„Vinul este batjocoritor, bauturile tari sunt galagioase; oricine se imbata cu ele nu este intelept.” (Prov. 20,1)
Toti am auzit despre efectele mortale ale fumatului la mana a doua, dar ce stim despre consumul de alcool la mana a doua? Obiceiul parintilor de a folosi alcool le face rau copiilor. Alcoolul produce betie si dezinhibare, astfel ca este asociat cu sarcina neintentionata, cu dezmembrarea familiei, cu abuzul fata de copii, cu incestul, cu accidentele de masina, cu distrugerea carierei, cu rezultatele scolare slabe, cu aventurile sexuale extraconjugale, cu inselarea, furtul, necinstea, cu rezultatele slabe la locul de munca si cu bolile cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA. Si lista ar putea continua.
Parintii ar putea obiecta, spunand: „Dar eu nu beau decat la intalniri sociale. Nu beau ca sa ma imbat. Cum poate sa le faca rau in vreun fel copiilor mei?” Intr-un studiu facut in randul elevilor de la 69 de scoli din America de Nord, in timpul anului scolar 1994-1995, elevii au fost intrebati daca vreunul dintre parintii lor folosea alcool si daca elevii folosisera sau nu alcool vreodata. Au fost intrebati si despre obiceiurile lor sexuale.
Rezultatele au fost surprinzatoare. Numai 3,5% dintre elevii care nu folosisera niciodata alcool si ai caror parinti nu foloseau alcool aveau experiente sexuale. In schimb, procentul celor care incercasera alcoolul si aveau pe unul dintre parinti consumator de alcool era mult mai mare – peste 30%. Deoarece relatiile sexuale neprotejate constituie un puternic factor de risc pentru SIDA, folosirea alcoolului in familie sporeste riscul ca acesti elevi sa transmita ori sa contracteze virusul care produce SIDA.
Aceleasi studiu a aratat ca, daca alcoolul nu era folosit de niciunul dintre parinti, 37,6% dintre elevi incercasera alcoolul, dar, daca un parinte folosea alcoolul, rata sarea la 71,7%. In plus, daca un parinte era consumator de alcool, rata folosirii tutunului de catre elev crestea de la 24,4% la 47,3%; folosirea de marijuana, de la 11,5% la 27,1%; consumul de cocaina, de la 2,2% la 6,7%, iar folosirea altor droguri puternice crestea de la 4,9% la 14,6%. Parintii care consuma alcool trebuie sa se gandeasca serios la ceea ce fac chiar ei in detrimentul sanatatii copiilor lor!
Exista vreun domeniu din viata ta care produce un efect negativ asupra copiilor tai? Daca da, roaga-L pe Dumnezeu sa iti dea taria de a birui.
Autor: Gary Hopkins