Ce este Duhul Sfânt?
După ce Isus a spus ucenicilor Săi că va merge curând la cer, El le-a promis că va trimite un Mângâietor pe pământ ca reprezentant al Său. „Și eu voi ruga pe Tatăl, și El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac; și anume Duhul adevărului pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede și nu-L cunoaște; dar voi Îl cunoașteți căci rămâne cu voi, și va fi cu voi. Nu vă voi lăsa orfani, Mă voi întoarce la voi” (Ioan 14:16-18).
„Împiedicat de corpul omenesc, Hristos nu putea să fie personal în orice loc. De aceea era spre binele lor ca să meargă la Tatăl și să trimită DUHUL SFÂNT ca înlocuitor al Său pe pământ. Nimeni nu mai putea spune că are un avantaj din cauză că se găsea într-un anumit loc sau pentru că avea legătură personală cu Hristos. Prin Duhul, Mântuitorul putea fi în legătură cu toți. În felul acesta era mai aproape de ei decât dacă nu S-ar fi înălțat”.
Există mare confuzie în lumea religioasă cu privire la lucrarea Duhului Sfânt. Să aflăm ce învață de fapt Cuvântul lui Dumnezeu despre acest important dar. Dumnezeu spune: „În ce privește darurile duhovnicești, fraților, nu voiesc să fiți în necunoștință” (1 Corinteni 12:1).
1. Când este menționată pentru prima dată în Biblie lucrarea DUHULUI SFÂNT?
Genesa 1:1-2
Biblia spune: _____________________________
2. Ce factor activ este implicat în experiența nașterii din nou?
Ioan 3:5
Biblia spune: _____________________________
Duhul Sfânt a fost un factor activ la crearea lumii și Duhul Sfânt este de asemenea un factor activ în transformarea păcătosului. Duhul este dat ca un mijloc regenerator pentru a face eficientă mântuirea lucrată prin moartea Salvatorului nostru. Duhul caută să atragă atenția oamenilor la marea jertfă care a fost adusă pe crucea Golgotei, să dezvăluie lumii dragostea lui Dumnezeu, să prezinte sufletelor păcătoase lucrurile prețioase ale Scripturilor.
3. Cine a inspirat pe prooroci să scrie Scripturile?
2 Petru 1:21
Biblia spune: _____________________________
4. Cine a spus Isus că este DUHUL SFÂNT și ce face El pentru urmașii Săi?
Ioan 14:26
Biblia spune: „Mângâietorul, adică ___________”.
5. Prin care alt titlu este desemnat Duhul Sfânt?
Ioan 15:26
Biblia spune: _____________________________
6. Ce a spus Isus că va face DUHUL ADEVĂ‚RULUI pentru cei credincioși?
Ioan 16:13-14
Biblia spune: _____________________________
a. (Ioan 16:13) „Mângâietorul are să vă călăuzească în tot _________________________ și vă va descoperi ___________________”.
b. (Ioan 16:14) „Pentru că ________________”.
7. De care trei lucruri va învinovăți Duhul Sfânt lumea?
Ioan 16:7-11
Biblia spune: _____________________________
„Duhul este reprezentantul lui HRISTOS pe pământ… El este atât divinul Mângâietor… cât și divinul Tulburător… El ne tulbură mustrându-ne pentru păcat, prin ceea ce noi adesea numim a fi vocea conștiinței. El ne mângâie aducând spiritele noastre răzvrătite în armonie cu Legea lui Dumnezeu pe care o scrie în inimile noastre (Evrei 10:15-16). Rezultatul: „Multă pace au cei ce iubesc Legea Ta și nu li se întâmplă nicio nenorocire” (Psalmii 119:165).
8. Cât de doritor este Dumnezeu să ne dea Duhul Sfânt?
Luca 11:13
Biblia spune: _____________________________
9. Când o persoană primește Duhul Sfânt, ce roadă va fi evidentă în viața lui?
Galateni 5:22-25
Biblia spune: _____________________________
10. Ce daruri speciale va oferi Duhul Sfânt Bisericii ca s-o ajute să-și încheie lucrarea?
1 Corinteni 12:7-10
Biblia spune: _____________________________
11. Primesc toți membrii bisericii același dar?
1 Corinteni 12:11, 29-30
Biblia spune: _____________________________
Să remarcăm că Dumnezeu nu dă aceleași daruri tuturor: „dar toare aceste lucruri le face unul și același Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voiește” (1 Corinteni 12:11). Dumnezeu dă darurile Duhului în mod selectiv. El stabilește ce dar primește fiecare. Desigur, aceste daruri sunt date pentru folosul întregii comunități, dar pentru edificarea personală a fiecăruia (1 Corinteni 12:7).
Argumentația lui Pavel stabilește cu claritate că fiecare dintre noi are o funcție specifică, este un mădular al trupului lui Hristos. Fiecare slujește în așa fel încât comunitatea ca întreg să prospere. Darul pe care Dumnezeu mi-l dă mie va completa darul pe care Dumnezeu îl dă fratelui meu. Nu toți suntem capete! Nu toți suntem guri! Nu toți suntem degete! Fiecare are propriul lui dar unic care își aduce contribuția ca întregul corp să crească simetric.
Unii pretind că o persoană nu are botezul cu Duhul Sfânt dacă nu vorbește în limbi. Acest dar ar fi o normă exterioară, vizibilă, iar vorbirea în limbi devine testul convertirii. „Nu este instructiv că chiar Hristos ar trebui exclus dintr-o asemenea comunitate? El a fost plin de Duhul Sfânt chiar de la naștere și Duhul Sfânt a fost prezent la botezul Lui, dar nu există nicio dovadă că El ar fi vorbit VREODATĂ‚ în limbi”.
12. Ce daruri ale Duhului Sfânt trebuie să căutăm noi cu stăruință?
1 Corinteni 12:31
Biblia spune: _____________________________
13. Ce a făgăduit Isus, chiar înainte de înălțarea Sa, că va face Duhul Sfânt din urmașii Săi?
Fapte 1:8
Biblia spune: _____________________________
14. Ce s-a întâmplat când Duhul Sfânt a venit asupra comunității aflată în așteptare în ziua Cinzecimii?
Fapte 2:1-4
Biblia spune: „Și toți s-au umplut _____________ și au început să vorbească ________________ după cum le da Duhul să vorbească”.
15. Ce arată că cei ce i-au auzit pe ucenici au înțeles ce spuneau?
Fapte 2:5-8
Biblia spune: _____________________________
Fiecare limbă cunoscută era reprezentată la acea întâlnire. Această diversitate de limbi ar fi fost un important obstacol în calea proclamării Evangheliei; de aceea, Dumnezeu, într-un mod miraculos a completat lipsa apostolilor… Acum ei puteau proclama Evanghelia în afară, vorbind cu acuratețe limbile celor pentru care lucrau”.
16. Ce a declarat Pavel cu privire la dorința lui de a vorbi într-o limbă necunoscută?
1 Corinteni 14:18-19
Biblia spune: _____________________________
17. Ce reguli a stabilit Pavel pentru comunitatea din Corint pentru a înlătura disensiunile cauzate de vorbirea în limbi?
1 Corinteni 14:12-14
Biblia spune: _____________________________
a. (1 Corinteni 14:13) „Să se roage _________”.
b. (1 Corinteni 14:28) „Dacă nu este cine să tălmăcească, să ____________________________”.
c. (1 Corinteni 14:33) „Căci Dumnezeu nu este ________________________________”.
d. (1 Corinteni 14:40) „Dar toate să se facă _______________________”.
18. Pavel ne sfătuiește să dezvoltăm dragostea și să râvnim după darurile spirituale, dar ce ar dori el mai degrabă să facem?
1 Corinteni 14:1
Biblia spune: _____________________________
Aceasta este puterea de a vorbi cu autoritate pentru Dumnezeu, sau în numele lui Dumnezeu, fie prin a prezice evenimentele viitoare, fie prin a declara voia lui Dumnezeu pentru prezent (vezi Exod 3:10, 14-15; Deuteronom 18:15, 18; 2 Samuel 23:2; Matei 11:9-10; 2 Petru 1:10, 21).
Întreaga Biblie a ajuns în mâna oamenilor prin intermediul acestui dar (vezi 2 Timotei 3:16; 2 Petru 1:20-21). Scripturile mărturisesc despre Isus, iar darul profetic este numit pe bună dreptate „mărturia lui Isus” (Apocalipsa 19:10). Dumnezeu a intenționat ca acest important dar să rămână în Biserica Sa până la sfârșitul timpului. De fapt,el urmează să constituie semnul identificării adevăratei biserici a lui Dumnezeu în ultimile zile (Apocalipsa 12:17, 19:10).
19. Ce avertizare adresează Biblia cu privire la acceptarea și urmarea oricărui duh?
1 Ioan 4:1
Biblia spune: _____________________________
În 1 Tesaloniceni 5:19-21 citim trei reguli scurte: 1) „nu stingeți Duhul”; 2) „nu disprețuiți proorociile”; 3) „cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun”. Pasajul ne sfătuiește să nu facem ceva care să împiedice manifestările reale ale Duhului Sfânt, sau să disprețuim vreun mesaj profetic pe care l-am putea primi. Dar aproape în acelaș timp ni se spune să testăm astfel de manifestări sau solii și să acceptăm numai pe cele bune și autentice. Isaia 8:20, Matei 7:15-29 ne oferă instrumentele necesare punerii la probă a soliilor profetice. Este solia în armonie cu Biblia? Se armonizează viața profetului cu Biblia? Sunt efectele soliei înălțătoare de durtă? Dacă ele se abat de la Cuvântul lui Dumnezeu,
trebuie să le respingem indiferent cât de spectaculoase ar putea să fie. Ceea ce contează cel mai mult – chiar mai mult decât propria noastră experiență – este ceea ce Dumnezeu spune în Cuvântul Său.
20. Cui va da Dumnezeu Duhul Sfânt?
Fapte 5:32
Biblia spune: _____________________________
Fapte 5:32 spune că Duhul Sfânt este dat de Dumnezeu tuturor celor ce ascultă de El. Deci, norma pentru creștinii plini de Duhul Sfânt este ascultarea de legea lui Dumnezeu! Isus a spus: „Prin aceasta vor cunoște toți că suntem ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii pentru alții” (Ioan 13:35). El nu a spus că urmașii lui vor fi cunoscuți după semnul exterior al puterii miraculoase, ci a spus că ei vor fi recunoscuți după dragostea lor unii față de alții. Cei ce spun că dacă nu ai un anumit dar specific nu ai Duhul Sfânt, pun un adaos la cuvântul lui Dumnezeu.
21. Care este adevărata dovadă că ai fost botezat cu Duhul Sfânt și că de acum ești un creștin umplut cu Duhul Sfânt?
Romani 15:13
Biblia spune: _____________________________
Tu care ai căutat prezența Duhului Sfânt și ai avut simțământul că Dumnezeu te-a acceptat pentru că nu vorbești în limbi sau nu faci minuni, încurajează-te. Nu este nevoie să cauți un extaz spiritual spectacular obținut în circumstanțe extraordinare. Dovada botezului cu Duhul Sfânt este roada Duhului demonstrată în viață: „dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor”. De fapt, Pavel spune în 1 Corinteni 13:1 „Chiar dacă aș vorbi în limbi omenești și îngerești, și n-aș avea dragoste, sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor”.
22. Ai simțământul că Duhul Sfânt te-a călăuzit pe parcursul studierii Cuvântului Său?
Răspunsul tău: ___________________________
Problema comunității din Corint la care se face referire la 1 Corinteni 12 a fost creată de o neînțelegere a darurilor spirituale. Este posibil ca istoria să se repete? Ce problemă să reapară ca Satana să creeze confuzie încât adevărata manifestare a Duhului lui Dumnezeu, care urmează să se reverse asupra Bisericii, să fie nesocotită?
Să studiem Cuvântul lui Dumnezeu ca să neasigurăm că ceea ce avem este de la Dumnezeu și nu o contrafacere!
„Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii, ci al păcii” (1 Corinteni 14:33). Duhul Sfânt va aduce dragoste și pace, și nu mândrie spirituală și dezbinare în Biserică.
Numele: _________________________________
Adresa: _________________________________
Localitatea: ______________________________
Telefon: _________________ Cod: ____________