Pana nu demult, s-a crezut ca sucul de cranberry si lamai, poate ajuta la lupta impotriva pietrelor la rinichi. Un nou studiu independent insa, arata ca sucul de portocale este cel mai eficient. Expertii in domeniu, cunosc mai de mult ca citratul de potasium continut de citrice, poate incetini sau elimina complet formarea de pietre renale la personele cu acesta predispozitie.
O echipa de cercetatori de la University of Texas Southwestern Medical Center din Dallas, au descoperit ca si alti elementi prezenti in fructe pot preveni formarea de pietre. Un numar de 13 voluntari au luat parte la un studiu finantat de o institutie americana independenta, National Institutes of Health. Studiul a fost compus din trei faze. Pentru o saptamana voluntarii au baut numai apa distilata, in alta saptamana suc de portocale, iar apoi limonada pentru inca o saptamana. Un interval de trei saptamani a fost luat intre aceste saptamani.
In timpul acestor faze, participantii au consumat 13 ounces (385 ml) de apa distilata, suc de portocale si limonada de trei ori pe zi, odata cu mesele. De asemenea ei au respectat o dieta scazuta in calcium si oxalati, dieta care se crede ca reduce formarea de pietre renale. Rezultatul a fost ca sucul de portocale a elevat nivelul de citrate din urina si a redus cristalizarea acidului uric, cauza majora pentru formarea de pietre. Limonada si apa distilata nu a avut acelasi efect. ,,Motivul poate fi gasit in faptul ca fiecare fruct este compus din elementi diferiti”, a declarat Dr. Clarita Odvina, conducatoarea studiului si profesor de medicina la Center for Mineral Metabolism and Clinical Research.
Cercetatorii au observat ca citratele din portocale si grefe, sunt acompaniate de ioni de potasium, in timp ce citratele din lamai si cranberry, sunt insotite de ioni de hidrogen. Si aceasta se explica mai departe prin faptul ca ionii de hidrogen contracareaza beneficiile citratelor, in timp ce ionii de potasium nu afecteaza actiunea pozitiva a citratelor.
Rezultatele acestui studiu vor fi publicate luna viitoare in revista Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
Sursa: Intercer