Zarzavaturile in medicina naturista, Alfons Balbach & Daniel Boarim, Traducere Picu Fivi
Conopida este o planta erbacee, legumicola, din familia Cruciferelor, caracterizata prin pedunculi florali, care formeaza masa carnoasa inainte de a se deschide.
Compozitia chimica (100g)
Calorii 30,00 kcal
Apa 92,08%
Carbohidrati 4,30%
Proteine 2,50%
Lipide 0,22%
Saruri 0,90%
Vitamina 18 RE
Vitamina B1 150,00 meg
Vitamina B2 100,00 meg
Niacina 0,69 mg
Vitamina C 72,00 mg
Sarurile conopidei:
Potasiu 222,00 Magneziu 4,00
Calciu 123,00 Siliciu 3,00
Sulf 85,00 Clor 1,50
Sodiu 68,00 Fier 0,60
Fosfor 61,00
Uz medicinal:
-neutralizeaza aciditatea
-inflamatii ale tubului digestiv
-constipatie
-bun constructor pentru dinti si oase
-mineralizant
-aliment cu importanta valoare nutritiva
-oxidant
-fortificant
-bogat in vitamine si minerale
Conopida are aproximativ aceleasi proprietati ca si brocoli.
Dr. Teofilo Luna Ochoa spune despre conopida ca este un zarzavat usor digerabil, favorizeaza neutralizarea gastrica si datorita continutului ridicat in calciu este bun constructor al oaselor. Se recomanda si contra constipatiei.
Dr. Domingos D’Ambrosio o prezinta ca mineralizant, fortificant si oxidant, recomandand-o la adolescenti, celor slabiti si celor ce consuma in exces alimente acide.
Contraindicatii:
Conopida, pentru continutul salin, este, conform Dr. Domingos D’Ambrosio “contraindicata celor ce sufar de colelitiaza, nefrolitiaza (respectiv calculi la vezica si rinichi) si meteorism”.
Valoarea alimentara:
Pe langa aspectul placut, conopida are valoare nutritiva importanta, continand calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, B5 si C. Pentru a conserva cel putin o parte din vitaminele B si C sa se fiarba astfel: lasati apa sa fiarba, introduceti apoi conopida si acoperiti oala. Lasati sa fiarba 10 minute. Adaugati putina sare la sfarsit, deoarece in timpul fierberii poate diminua valoarea unei bune parti a vitaminelor. La fel se intampla si cu bicarbonatul de sodiu, pa care multi il folosesc sub pretext de a pastra culoarea naturala si nu stiu ca este daunator valorii vitaminice.
Exista un mijloc nedaunator de a pastra culoarea clara a conopidei: se pune in apa de fiert o bucata de paine bine prajita.
Conopida trebuie sa fie folosita de preferinta in salate. Multor persoane le place sa o prepare ca “snitel”, de asemeni o mancare delicioasa, dar la prajit pierde mare parte din continutul ei in vitamina B si C. Cel mai bine este de a o fierbe in vapori, deoarece astfel se pastreaza mai bine principiile sale nutritive.
Cand este foarte cruda (tanara) se poate manca cruda, ceea ce trebuie sa se faca mereu pe cat este posibil, pentru a folosi toate sarurile si vitaminele ei.