Zarzavaturile in medicina naturista, Alfons Balbach & Daniel Boarim, Traducere Picu Fivi
Compozitie chimica (100g)
Calorii 32,00 kcal
Apa 92,15 %
Carbohidrati 5,60 %
Proteine 1,60 %
Lipide 0,30 %
Saruri 0,65 %
Vitamine:
Vitamina A 2 RE
Vitamina B1 60,00 mcg
Vitamina B2 45,00 mcg
Niacina 0,15 mcg
Vitamina C 9,70 mcg
Sarurile cepei:
Potasiu 178,00
Fosfor 45,00
Calciu 34,00
Sodiu 16,00
Siliciu 8,00
Magneziu 4,00
Clor 2,00
Fier 0,05
Ceapa, la fel ca si ustroiul si alte vegetale pe care Creatorul Naturii ni le ofera, sant cele mai bune “purificatoare ale sangelui”, conform conceptului medicicii naturale.
Plinio, celebrul naturist roman din sec. I, prescria ceapa consumata in stare cruda si aplicata in frectii locale la muscaturile cainilor turbati.
Platetus recomanda ceapa contra leprei.
Celsus, celebrul scriitor roman din sec. I, autor al unei enciclopedii din care au ajuns pana la noi 8 volume de medicina, recomanda ceapa contra febrei intermitente.
Nero, imparatul roman din sec. I, manca ceapa inainte de a canta, “pentru a avea cea mai buna voce”.
Leek spunea ca ceapa este antidot pentru muscaturile de tantari.
Lewis afirma ca ceapa este un excelent remediu contra “basicilor”.
Sydenham si Cullem recomandau ceapa pentru a combate hidropizia.
Paxagorow inalta ceapa ca remediu contra icterului.
Dr. Lind recomanda ceapa pentru prevenirea infectilor si pentru greturi.
Unele popoare indigene folosesc ceapa contra reumatismului si paraliziei.
Triburile Zulu din Africa de Sud folosesc ceapa, ca si usturoiul, pentru a vindeca antrazes (aglomeratii de furuncule).
Naturoterapia considera ceapa ca bun emolient si depurativ si homeopatia o indica in multe cazuri de tulburari ale aparatelor respirator si digestiv.
“Ceapa” spune Dr. Eduard Pomiane “a ocupat un loc de onoare in farmacologie si in terapeutica. In timpul secolilor a servit, daca nu a vindeca, cel putin pentru a trata astmul, dropica (hidropizia), diabetul zaharat, hipertensiunea, migrena, reumatizmul, tuberculoza febra tifoida”.
Dr. Domingos d’Ambrosio afirma: “Ceapa este deasemenea puternic bactericida, depurativa, antitoxica, laxativa, somnifera si diuretica (prin sulfura de alilo care este acidul volatil din aroma sa). Folosita cu intelepciune de un terapeut competent, poate combate hidropizia, obezitatea, diabetul zaharat, constipatia, dispersia si chiar cancerul de intestine si alte organe.
Fiarta cu putina apa la foc moale si putina sare, si in forma de salata la masa de seara, sau bandu-se apa in care a fost fiarta, cu o ora inainte de culcare, devine unul din cele mai bune inofensive somnifere”.
Ceapa este aperitiv. Supa de ceapa revitalizeaza apetitul si restaureaza energiile stomacului. Este deasemenea un bun remediu pentru colicile din ventre. Supa de ceapa ajuta la vindecarea unor deranjuri intestinale, in special la copii.
Ceapa curata tubul digestiv si favorizeaza vindecarea constipatiei. Se afirma ca nu exista constipatie intestinala care sa nu cedeze cand se mananca ceapa coapta. Este un bun dezinfectant intestinal. Ceapa este indicata in tratamentul difteriei. Se bea suc de ceapa cruda rasa, amestecat cu ulei de masline si se face gargara cu acelasi suc. Nu trebuie totusi a se dispensa de supravegherea medicala. Ceapa previne hidrofobia. Se adopta o dieta de ceapa cruda, cateva zile, si se frectioneaza corpul cu suc. Mancata cruda, ceapa este indicata contra tuberculozei, sifilisului, si cancerului.
Medicii Pomiane, Frecus si Ochoa recomanda ceapa contra febrei tifoide.Ceapa este unul din cei mai eficienti diuretici si unul dintre cele mai bune remedii naturale contra hidropiziei. Sa se manance cruda, pisata si amestecata cu lapte.Trebuie sa fie unicul aliment al bolnavului catva timp.De asemenea poate fie mancata si coapta.
Ceapa este un aliment de prim ordin pentru diabetici, deoarece contine o “insulina” vegetala, glucoquinina.
Sucul de ceapa coapta, combinat cu miere, este bun pentru a vindeca tusea. Cruda sub forma de salata, cu suc de lamaie si ulei de masline, este eficace contra racelilor.
Prof. N. Capo afirma ca nu exsista bronsita care rezista la tratamentul cu usturoi si ceapa rasa,amestecate cu lamaie sau folosite la condimentarea salatelor de morcov,sfecla, salata verde,cicoare etc.
Ceapa este emolient. In cataplasme ajuta la vindecarea inflamatiilor, abceselor, furunculelor. In caz de furuncule poate deasemena sa se aplice coapta si combimana cu miere. Sucul de ceapa cruda diluat in apa se foloseste ca puternic dezinfectant pentru ulcere si rani deschise. In caz de cangrena, pe langa indispensabilele ingrijiri medicale, sa se bea suc de ceapa diluat cu apa.
Pentru a expulza viermii intestinali la copii sa li se dea suc de ceapa indulcit cu miere. Pentru a combate febra se bea suc de ceapa diluat cu apa.
La combaterea gripei sa se foloseasca urmatoarea reteta: 2 linguri de suc de ceapa, 1 lingura de miere, sucul de la o lamaie, 1 ceasca de apa calda. Se bea de trei ori pe zi, iar in cazuri grave, pana la sase ori pe zi.
Cruda pusa sub nas, ceapa ajuta la oprirea hemoragiilor nazale.
Consumata zilnic favorizeaza vindecarea bolilor de piele.
Compresele de ceapa rasa dau bune rezultate in diferite dermatite.
In masaje aplicate pielii capului, sucul de ceapa stimuleaza cresterea parului.
Cruda, fiarta sau coapta, este un exelent remediu in bolile de rinichi. Ajuta la dizolvarea pietrelor. Este foarte utila la dezintoxicarea si dezinflamarea ficatului. S-a mai sustinut despre ceapa ca dizolva deasemeni calculii biliari. Se poaete folosii suc de ceapa rasa, cruda sau sucul diluat in apa calda.
Ceapa este calmanta si in acelasi timp tonica pentru nervi, ajuta la linistirea somnului.
Ea este un bun aliment pentru cei care desfasoara o activitate intelectuala.