Ziua ta în instanță
Ați fot vreodată martorul dramei unui criminal judecat de un juriu? Când o persoană este judecată, fiecare dovadă este cântărită de inculpat și avocatul său. Soarta poate atârna de mărturia unui singur martor.
Imaginează-ți înspăimântătoarele emoții contradictorii, care-l stăpânesc pe acuzat când aude depunându-se mărturii pentru sau împotriva vieții sale! În final, când s-a spus totul în favoarea sau împotriva lui, juriul se retrage pentru a delibera.
Când juriul revine, judecătorul cere verdictul. Ce moment de tensiune! Dacă verdictul este „nevinovat” acuzatul este fericit. Dacă verdictul este „vinovat” remușcarea și disperarea îi umplu inima.
Ce gând solemn! Da, prietene, știai că există o judecată ce ne privește în mod vital pe tine și pe mine? Orice bărbat, orice femeie, orice copil care trăiește pe fața pământului, sau care au trăit vreodată, este programat să apară înaintea scaunului de judecată al lui Dumnezeu! Noi toți vom apărea în fața judecății! Nu există cale de a scăpa de ziua judecății noastre! Întrebarea la care trebuie să răspundem este: Ești pregătit să stai înaintea tribunalului de judecată și să asculți sentința?
Cu pese 2500 de ani în urmă, regele babilonian Belșatar împreună cu o mulțime din nobilii săi petrecea într-o luxoasă sală de banchet. Ei se mândreau cu faptul că Babilonul era inexpugnabil. Pentru a arăta sfidarea față de dumnezeii altor neamuri și pentru a preamări propria lor putere, ei au poruncit ca vinul să fie servit în vasele de aur care fuseseră luate din templul din Ierusalim. Ei au băut până s-au îmbătat complet.
Dumnezeu a luat notă de această sfidare din partea lui Belșatar și El a scris o sentință de judecată pe peretele sălii de banchet. Chiar în beția lor depravantă, acești nobili au fost treziți de mâna nemiloasă care a scris sentința lor de condamnare la moarte. Biblia declară că atunci când Belșatar a văzut mâna scriind pe perete „genunchii i s-au izbit unul de altul” (Daniel 5:6). Aceasta nu a fost trucul unui vrăjitor. A fost convocat Daniel și a citit regelui mesajul: „MENE, MENE, TEKEL, UPFARSIN” (NUMĂ‚RAT, NUMĂ‚RAT, CÂNTĂ‚RIT ȘI ÎMPĂ‚RTIT). Și iată tâlcuirea acestor cuvinte: „Numărat” înseamnă că Dumnezeu ți-a numărat zilele domniei și i-a pus capăt. „Cântărit” înseamnă că ai fost cântărit în cumpănă și ai fost găsit ușor! „Împărțit” înseamnă că împărăția ta va fi împărțită și dată Mezilor și Perșilor! (Daniel 15:26-28).
Judecata divină l-a găsit pe rege vinovat. El a fost cântărit și găsit necorespunzător. În aceeași noapte regele Belșatar al Haldeilor a fost ucis și un împărat străin a urcat pe tronul său. El nu numai că și-a pierdut viața pe acest pământ, dar a pierdut și viața veșnică deoarece el a întors spatele lui Dumnezeu și a slăvit puterea și mărirea sa proprie.
Pentru a putea înțelege natura solemnă a chemării pe care o face Dumnezeu la judecată, să dăm la o parte acum orice grijă pământească și să studiem ce spune Biblia despre acest crucial eveniment.
1. De unde știm că va fi o judecată?
Fapte 17:30-31
Biblia spune: _____________________________
2. Câți dintre noi vor trebui să apară înaintea scaunului de judecată a lui Hristos?
2 Corinteni 5:10
Biblia spune: _____________________________
Toți sunt implicați! Niciunul nu poate scăpa! Niciunul nu este scuzat! Toți cei ce au trăit pe pământ vor fi citați de însuși Dumnezeu să apară în fața judecății Sale. Nu va fi nicio instanță superioară de apel; sentința care va fi dată va fi definitivă și irevocabilă!
Fiecare trebuie să-L întâlnească pe Marele Judecător față în față! Fiecare persoană are un suflet de salvat sau de pierdut.
3. Ce solie urmează a fi vestită în toată lumea chiar înainte de venirea lui Hristos?
Apocalipsa 14:6-7, 14-15
Biblia spune: _____________________________
4. Cine va prezida judecata?
Daniel 7:9-10
„Cel îmbătrânit de zile” este Dumnezeu Tatăl, de care Fiul se apropie ca apărător al nostru (Daniel 7:13).
Noi trebuie să recunoaștem totuși că Scripturile Îl prezintă pe Fiul ca fiind de asemenea implicat în judecarea omului (Ioan 5:22, 27).
5. Cine altcineva participă și ajută la judecată?
Daniel 7:10
Biblia spune: _____________________________
Îngerii au fost martori la faptele noastre (Eclesiastul 5:6; Matei 18:10).
6. Cine altcineva stă lângă Dumnezeu la această scenă a judecății?
Daniel 7:13
Biblia spune: _____________________________
7. Ce rol are Hristos la judecată?
1 Ioan 2:1; Evrei 7:25
Biblia spune: _____________________________
Niciun om nu va fi nevoit să stea singur la judecată! Hristos este doritor să stea înaintea tronului ca avocat sau apărător pentru toți cei care și-au regretat păcatele și prin credință au cerut ca sângele lui Hristos să fie o jertfă de ispășire pentru ei. El stă acolo, ca Mântuitor al tău și al meu, pentru a pleda în favoarea păcătosului. El a promis că va mărturisi numele noastre înaintea Tatălui dacă și noi Îl vom mărturisi înaintea oamenilor (Matei 10:32-33). Isus, Creatorul și Răscumpărătorul nostru, este Avocatul apărării la bara de judecată a lui Dumnezeu. El dorește să mijlocească pentru noi!
8. După ce standard vom fi judecați?
Iacov 2:10-12
Biblia spune: _____________________________
În tribunalele pământești oamenii sunt judecați după legile statului sau ale guvernului. La judecata lui Dumnezeu oamenii vor fi judecați după legea lui Dumnezeu. Numai atunci când s-a instituit un standard cu care să se compare acțiunile cuiva se poate studia comportamentul acelei persoane și stabili vinovăția sau nevinovăția ei. „Unde nu este o lege acolo nu este nici călcare de lege” (Romani 4:15). Standardul după care este comparată comportarea unui om este Legea lui Dumnezeu, Cele Zece Porunci, legea libertății.
9. Pe ce baze va evolua Dumnezeu cazurile noastre la judecată?
Biblia spune: _____________________________
a. Apocalipsa 20:12 „Și morții au fost ______”.
b. Matei 12:36-37
c. 1 Corinteni 4:5 „Care va scoate la lumină ________________________________”.
d. Eclesiastul 12:14 „Căci Dumnezeu va aduce orice ___________________ la judecată și judecata aceasta este cu privire la _____________________”.
Nimeni nu se poate ascunde! Nimeni nu se poate sustrage! Nimeni nu este omis. Nu există martori falși. În această lume oamenii sunt adesea judecați greșit, dar la tribunalul lui Dumnezeu toate faptele sunt înregistrate. Totul va fi dezvăluit la judecată.
10. Ce rapoarte sunt folosite ca probe?
Apocalipsa 20:11-12
Biblia spune: _____________________________
11. Ce carte conține rapoartele acelora care urmează pe Domnul?
Maleahi 3:16
Biblia spune: _____________________________
12. În ce altă carte sunt înregistrate numele acelora care au acceptat pe Hristos?
Filipeni 4:3
Biblia spune: _____________________________
13. Ce se întâmplă cu numele celui care primește pe Hristos dar mai târziu se întoarce la o viață de păcat?
Exodul 32:31-33; Ezechiel 18:24
Răspunsul tău: ___________________________
14. Ce făgăduință este făcută biruitorului?
Apocalipsa 3:5
Biblia spune: _____________________________
15. Ce altceva este notat în rapoartele lui Dumnezeu în afară de păcatele oamenilor?
Neemia 13:14
Evident, faptele noastre bune sunt notate pentru că Neemia a rugat pe Dumnezeu să nu șteargă faptele lui bune. Psalmistul spune: „Tu numeri pașii vieții mele de pribeag; pune-mi lacrimile în burduful tău; nu sunt ele scrise în cartea Ta? (Psalmii 56:8). Înseamnă că Dumnezeu înregistrează chiar lacrimile pe care noi le vărsăm. ce Dumnezeu al iubirii!
16. Cu cine va începe această judecată de cercetare?
1 Petru 4:17
Biblia spune: _____________________________
Dumnezeu așteaptă foarte mult de la cei care mărturisesc numele lui Hristos. Judecata începe cu aceia care fac cele mai înalte declarații cu privire la relația lor cu Dumnezeu.
17. Ce asigurare minunată a dat Dumnezeu acelora care au acceptat iertarea Sa?
Evrei 8:12
Biblia spune: _____________________________
În zilele lui Pavel judecata era încă în viitor. Când vine Hristos, El aduce răsplata cu sine – deci judecata este încheiată. După Daniel 8:14 și Apocalipsa 14:7, noi suntem acum în ceasul judecății. Cazurile acelora care au acceptat pe Hristos sunt examinate. Aceia care au devenit biruitori prin puterea Sa vor fi curățiți de toate păcatele lor aceia care au făcut un legământ, dar care prin viețile lor au negat pe Domnul lor, vor fi aceia ale căror nume vor fi șterse din cartea vieții. Poate că te întrebi: „Dacă suntem mântuiți prin har, vor juca faptele noastre bune vreun rol în mântuirea noastră? Da! „Faptele noastre bune arată cât de totală a fost predarea noastră și cât de mult iubim noi pe Dumnezeu și pe aproapele nostru. Totuși ele nu vor face ispășire pentru păcatele noastre.
Sunt numeroși cei ce au o formă de evlavie, dar care prin faptele lor neagă puterea lui Dumnezeu în viața lor. Aceștia nu vor intra în Cetatea Veșnică. Faptele lor mărturisesc că ei au fost creștini numai cu numele. De ce? Deoarece ei niciodată nu au transpus iubirea lor în fapte. Hristos descrie acest grup de oameni în Matei 7:21-23. „Nu orișicine-Mi zice: Doamne, Doamne! va intra în Împărăția cerurilor, ci cei ce fac voia Tatălui Meu care este în ceruri. Mulți îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne! N-am proorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Și n-am făcut noi minuni în Numele Tău? Atunci le voi spune curat: Niciodată nu v-am cunoscut; depărtați-vă de Mine, voi toți care lucrați fărădelege”.
Vina păcatelor și greșelilor noastre au fost purtate de El pe crucea Golgotei. Noi vom sta în acea zi înaintea lui Dumnezeu ca și cum noi nu am fi păcătuit niciodată. Dovezile despre greșelile noastre vor dispărea pentru totdeauna. Ele vor fi iertate și șterse. De ce trebuie să ne îngrijorăm de trecut sau de viitor când noi putem obține iertarea chiar astăzi?
18. Mântuitorul stă gata să pledeze în favoarea ta, El dorește să fie Apărătorul tău la judecată.
Vrei să așezi cazul tău în mâinile Sale?
Răspunsul tău: ___________________________
Numele: _________________________________
Adresa: _________________________________
Localitatea: ______________________________
Telefon: _________________ Cod: ____________