Politica ultimului fum
Un eurobarometru publicat săptămâna aceasta de Comisia Europeană, realizat în contextul datei de 31 mai, declarată „Ziua mondială fără tutun”, arată că unul din trei români fumează, iar 57% dintre cei care au renunțat s-au reapucat. Majoritatea celor care fumează s-au apucat din clasele primare. Influenta grupului sau teribilismul caractersitic vârstei adolescentei, reprezintă cauzele primare ale dependetei de tutun. Celebrul aforism al lui Mark Twain este desprins din propria-i luptă cu această adictie: ’’De o sută de ori m-am lăsat de fumat’’. Sper ca următoarele date să facă asupra dvs. o impresie adâncă, însă nu sunt sigur dacă veti privi tigara cu atât de multă indignare ca să vă determine să aruncati razgâiata.
Fumul de tutun contine aproximativ 4.700 de substante chimice, dintre care aproximativ 60 sint cunoscute ca fiind cancerigene.
Fumul de tigarete este responsabil in proportie de peste 85% de cancerele pulmonare, ale cavitatii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, cavitatii uterine, rinichiului, ureterului, vezicii urinare si colonului, provocind si leucemie. Acesta determina si cresterea riscului bolilor cardio-vasculare (inclusiv al accidentelor vasculare cerebrale), al mortii subite, al stopului cardiac, bolilor vasculare periferice si anevrismului aortic“.
„Cianurile reprezinta unul dintre produsele toxice existente in fumul de tigarete, pe care fumatorii il inhaleaza cu fiecare fum. Acestea au fost utilizate cu scop genocid in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Mai continuăm? Credeti că e suficient?
Nicotina este un alcaloid prezent in fumul de tigara, care determina dependenta fizica si psihica la fumatori. Tarul (gudronul) este un lichid gros, maroniu, care se condenseaza din fumul de tigara si irita caile respiratorii si mucoasa gastrica, favorizind neoplasmul pulmonar si ulcerul gastric.
Sunt constient că ati mai auzit astfel de statistici, tigara pozând la fel de nevinovată încât nu poti sa fii atât de nepoliticos cu ea si s-o lasi orfană. ‘‘E ultimul fum’’ mărturisesc cei mai multi toxicodependenti. Există multi psihoterapeuti profesionisti care pot ‘‘cuminti’’ păcătosi de genul acesta. Terapia AA (Asociati ‘‘Alcoolicilor Anonimi’’) include în cel putin 6 dintre cei 12 pasi invocarea ajutorului Marelui Pesihoterapeut, Dumnezeu. Fără interventia uimitoare a lui Dumnezeu, vei continua să te înseli singur: ‘‘Oricum din ceva trebuie să mor; Bunicul a trăit 90 de ani chiar dacă a fost un fumător înrăit etc’’, uitând că ultimul fum nu este totul. Guma de mestecat, dulciurile, bomboanele mentolate, țigările medicinale și pastilele intră, toate, în categoria substituentilor (înlocuitorilor). Nu folosi niciunul. Îți va fi mai greu, nu mai ușor. Multi dintre acesti substituenti contin nicotină, de aceea există multi dependenti de gumă, tigări medicinale, sau chiar de tutun si substituenti în acelasi timp. Tutunul are un singur antidot: vointa ta în mâna vointei divine. Încearcă! Altfel, tutunul te va fuma până la ultima suflare!
Daniel Nitulescu