Teama de calorii
Studiul facut de Sodexho Research Institute (2001, stire BBC) cu intentia de a observa calitatea vietii de zi cu zi a analizat diferentele in alimentatie dintre baieti si fete cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani.
Studiul a acoperit 11 tari de pe intreg cuprinsul lumii, contine 400 de cercetari cu date despre 5.7 milioane de subiecti intervievati de-a lungul a 40 de ani.
Fetele adolescente mananca jumatate din cat mananca baietii, insa devin supraponderale din pricina faptului ca nu fac suficiente exercitii fizice, spun cercetatorii. Studiul arata ca fetele mananca mai mult din ratiuni psihologice, punand mai putin pret pe gust si mai mult pe reducerea numarului de calorii.
Baietii vad in gust ceva foarte important si considera hrana asemeni unui combustibil pentru activitatile vietii lor mult mai active.
Fetele consuma cu 45% mai multe fructe si vegetale decat baietii, care tind sa consume mai multe alimente tip fast food: sandwich si pizza.
Fetele ar trebui sa fie incurajate sa consume mai multe calorii si in acelasi timp sa faca mai mult exercitiu fizic.
Fetele consuma cu circa 55% mai putine calorii decat baietii, insa studiile arata ca tinerii moderni consuma cel mai scazut nivel de calorii din ultimii 40 de ani.
Un mare numar dintre ei devin supraponderali pentru ca petrec prea mult timp in activitati non-fizice cum ar fi privitul la TV sau jocul la calculator.
Un factor care are o mare influenta asupra ceea ce mananca copii este faptul ca 91% dintre copii au controlul decizional asupra a ceea ce mananca, in timp ce in anii 1960 acest procent era de doar 29%.