Reprezentand o parte considerabila din greutatea corpului, apa este un element vital pentru organism. Daca o persoana poate trai mai multe saptamani fara hrana, fara apa nu poate rezista mai mult de doua zile. Apa joaca un rol esential in digestia alimentelor, in hidratarea corpului, in activitatea neurologica a creierului etc. Un pahar de apa consumat imediat dupa trezire ajuta la activarea organelor interne.
Iata cele mai frecvente intrebari legate de consumul de apa, pe durata unei zile:
De ce este important sa bem apa?
Poate ca fiecare s-a intrebat la un moment dat, de ce auzim frecvent sintagma „este bine sa bei multa apa”. Apa este un nutrient vital, prezent in toate celulele organismului. Aceasta are proprietatea unica de solvent (de a dizolva partile solubile), transportator, termoregulator, lubrifiant, absorbant de socuri etc. Fara o anumita cantitate de apa, organismul nu poate functiona corespunzator.
Iata doar o parte dintre cele mai importante proprietati ale apei pentru organism:
• mentine volumul sangelui si al limfei;
• furnizeaza saliva care permite inghitirea alimentelor;
• lubrifiaza articulatiile si ochii;
• mentine temperatura corpului;
• permite realizarea reactiilor chimice intre celule;
• permite absorbtia si transportul substantelor nutritive ingerate;
• permite activitatea neurologica a creierului;
• asigura hidratarea pielii;
• elimina „deseurile” rezultate in urma proceselor metabolice.
Cand trebuie sa bem apa?
Nu exista o regula in literatura de specialitate care sa mentioneze momentul potrivit de a bea apa. Organismul tau este cel care iti va transmite acest mesaj, in functie de alimentele pe care le consumi sau de efortul pe care l-ai depus. Totusi, este bine sa bei apa, pe toata perioada zilei.
Exista insa pareri care sustin faptul ca iti poti imbunatati modul de functionare al organismului daca bei apa in momente cheie din zi:
• Doua pahare de apa baute imediat dupa trezire ajuta la activarea organelor interne;
• Un pahar de apa consumat cu 30 de minute inainte de o masa ajuta digestia;
• Un pahar de apa consumat inainte de a face baie favorizeaza scaderea tensiunii sanguine;
• Un pahar de apa baut inainte de culcare poate preveni un atac cerebral.
In ceea ce priveste consumul apei in timpul mesei, parerile sunt impartite: exista teorii atat pro, cat si contra acestui obicei. Exista persoane carora le este indicat sa bea apa in timpul mesei (in general, celor care sufera de constipatie), aceasta ajutand la usurarea tranzitului intestinal, favorizand digestia. Insa, se stie de asemenea ca apa dilata stomacul si taie pofta de mancare. Cei mai multi dintre specialisti sunt de parere insa ca este bine sa bei apa de fiecare data cand iti este sete!
Cata apa trebuie sa bei zilnic?
Cantitatea de apa consumata este legata in mare masura de pierderile pe care organismul le suporta, in functie de mai multe criterii: greutatea corporala, temperatura de afara, activitatea fizica sustinuta, perioada de alaptare, in caz de boala etc.
In linii generale, un adult cu o greutate normala ar trebui sa bea intre 1,5 si 2,5 l de lichide repartizate pe durata intregii zile. In aceasta cantitate de lichide sunt incluse automat si supele, bauturile racoritoare sau alcoolul, fructele si legumele zemoase, ceaiurile etc.
Atentie: O cantitate exagerat de mare de apa poate dauna foarte grav organismului. Nivelul de sare din organism scade considerabil, ceea ce duce la perturbarea starii de sanatate, in special a functiilor creierului. Afla mai multe despre efectele daunatoare ale apei asupra creierului, dand click aici
Sursa: sanatate.acasa.ro