa lui Dumnezeu și subminarea autorității de Mijlocitor și Mântuitor a lui Isus Hristos.
Sursa: www.bazs-foisor.ro