Zarzavaturile in medicina naturista, Alfons Balbach & Daniel Boarim, Traducere Picu Fivi
Compozitia chimica (100g) Sarurile usturoiului:
Calorii 135,00 kcal Calciu 20,00mg
Apa 66,57% Fosfor 30,00mg
Carbohidrati 26,31% Fier 1,00mg
Proteine 6,76%
Lipide 0,06%
Saruri 0,30%
Vitamina B1 244,00mcg
Vitamina B2 74,00mcg
Niacina 0,29mg
Vitamina C 14,00mg
Usturoiul este o planta de gradina din familia Liliaceelor, al carei bulb se foloseste atat in bucatarie, cat si in medicina de casa.
Folosirea usturoiului ca agent medicinal dateaza din timpuri indepartate. Acceptarea lui s-a bazat cu siguranta pe rezultatele bune observate, deoarece indicatia sa apare in medicina primitiva greaca, hindusa si egipteana.
Din antichitate ii este atribuit efectul corector asupra gazelor abdominale si asupra acumularii de gaze cauzatoare intre alte simptome incomode, de frecvente ragaieli.
Studiile moderne confirma actiunea sa binefacatoare asupra diverselor boli gastrointestinale.
Avem deci in usturoi o utilitate reala ca remediu si condiment.
Uz medicinal
Uz intern:
Combate: Carminativ
Acidul uric Depurativ al sangelui
Asmul Tonic
Bolile de rinichi Vermifug
Bronsite
Bolile ficatului
Constipatia
Gripa
Pneumonia
Racelile
Tuberculoze
Tifosul
Usturoiul este indicat in afectiunile catarele acute si cronice, in bronsite care impiedica respiratia, in tubercoloze, in pneumonie, in astm etc. El face ca expectorarile sa se diminueze si sa-si piarda aspectul lor purulent. Combate cu eficacie tusea. Provoaca o mai buna stare generala bolnavului, in principal in caz de tubercoloza.
Este excelent remediu in cazuri de raceli si gripe.
Sa se foloseasca usturoi ca hipotensiv in caz de tensiune ridicata. Se foloseste si in tratamentul varicelor.
Pisat si combinat cu ulei de masline combate constipatia si regleaza miscarile peristalice. De altfel stimuleaza secretia sucurilor gastrice si intestinale, favorizand digestia. Combate toxinele si favorizeaza expulzarea viermilor, chiar solitaria.
Ca vermifug se foloseste usturoi in infuzie cu lapte. Se bea 3-4 ori pe zi.
Se foloseste cu bune rezultate ca: antiseptic, carminativ (contra gazelor intestinale), depuratic al sangelui, diuretic, emolient, febrifug )foarte util in febrele intermitente), tonic.
Este folosit ca element auxiliar in terapia dietetica in cazuri de acid uric, calculi, holera, diabet zaharat, difterie, boli de ficat, rinichi si vezica, astenie, hidropizie, insomnie, paludism, muscatura de animale veninoase, reumatism, sifilis, tifos.
Atat dr. A. D. Cock, cat si dr. V. Gabriel, medici englezi, au folosit multi ani cu succes sucul de ustroi in tratamentul de ulceratii purulente. Doua spalaturi zilnice cu suc de ustroi diluat in apa distilata produce o imbunatatire evidenta chiar in primele 48 de ore.
Extern se foloseste contra bataturilor, petelor pe piele, negilor, pecinginilor, mancarimilor.
Pentru calmarea durerii de ureche se aplica un tampon de vata imbibat in ulei fiert cu usturoi.
Contraindicatii
Unele persoane prezinta reactii alergice la piele in contact cu usturoiul si trebuie sa evite consumarea lui.
Cei ce sufar de hipotensiune trebuie sa fie economi la folosirea usturoiului, deoarece le provoaca o mai mare reducere a tensiunii.
Femeile ce alapteaza trebuie sa evite folosirea abundenta a usturoiului, deoarece poate provoca colici la sugari, conform observatiilor cu caracter popular.
In doze foarte mari, usturoiul produce dureri de cap, dureri de stomac, colici, vome, diaree, ameteala.
Valoarea alimentara
Usturoiul este foarte valoros, nu numai pentru proprietatile sale condimentare, ci si pentru continutul sau in saruri si vitamine.
Ca unul dintre cele mai sanatoase vegetale, usturoiul ar trebui sa fie folosit mai mult in alimentatia zilnica.
Folosit la condimentare, imbogateste gustul mancarurilor, stimuleaza apetitul si provoaca secretia sucurilor gastrice.
Cine introduce in bucatarie acest umil bulb dispretuit si chiar ridiculizat din cauza mirosului, are unul dintre cei mai puternici germicizi si mai valorosi preventivi contra multor boli.
Multe persoane recunosc virtutile usturoiului, dar nu sunt dispuse sa-l consume natural, din cauza mirosului sau gustului sau care unii spun ca este neplacut. In acelasi timp ei nu au nimic de spus contra mirosului si gustului de tutun, a carui folosinta ar trebui, cel putin in ochii persoanelor cu bun simt, sa ocupe primul loc intre lucrurie dispretuite si ridiculizate, deoarece ofenseaza narile si revolta stomacul indivizilor normali, neafectati de viciu.
Problema mirosului si gustului de usturoi poate fi totusi rezolvata. Se spune ca gustul poate fi eliminat luandu-se cateva picaturi de ulei de radacina de angelica si ca mirosul poate fi combatut mestecand patrunjel crud. In acelasi scop se recomanda deasemenea consumarea de nuci, impreuna cu usturoiul.
Sucul de lamaie, combinat in cantitate egala cu apa, baut la o jumatate de ora dupa ingestia de usturoi indeparteaza deasemena mirosul neplacut. Acelasi suc se foloseste si pentru dezodorizarea mainilor.
Usturoiul este izvor de calciu, fosfor si vitamina B1.