Trebuie sa acoperim pierderile de apa
In viata de zi cu zi trebuie sa ne dam silinta pentru a ne garanta echilibrul hidric. Acesta presupune ca noi sa ii oferim corpului un aport suficient de apa avand in vedere ca trebuie sa acoperim pierderile de apa din timpul proceselor fiziologice. Mecanismele hormonale si setea sunt factorii care actioneaza asupra echilibrului hidric. In mod obisnuit, o persoana adulta metabolizeaza 2,5 – 3 litri de apa pe zi.
Persoanele obeze au mai putina apa
Procentul de apa din organismul nostru difera de la o persoana la alta in functie de varsta, sex, cat si de grasimea acumulata! La nastere avem cel mai mare procent de apa, iar odata cu inaintarea in varsta el scade. Persoanele care au multa grasime, au mai putina apa. De exemplu, 70 % din masa corporala a unui adult slab, fara probleme de greutate, este apa. In schimb, in cazul persoanelor obeze apa exista numai in procent de 40 pana la 50 %, potrivit ‘Ghidului alimentatiei sanatoase’ realizat de Societatea de Nutritie si sustinut de Danone Nutriday.
Sursele noastre de apa
Putem sa ne asiguram aportul de apa de care avem nevoie fie din lichide, fie din alimente. Apa este absorbita in cantitate foarte mica in stomac, absorbtia maxima are loc in intestin. Evident, principalul lichid pe care e necesar sa il consumam este apa. Apoi urmeaza ceaiurile si alte lichide. De obicei, apa provenita din lichidele consumate trebuie sa insumeze circa un litru si jumatate intr-o zi. Ghidul alimentatiei spune ca apa pe care o asimilam din alimente (legume, fructe, mancare gatita – ciorba, supa, etc) ar trebui sa fie intre 700 ml si un litru in 24 de ore. Mai exista si apa care se produce in organism, adica cea care rezulta din procesele de oxidare, circa 200 – 300 ml.
Cata apa trebuie sa bem pe zi: 35 ml X numar kilograme
In 24 de ore organismul nostru are nevoie de cel putin 8 pahare si cum noaptea nu stam sa bem apa, asta inseamna ca in timpul zilei e necesar sa bem macar doi litri de apa (daca se poate plata). In mod normal pentru a sti cata apa trebuie sa consume un adult se urmeaza regula de 35 ml per kilogram. Asadar, o persoana cu o greutate de 70 de kg (inmultit cu 35 = 2.450) va bea doi litri si jumatate de apa pe zi. Cu cat ai mai multe kilograme, cu atat trebuie sa bei mai mult. La copii se aplica alta regula, de 50 ml per kilogram.
Functiile apei in organism
‘Ghidului alimentatiei sanatoase’ realizat de Societatea de Nutritie ne explica si de ce avem nevoie de atata apa: deoarece ea indeplineste numeroase functii ale organismului. Apa are diverse roluri in circuitul ei si in procesele la care participa, asa ca ea ne este necesara:
1) Pentru transport
Apa circula in organism prin sange, fluide tisulare, secretii si transporta nutrienti, produsi de secretie, metaboliti si alte materiale necesare tesuturilor.
2) Ca solvent
Apa este solventul lichid in cadrul tuturor proceselor chimice ale organismului.
3) Pentru mentinerea temperaturii
Apa ajuta la mentinerea temperaturii corpului. Daca o persoana are febra, prin circulatie apa scade temperatura corpului. Iar cand este foarte cald afara, prin transpiratie se reduce temperatura de la suprafata corpului.
4) Pentru mentinerea formei si structurii corporale
Apa asigura saturarea tesuturilor, gradul de rigiditate al celulelor si astfel este un determinant al formei corporale.
5) Ca lubrifiant
Apa are si functie de lubrifiant pentru structurile care asigura mobilitatea corpului, precum sunt fluidele din articulatii.
Caile de eliminare ale apei
Apa se elimina din organism pe mai multe cai. Principala si cea mai cunoscuta este urina, mai precis rinichii. Daca acestia functioneaza corect, intr-o zi se poate elimina prin urina un litru de apa sau chiar mai mult. Apa se elimina si prin scaune, adica prin intestin. In mod normal, nu se pierde mai mult de 200 ml zilnic. De asemenea, prin piele se mai pierde cam 300 ml de apa pe zi atunci cand traspiram. Daca este cald (fie ca e vara, fie ca lucram intr-un mediu cu temperaturi ridicate) si transpiram abundent, se pierde si mai mult, la fel si in cazul in care facem sport sau depunem efort fizic. Apa se pierde si prin plamani, adica prin respiratie, cam 350 ml pe zi. Iar cand este frig afara, se poate elimina prin respiratie si mai multa apa. O atentie deosebita trebuie sa o acorde femeile gravide sau care alapteaza, copiii si persoanele in varsta. Ei au un risc mai mare de deshidratare si, prin urmare, au nevoie de un aport de apa marit. La fel se intampla si in cazul persoanelor bolnave.
Nu uita sa-ti faci un obicei din a bea cate 2 – 2,5 litri de apa pe zi! Corpul tau are nevoie! Si cand te mai simti obosit, sa te gandesti daca ai baut suficienta apa in acea zi. Ar putea fi una dintre cauze.
Sursa: www.121.ro