Teodor Hutanu
Te-ai gandit vreodata ca mila, bunatatea si rabdarea lui Dumnezeu fata de noi, oamenii, vin din natura Sa neschimbatoare? Dumnezeul care mereu ne cheama si ne asteapta, care nu renunta la noi nici chiar atunci cand ii intoarcem spatele, este Dumnezeul iubirii neschimbatoare. Toata blandetea si indelunga rabdare divina izvorasc din nestramutatul Sau plan de a ne reda fericirea pierduta prin pacat. Dumnezeu este neschimbator in hotararea Sa de a ne vedea schimbati de la pacat la neprihanire, de la nenorocire la fericire, de la moarte la viata.
Planul salvarii omului ramane neschimbat
Capitolul 3 al cartii lui Iona reia planul divin exact din punctul ramas in capitolul 1. Cuvantul Domnului a vorbit a doua oara lui Iona, astfel: "Scoala-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, si vesteste acolo strigarea pe care ti-o voi da!" Iona 3,1-2. Comparand aceasta misiune reluata cu somatia initiala (cap. 1,2), observam ca planul lui Dumnezeu pentru Ninive ramane neschimbat. Aici primim o asigurare plina de bucurie si speranta: planul lui Dumnezeu pentru lumea noastra, pentru fiecare persoana in parte, pentru tine si pentru mine ramane neschimbat! in exprimarea plina de sensibilitate a profetului Ieremia, acest plan este rezumat astfel: "Domnul mi Se arata de departe: Te iubesc cu o iubire vesnica, de aceea iti pastrez bunatatea Mea! "(…) "Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace, si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde." Ieremia 31,3; 29,11.
Convingerea despre imutabilitatea planului divin cu noi este necesara mai ales cand situatiile din jurul nostru devin schimbatoare si aparent sunt impotriva noastra. in momentele de criza, ne indreptam deseori uimiti spre Dumnezeu, intreband: „De ce, Doamne?” Succesul planului neabatut al lui Dumnezeu pentru salvarea noastra depinde doar de raspunsul nostru. Reusim sa-I raspundem corect lui Dumnezeu, orice ni s-ar intampla, numai daca putem afirma mereu: Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea Ioan 3,16. Cu aceeasi convingere se exprima si apostolul Pavel: "Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Hristos?" Romani 8,35
Dumnezeul unei noi ocazii
Cuvantul Domnului a vorbit a doua oara lui Iona cap. 3,1. Desi am putea considera ca examenul s-a incheiat pentru Iona, notele maxime fiind obtinute la „dezertare” si „incapatanare”, Dumnezeu nu-l elimina din catalogul reprezentantilor Sai pe profetul fugar. Desigur, este de inteles ca Dumnezeu sa vorbeasca „a doua oara” despre salvarea ninivite-nilor; dar tot prin Iona?Prezenta lui Iona in dispozitivul misionar ne dezvaluie un Dumnezeu care nu renunta usor la noi. Dumnezeul lui Iona este Dumnezeul celei de-a doua sanse. Daca ai inceput viata de credinta si ai dat gres, nu esti clasat inapt. Dumnezeul Bibliei nu te abandoneaza niciodata. Atata timp cat mai este posibila o schimbare, El iti ofera o noua ocazie.Adam si Eva au cazut in adancimile pacatului cand au mancat din pom. Ce a facut Dumnezeu? I-a cautat din nou in racoarea zilei, pentru a reface relatia stricata. Samson s-a afundat teribil in nelegiuire, dar Dumnezeu i-a oferit o noua sansa, si el s-a prins cu toata puterea de cei doi stalpi ai ocaziei. Astfel, daca simti ca mergi pe un drum nefast, daca ratacesti aiurea, daca ai alunecat in patimi inrobitoare, striga chiar acum catre Dumnezeu, convins ca El este Dumnezeul unei noi ocazii. Ma indoiesc ca firmele si companiile din zilele noastre ar fi dispuse sa acorde cuiva o noua sansa. O banca nu va reangaja niciodata un delapidator. A doua ocazie a venit la Iona. Observati ca Dumnezeu nu face o exceptie cu Iona. Aceasta ilustreaza modul in care Dumnezeu ii trateaza pe copiii Sai atunci cand ei pacatuiesc si apoi doresc sa se intoarca la El.
Misiune noua pentru un om nou
Desi insarcinarea lui Iona ramane neschimbata, a doua trimitere are o nuanta noua. Striga impotriva ei din trimiterea initiala, este schimbata cu vesteste acolo strigarea pe care ti-o voi da. A modificat Dumnezeu ceva in planul Sau, ca sa-l faca mai atragator pentru Iona? Nicidecum. Sensul nou dat misiunii lui Iona reflecta noua intelegere a profetului cu privire la propria sa misiune. Iona cel neconvertit nu putea face decat ceva „impotriva” cetatii Ninive. insa planul divin nu era impotriva acestei cetati, ci pentru binele ei. Numai dupa ce Iona a experimentat personal mantuirea a fost calificat sa vesteasca mantuirea si altora. insasi cuvintele folosite de Dumnezeu – vesteste strigarea – sunt o proclamare a Evangheliei, care este vestea cea buna a unei noi ocazii de salvare prin Isus Hristos. Acum, cand profetul absoarbe cu fiinta lui intentia divina, iar temperatura misionara creste la cota irezistibilului, Dumnezeu il poate folosi ca pe un instrument plin de succes.
Este Iona un om schimbat cu adevarat? Convertirea sa intervine in interiorul balenei, iar Dumnezeu il primeste si-l salveaza. Sunt convins ca Iona a jurat Domnului ca, daca scapa din capcana mortii, va depasi orice record de viteza pe pista spre Ninive. Este hotarat sa nu mai intoarca spatele lui Dumnezeu, indeplinind intru totul vointa Sa. Numai Dumnezeu il putea salva din inima marii. Si minunea se intampla. De aceasta data gratuit, taxiul de apa sarata il debarca pe Iona pe plaja. Balena, care inghite mereu de trei zile tone de „alimente”, schimba sensul potopului si Iona sare peste limba cat un hipopotam, printre falcile monstrului, direct pe nisip. Lumina este orbitoare, iar mormanul de materii diferit digerate il acopera. Reusind sa se ridice deasupra, despletind papura din jurul gatului, Iona paseste din nou pe pamant. Balena dispare. Misiunea ei a fost indeplinita. Ramane ca si profetul sa-si indeplineasca misiunea. Iar Iona este hotarat sa nu mai dea gres.
De aceasta data, Iona asculta cu grabire. in ce directie este Ninive? „Pe aici!” Si profetul a si plecat. Noi nu ascultam pentru ca nu ne incredem in Dumnezeu. Nu ne incredem in El pentru ca nu-L cunoastem. in balena, Iona a ajuns sa-L cunoasca din nou pe Dumnezeu si a ajuns sa-si puna din nou increderea in El. Ascultarea vine din cunoasterea lui Dumnezeu. Este o urmare naturala. Iona merge la Ninive. Aceasta este pocainta. Pocainta este schimbarea modului de a gandi. Directia intregii vieti este schimbata.
Legatura permanenta cu centrul de comanda
Iona, „porumbelul” misionar, este gata de drum. El este fiul lui Amitai, „adevarul Meu”, pentru ca profetii adevarati sunt fiii adevarului. La aceasta noua trimitere, Dumnezeu nu reproseaza, nu pedepseste pe profetul ratacitor. Nici cuvintele si nici faptele lui Dumnezeu nu marturisesc despre asa ceva. Desigur, Iona a fost adus la datorie cu… furtuna. insa, cand Dumnezeu te cheama, chiar si vijelia este binevenita. intalnirea cu Dumnezeu nu incepe cu interogatii sau aluzii la esecul evadarii: „Vezi, n-ai reusit sa scapi!” Sau: „Ei, cum e la Tars? ti-ai potolit dorul?” Acest mod de procedare cu cei care gresesc ar trebui sa ne invete ce sa spunem si ce sa nu spunem, in conditiile in care Dumnezeu Si-a rezervat exclusiv autoritatea judecatii si salvarii oamenilor.Mesajul pentru locuitorii din Ninive nu este, asa cum s-ar parea, unul exclusiv punitiv, ci este in primul rand salvator. Acest fapt este evident atat din semnificatia predicarii lui Iona, cat si din dependenta continua a profetului de Dumnezeu: vesteste acolo strigarea pe care ti-o voi da! cap. 3,2. Iona nu are o solie personala. Apelul salvator catre niniviteni venea direct de la Dumnezeu. Toti profetii Bibliei, inclusiv Domnul Isus Hristos, au exprimat aceasta dependenta vitala (1 Petru 4,11; Ioan 3,24).
Dumnezeu nu incredinteaza darul Sau o data pentru totdeauna. Omul lui Dumnezeu este intr-o relatie permanenta cu Mantuitorul Sau, acceptand o conducere divina continua. Aceasta experienta este fagaduinta pe care Isus o face fiecarui ambasador al Sau catre fiintele aflate in necunoasterea iubirii Sale (Matei 28,20).
Fara nici un fel de ocolisuri, Iona a ajuns la Ninive. Nu ni se spune ce ruta a urmat. Drumul experientei sale spirituale este cel mai important. Cresterea ta spirituala este cel mai important lucru si pentru tine. Asa gandeste si Dumnezeu, si El este neschimbator. Vrei sa folosesti ocazia schimbarii tale?
de Teodor Hutanu.