Leac pentru minte
„Caci el este ca unul care isi face socotelile in suflet.” (Prov. 23,7)
Eu nu beau cafea, nici macar nu stiu sa o prepar. Dar, intr-o seara, am lucrat pana tarziu, ca sa termin un proiect important si mi se inchideau ochii de somn. Mi-am adus aminte ca secretara mea are un borcan de nescafe in birou, am pus cateva linguri din praful acela intr-o cana de apa rece, am inghitit-o lacom si am asteptat.
In mai putin de zece minute ma simteam inzestrat cu energie – cafeina mobilizeaza glucoza din sange. A urmat o starea de vioiciune – stimularea sistemului nervos. Am luat-o la fuga spre baie – cafeina este si diuretic. Valul de energie a durat trei ore – cat aveam nevoie ca sa termin proiectul.
A doua zi i-am marturisit secretarei. M-a ascultat si a zambit. „Ma bucur ca v-a fost de folos cafeaua mea. Dar n-ati observat? Este decofeinizata!”
Mi-am dat seama ca fusesem o victima a ceea ce se numeste efectul placebo. Pentru ca fusesem sigur ca va avea efect, a avut efect.
Efectul placebo este folosit curent pentru a testa medicamentele noi. Pentru test, unui grup de persoane i se da medicamentul adevarat, iar alt grup primeste ceva care arata la fel, dar nu are proprietatile medicamentu-lui. Surprinzator, cei din al doilea grup spun ca au rezultate la fel de bune, iar uneori si mai bune decat cei care primesc medicamentul adevarat.
Acest efect puternic pe care il are mintea asupra corpului se asociaza in mod direct cu sistemul de imunitate. In fiecare zi, venim in contact cu sute de germeni care ar putea sa ne imbolnaveasca sau chiar sa ne omoare. Cand sistemul imunitar este sanatos, lucrurile rele care ne ataca sunt combatute si respinse, iar sanatatea ne este pastrata.
O alimentatie sanatoasa, conditia fizica buna si starile emotionale pozitive pot sa stimuleze si sa intareasca sistemul imunitar al organismului, dar boala, emotiile negative, drogurile si stresul excesiv pot sa-l slabeasca. SIDA apare atunci cand intregul sistem imunitar a fost slabit.
Imparatul Solomon ne-a spus cu mult timp in urma despre un puternic „leac pentru minte”: „O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele” (Prov. 17,22).
Doamne, ajuta-ma sa fiu atent ce pun astazi in mintea mea.
Hans Diehl