Albusul de ou este cel mai sigur lipici. Nu se desface nici trecut prin vapori de apa
Bananele foarte coapte pot fi pastrate la congelator. Curatati-le cojile, bagati miezul in mixer, iar pasta obtinuta turnati-o in formele pentru cuburi de gheata. La nevoie, pot fi folosite pentru torturi usoare, inghetata si alte umpluturi.
Cartofii in coaja nu plesnesc cand sunt fierti, daca in apa se adauga putin otet.
Clatitele nu se mai lipesc de tigaie, daca peste grasime se presara un praf de zahar.
Conservele pe baza de fructe trebuie puse inca o data la fiert daca celofanul de pe gura borcanelor incepe sa se umfle
Cand se bea sucul de portocale – un proverb frantuzesc spune: „Sucul de portocale e de aur, daca il bei dimineata, de argint, daca il bei la pranz, si de plumb, daca il bei seara”. Vitamina C pe care o contine nu e tolerata oricand de ficat. In plus, nu-l preparati niciodata cu mult inainte de a-l bea. Se oxideaza repede si devine toxic.
Cum sa afli daca apa e buna de baut – Pentru a ne convinge daca apa de robinet, din fantana sau din izvor este buna de baut, umplem o sticla bine spalata si punem in ea o lingurita de zahar sau, si mai bine, de zahar candel pisat. Astupam bine sticla si o tinem doua zile in loc cald. Daca dupa 24-36 de ore, apa devine tulbure, laptoasa, sau apar fire de albeata in ea, faptul acesta va dovedi ca ea contine materii organice si alte necuratenii. O astfel de apa nu este buna pentru baut. Daca insa apa din sticla ramane limpede mai multe zile, putem fi siguri ca ea nu contine nimic vatamator sanatatii noastre.
Glazura prajiturilor plesneste adesea in mod neplacut. Puteti evita neajunsul, daca inainte de-a o intinde, puneti in compozitie o lingura de iaurt.
Lamaile coapte se pastreaza timp indelungat, daca sunt puse in vase cu apa, inchise cu capac.
Laptele fiert nu mai da afara din oala daca, inainte de a-l fierbe, puneti pe fundul vasului o farfurioara asezata cu gura in jos.
Legumele congelate (morcovi, cartofi, varza, spanac) isi redobandesc prospetimea initiala dupa o baie buna in apa sarata.
Maioneza se adauga in salate numai dupa ce acestea sunt reci.
Mamaliga nu face cocoloase daca, inainte de a-l pune la fiert, stropiti malaiul cu apa rece.
O lingura de drojdie de bere pusa in apa ajuta fructele uscate sa se umfle (caise, prune)
Painea nu se usuca, daca in punga in care se tine, punem si un mar taiat.
Painea veche devine proaspata si pufoasa, nu doar daca e varata umeda in cuptor, ci si daca e pusa pe baie de aburi, dupa ce a fost bagata intr-un vas cu capac
Salata vestejita isi revine daca e inmuiata mai intai in apa calduta, apoi in apa rece
Sosurile sarate in exces se pot desara asezand peste cratita respectiva o panza presarata cu faina.
Sfaturi practice
Sfaturi practice