Prima parte. Extras din lucrarea The Great Controversy, paginile vii-ix.
In Cuvantul Sau, Dumnezeu a transmis oamenilor cunostinta necesara pentru mantuire. Sfintele Scripturi trebuiesc acceptate ca pe o revelatie infailibila si plina de autoritate a vointei Sale. Ele trebuie sa fie standardul caracterului, revelatoarele doctrinelor si testul experientei. "Toata Scriptura este inspirata de Dumnezeu si de folos sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa instruiasca in ceea ce priveste neprihanirea; astfel ca omul lui Dumnezeu sa fie complet si pe deplin destoinic pentru orice lucrare buna" (2 Timotei 3:16, 17, textele biblice citate sunt traduse din versiunea biblica R.V. n.t.).
Cu toate ca Dumnezeu si-a revelat vointa Sa oamenilor prin Cuvantul Sau, aceasta nu a facut inutila prezenta continua si calauzirea Duhului Sfant. Dimpotriva, Duhul a fost promis chiar de catre Mantuitorul nostru spre a deschide servilor Sai intelesul Cuvantului Sau, pentru a-i ilumina si pentru a pune in aplicare invataturile. Iar pentru ca Duhul lui Dumnezeu este Cel care a inspirat Biblia, este imposibil ca invatatura Duhului sa fie vreo data contrara celei din Cuvant.
Duhul nu a fost dat- si nici nu poate fi dat vreo data -pentru a inlocui Biblia; pentru ca Scripturile afirma in modul cel mai explicit faptul ca acest Cuvant al lui Dumnezeu este standardul cu ajutorul caruia toate invataturile si experientele trebuie sa fie testate. Apostolul Ioan spune: "Nu dati crezare oricarui spirit, ci cercetati spiritele spre a vedea daca ele sunt de la Dumnezeu: pentru ca in lume au iesit multi profeti falsi " (1 Ioan 4:1). Iar Isaia declara: "La lege si la marturie: daca nu vor vorbi in acord cu acest cuvant, este pentru ca nu este nici o lumina in ei" (Isaia 8:20).
Un mare repros a fost pronuntat de Duhul Sfant asupra erorilor in care se afla o anumita categorie de oameni care, pretinzand ca sunt iluminati, dovedesc mai departe ca nu au nevoie de calauzirea Cuvantului lui Dumnezeu. Ei sunt guvernati de impresii pe care le percep a fi vocea lui Dumnezeu in sufletul lor. Dar spiritul care-i controleaza pe acestia nu este Spiritul lui Dumnezeu. Aceasta urmarire de impresii, pentru ca mai apoi Scripturile sa fie neglijate, nu poate conduce decat la confuzie, la inselaciune si ruina. Aceasta nu serveste decat scopurilor celui rau. Si intrucat lucrarea Duhului Sfant este de o importanta vitala pentru Biserica lui Hristos, una din inselaciunile lui Satana este ca prin intermediul erorilor aduse de extremisti si fanatici, sa se arunce dispret asupra lucrarii Duhului, asupra cauzei poporului lui Dumnezeu, pentru ca aceasta sursa de putere pe care Insusi Domnul a pus-o la dispozitie sa fie neglijata.
In armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu, Duhul Sau a venit spre a-i continua lucrarea de-a lungul dispensatiunii Evangheliei. De-a lungul secolelor in care au fost scrise Scripturile Noului si Vechiului Testament, Duhul Sfant nu a incetat sa comunice lumina mintilor individuale, in afara revelatiilor cuprinse in Canonul Sfant. Insasi Biblia relateaza cum, prin Duhul Sfant, oamenii au primit avertizari, reprosuri, sfaturi si instruire, in chestiuni care nu au legatura cu cele scrise in Scripturi. Si sunt mentionati profeti din diferite perioade, a caror cuvinte nu au fost consemnate in scris. In acelasi fel, dupa incheierea canonului Scripturii, Duhul Sfant a continuat aceasta lucrare, pentru a ilumina, avertiza si mangaia pe copiii lui Dumnezeu.
Isus a promis ucenicilor Sai ca: "Mangaietorul, care este Duhul Sfant, pe care Tatal I-l va trimite in numele Meu, va va invata toate lucrurile si va aduce aminte toate lucrurile pe care vi le-am spus." "Cand El, Duhul Adevarului, va veni, va va calauzi in tot adevarul: . . . si va va arata lucrurile ce vor veni" (Ioan 14:26; 16:13). Scriptura invata cu claritate faptul ca aceste fagaduinte, nu sunt nici pe departe limitate la zilele apostolice, ele extinzandu-se asupra bisericii lui Hristos din toate timpurile. Mantuitorul ii asigura pe urmasii Sai: "Si Eu voi fi cu voi pana la sfarsitul lumii" (Matei 28:20). Iar Pavel declara faptul ca darurile si manifestarile Spiritului au fost date bisericii: "pentru perfectionarea sfintilor, pentru lucrarea de slujire, pentru edificarea corpului lui Hristos: pana cand vom ajunge cu totii la unitatea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, pana la omul perfect, pana la statura plinatatii lui Hristos" (Efeseni 4:12, 13).
Apostolul s-a rugat pentru credinciosii din Efes: "Ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatal gloriei, sa va dea Spiritul intelepciunii si descoperirea cunostintei Sale: fie ca ochii intelegerii voastre sa fie iluminati; fie ca voi sa stiti care este speranta chemarii Sale, si . . . nespus de marea stralucire a puterii Sale in care credem" (Efeseni 1:17-19). Lucrarea Spiritului divin este aceea de a ilumina intelegerea si de a deschide inaintea mintii lucrurile profunde ale Cuvantului lui Dumnezeu, aceasta fiind chiar binecuvantarea pe care Pavel o pronunta asupra bisericii crestine din Efes.
Dupa manifestarea miraculoasa a Duhului Sfant din Ziua Cincizecimii, Petru a indemnat oamenii la pocainta si la botez in numele lui Hristos, pentru iertarea pacatelor; si a spus ca: "Trebuie sa primiti darul Duhului Sfant, pentru ca v-a fost promis voua si copiilor vostrii, si tuturor acelora care vor mai veni, in oricat de mare numar ii va chema Domnul Dumnezeul nostru" (Fapte 2:38, 39).
In legatura imediata cu scenele marii zi a lui Dumnezeu, Domnul a promis prin profetul Ioel o manifestare speciala a Spiritului Sau. (Vezi Ioel 2:28.) Aceasta profetie s-a implinit partial prin umplerea cu Duhul Sfant din Ziua Cincizecimii; insa isi va gasi deplina implinire in manifestarea harului divin care va insoti lucrarea de incheiere a predicarii Evangheliei.
Partea a doua. Extras din lucrarea Selected Messages, cartea a 3-a, paginile 29-31.
Primatul Cuvantului
Relatia scrierilor lui E. G. White cu Biblia este recunoscuta inca din prima ei carte.
I-ti recomand, draga cititorule, Cuvantul lui Dumnezeu ca regula pentru credinta si practica ta. Prin acest Cuvant vom fi judecati. Dumnezeu, in Cuvantul Sau, a promis sa dea viziuni in "ultimele zile"; nu pentru a aduce o noua norma de credinta, ci pentru a mangaia pe poporul Sau si pentru a corecta pe cei care au gresit fata de adevarul din Biblie. In acest fel s-a ocupat Dumnezeu si de Petru atunci cand El a dorit sa-l trimita spre a predica Neamurilor. (Din lucrarea A Sketch of the Christian Experience and Views of Ellen G. White, pag. 64 [ed. din 1851]. Material retiparit in lucrarea Early Writings, pag. 78.)
Nu pentru a lua locul Cuvantului.
Domnul doreste ca voi sa studiati Biblia. El nu a dat nici o lumina suplimentara spre a lua locul Cuvantului Sau. Aceasta lumina trebuie sa aduca mintile confuze la Cuvantul Sau care, daca este mancat si digerat, devine la fel de esential pentru suflet pe cat este si sangele pentru trup. Atunci vor fi vazute lucrari bune ce vor straluci asemenea luminilor prin intuneric. (Scrisoarea nr. 130, 1901.)
Dovezile sa fie luate din Biblie.
In lucrarea publica nu expuneti ca pe ceva proeminent citate din scrierile Sorei White, prezentandu-le ca autoritatea cu care va sustineti pozitia. Pentru ca facand aceasta nu veti mari increderea in marturi. Aduceti-va dovezile, simplu si clar, din Cuvantul lui Dumnezeu. Un [pag. 30] "Asa spune Domnul" este cea mai puternica marturie posibila pe care o puteti prezenta oamenilor. Fie ca nimeni sa nu fie educat sa astepte ceva de la Sora White, ci de la puternicul Dumnezeu, Acela care a dat instructiunile Sorei White. (Scrisoarea 11, 1894.) . . .
Relatia dintre scrierile lui E. G. White si Biblie-Lumina mai mica.
Este acordata o mica atentie Bibliei, asa ca Domnul a dat o lumina mai mica pentru a conduce pe oameni la lumina mai mare. (Extras din publicatia The Review and Herald, 20 ianuarie 1903. Citata si in lucrarea Colporteur Ministry, pag. 125.) . . .
Nu cu scopul de a aduce o lumina noua.
Fratele J ar produce confuzie in mintile oamenilor daca ar cauta sa faca [pag. 31] sa para ca lumina data prin intermediul lucrarii Testimonies ar fi un adaos la Cuvantul lui Dumnezeu, caci facand astfel prezinta chestiunea intr-o lumina falsa. Dumnezeu a considerat nimerit ca in acest fel sa conduca mintile poporului Sau la Cuvantul Sau si sa le dea o mai clara intelegere cu privire la acesta.
Cuvantul lui Dumnezeu este suficient sa ilumineze si cea mai innourata minte si acest Cuvant poate fi inteles de catre oricine are o oarecare dorinta de a-l intelege. Dar in ciuda acestor lucruri, unii din cei care-si fac o profesiune de credinta din studiul Cuvantului lui Dumnezeu, ajung in directa opozitie cu cele mai clare invataturi ale acestuia. Astfel ca pentru a nu mai lasa nimanui vreo scuza, Dumnezeu a dat marturii clare si la obiect, pentru a-i aduce inapoi la Cuvantul pe care au neglijat sa-l urmeze.
Cuvantul lui Dumnezeu abunda de principii cu caracter general pentru formarea unor obiceiuri de viata corecte iar, la nivel general si personal, marturiile au fost astfel concepute spre a le atrage mai puternic atentia fata de aceste principii. (Testimonies, vol. 5, pag. 663, 664.)
Marturiile sunt pentru a oferi lectii clare din Cuvant.
In Scripturi Dumnezeu a enuntat lectii practice care sa guverneze viata si comportamentul sub toate aspectele; El a oferit in acest Cuvant puncte particulare in legatura cu caracterul, conversatiile si comportamentul nostru, dar cu toate acestea, lectiile Sale sunt trecute cu vederea si ignorate in mare masura. Pe langa instructiunile din Cuvantul Sau, Domnul a mai dat marturii speciale poporului Sau, nu ca o noua revelatie, ci pentru ca El sa poata desfasura inaintea noastra lectiile clare ale Cuvantului Sau, pentru ca erorile sa poata fi corectate, pentru ca sa poata fi aratat drumul corect si pentru ca nici un suflet sa nu mai poata avea nici o scuza. (Scrisoarea nr. 63, 1893.) (Vezi Testimonies, vol. 5, pag. 665.)
Ellen G. White Estate Homepage
Articole selectionate referitoare la inspiratia, viata si lucrarea lui Ellen G. White
Sursa: www.adventist.ro