Zarzavaturile in medicina naturista, Alfons Balbach & Daniel Boarim, Traducere Picu Fivi
Compozitia chimica (100g): Sarurile verzei:
Calorii 25kcal Potasiu 247,00
Apa 93,00% Calciu 53,00
Carbohidrati 4,30% Fosfor 32,00
Proteine 1,40% Sodiu 27,00
Lipide 0,20% Sulf 25,00
Saruri 1,10% Fier 0,57
Vitamina A 10RE
Vitamina B1 110,00mcg
Vitamina B2 60,00mcg
Niacina 0,40mg
Vitamina C 41,30mg
Varza – planta de gradina din familia Cruciferelor, cu frunzele acoperindu-se una pe alta, in forma de glob. Contine proprietati excelente medicinale si nutritive.
Uz medicinal
Uz extern: Uz intern:
Combate abcesele Benefica in cazul dereglarilor intestinale
Cataplasme Benefica in cazul bolilor stomacului
Benefica in cazul nevralgiilor faciale si dentare Combate hemoroizii si tubercoloza
Stimuleaza cresterea parului
In lucrarea sa “Les Propriétés Médicales de la Feuille de Chou”, dr. Blanc scrie:
“Varza ar putea fi in terapeutica, ceea ce este painea in alimentatie. Varza este medicul saracilor. Varza este un medicament de mare eficienta si de larga posibilitate de aplicare. Aceasta afirmatie se bazeaza pe bogatele experiente proprii… "
Romanii, timp de sase secole, nu au cunoscut daca putem spune asa, alt remediu decat varza. O foloseau intern si extern, ca purificant si in forme de cataplasme, in tratamentul ranilor soldatilor. A ajuns sa fie recomandata chiar impotriva ciumei…
Prima si decisiva mea experienta cu varza a fost astfel: In anul … aveam de tratat un abces la un picior… Orice supuratie posibila era obstruata. Pielea de deasupra abcesului era rosie, umflata si in parte incrustata. Posibilitatea unei vindecari spontane era exclusa. Era necesar a provoca artificial expulzarea materiei purulente. Vazand aceasta am aplicat cataplasme de salvie. N-am fost satisfacut de prima mea alegere. Dupa cateva zile de medicatie cu salvie, nu exista nici o imbunatatire… In cele din urma am recurs la aplicarea de frunze de varza. Jumatate de zi de tratament a fost suficient pentru ca eu sa observ un fenomen care m-a lasat uimit si plin de admiratie. Pielea si abcesul care pana atunci aveau aparenta uscata, a inceput dintr-o data sub influenta vizibila a frunzelor de varza sa elimine un lichid rau mirositor destul de fluid, cu care chiar in primele ore a iesit o mare cantitate de impuritati.
Am continuat sa aplic aceste cataplasme mereu cu acelasi efect… In final rana s-a cicatrizat. Varza a depasit toate asteptarile mele, nu numai deschisand abcesul, ci si vindecand piciorul tot intr-un timp admirabil de scurt. Noi experiente au fost insotite de aceleasi reultate.
Erizipelul poate disparea complet, fie spontan, fie cu ajutorul folosirii unor medicatii, dar uneori dupa vindecare, lasa in urma dureri nervoase, in special peste partile pielii acoperite de par. Aceste senzatii dureroase pot fi indepartate instrantaneu cu aplicarea frunzelor de varza. Apare intrebarea: Alte afectiuni nevralgice posibile nu reapar in aceeasi forma?
Deja am facut sa dispara nevralgii faciale si dentare cu frunze de varza. Cefalalgii idiopatice, independente de febre sau tulburari intestinale, cat si dureri reumatice si reumatoide, de asemenea sunt accesibile la influenta benefica a verzei.
Unor persoane ar putea sa li se para exagerata lista bolilor vindecabile sau tratabile prin varza. Si inca nu am ajuns sa mentionam de exemplu tumorile de asemenea accesibile la actiunea verzei. Inca mai mult: Fiecare ar putea personal sa mearga departe, atat de departe cat doreste, prelungind lista, numai daca ar chema in ajutorul sau observatiile, experienta si bunavointa. Efectiv lucrul cel mai usor care exista este ca oricine se indoieste sa faca propriile sale experiente.”
Dr. Racoule spune ca in virtutea folosirii din abundenta a verzei, locuitorii din Armenia, Britania si Piemont sunt extrem de puternici si robusti, tubercoloza intalnindu-se relativ rar in mijlocul lor.
Dr. Gautier releva ca a realizat vindecari extraordinare cu simple cataplasme de frunze de varza aplicate la gat in cazuri de afonie, in particular intre cantareti.
Dr. Teofilo L. Ochoa afirma:
“Varza se bucura de proprietati alcalinizante si este esential bogata in vitamine si in saruri minerale, in general potasiu, calciu, fosfor si fier, de aceea constituie un bun remediu pentru denutriti, anemici si slabiti in general. "
Varza este una din putinele vegetale care contine arsenic. Se recomanda din acest motiv in tubercoloze.
Forma cea mai recomandata de a manca varza, in special cand se are in vedere efectele curative, este cruda, tocata fin in salata cu suc de lamaie. Trebuie preferata varza cultivata organic, fara agrotoxice.
Apa de varza este optima pentru a vindeca bolile de stomac, ulcere interne, hemoroizii si alcoolismul; in aceste cazuri se ia o lingura din ora in ora. Trebuie reinnoita mereu aceasta apa.
Frunzele de varza strivite se folosesc extern in cataplasme, contra ranilor, tumorilor, inflamatiilor, hemoroizilor, gutei, reumatismului etc. Pentru aceste scopuri de asemenea se pot folosi frunze de varza fierte in vapori.”
Dr. M. W. Walker invata:
“Combinatia de suc de varza proaspat si suc de telina este benefica pentru a alina tulburarile intestinului. Sucul de varza aplicat pe pielea capului, actioneaza benefic stimuland cresterea parului. Se aplica in frectii de doua ori pe zi.”
Valoarea alimentara
Cruda, in forma de salata, sau scazuta la cuptor, in supa, preparata cu lapte sau servita in alt mod, varza trebuie sa faca parte din alimentatia noastra.
Varza sa se fiarba rapid, in oala neacoperita, pentru a fi posibil sa iasa gazele ce produc un miros care multor persoane le este neplacut.
Se poate deasemena lasa la fermentat, varza acra, foarte popular folosta in Germania, Austria, Polonia, Ucraina etc.
Din toate aceste moduri de a folosi varza, cel mai bun este cruda, taiata fin si condimentata ca orice salata.
Varza este uneori considerata ca nedigeribila. De fapt, in special cand este consumata fiarta, varza poate ramane in stomac mai mult timp in comparatie cu alte zarzavaturi.
Mancata in exces, varza fermentata poate produce gaze incomode.
Consumul de varza nu este recomandat celor cu perturbatii gastrointestinale acute sau cronice, chiar daca sucul respectiv ar fi in acest caz remediu.